Лекарите нямат вина за смъртта на 19-годишния Христо, починал от COVID-19

Баща му твърдеше, че Христо е лекуван с неразрешен медикамент
14 окт 2020 19:04, Нели Христова
133
Лекарите нямат вина за смъртта на 19-годишния Христо, починал от COVID-19
Снимка: Facebook

Не са установени нарушения от страна на медиците в МОБАЛ"Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново, взели участие в диагностично-лечебния процес на починалия на 31 юли абитуриент с COVID-19 Христо Денев. Това е заключението на комисия от ИА "Медицински надзор", начело с проф. Владимир Пилософ, която извърши проверка в здравното заведение след смъртта на младежа.

Още по темата
Одитът бе поискан от ръководството на областната болница във Велико Търново, след като бащата на починалото момче - адвокат Иван Денев, публично обвини лекарите, че са виновни за смъртта на Христо и, че са си правили експерименти със сина му.

Докладът от проверката се забави 2.5 месеца заради привличане на външни експерти, сред които шефът на Експертния медицински съвет за борба с коронавируса проф. Коста Костов, вирусологът проф. Радка Аргирова, инфекционистът проф. Таня Червенякова. Извършена бе и есхумация на тялото на момчето.

"Липсват нарушения от страна на медицинските лица или основания да се приеме, че действията на лекуващите екипи и проведения диагностично-лечебен план могат да имат отношение към фаталния изход. Същият е настъпил в следствие на тежкото и неблагоприятно протичане на тъканната и съдова увреда в белия дроб, цитокиновата буря, развили се на фона на рисков фактор /затлъстяване/ и фатално протекъл тромбоемболичен процес с белодробен и терминален мозъчен оток", е заключителният коментар на проф. Костов, цитиран от "24 часа".

Констатациите от доклада опровергават хвърляните от бащата обвинения, че Христо е лекуван с неразрешен медикамент, станал е жертва на вътреболнична инфекция и дори, че са взети органите му.

"За това момче всички се грижихме като за наше дете, той беше в много тежко състояние, но с ясно съзнание, обяснявахме му какво ще му правим през цялото време и той изключително съдействаше. Благодареше, въпреки силния задух, щом свалеше кислородната маска. Бяхме потресени всички, че не можахме да го спасим", не скри емоцията си шефката на реанимацията д-р Сибила Маринова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нали момчето е било съвсем здраво сега тая нагъл го обвинява че е имал остьр задух, лесно им е на лекарите да говорят куп измислици след като вече детенцето си отиде съвсем младо заради техните ялови експерименти!
97
3
 
11
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Твърдението, че умрял от тромбоза е дежурно оправдание при такива случаи. При все , че момчето е покрито с висока доза хепарин, това не е достоверно. Който разбира му е ясно какво става...Експериментално лекарство е забранено при чернодробни увреждане, защото води до смърт. При момчето е давано безразборно, без изобщо да се съобразяват с чернодробната му недостатъчност. Момчето са си го отровили така да се каже...но за всичко е виновен Ковид...горкия баща мога само да кажа....
96
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Като толкова смятате, че лекарите не струват, защо ходите при тях, а?"Жена ми все още е лекар. От колегите й 80% са тотални нeкaдърници, които се натискат за заплатката. Лекарите са няколко основни типажа(има и изключения):- разбира много и работи в частна болница, защото плащат добре- нищо не разбира, ама е на щат в 3-4-5 държавни болници(за 3-4-5 заплати)- вече е на 60+, работи в държавна болница и се бори за слава- млад ентусиаст още трупащ опит и не се е определил към горните групи
95
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Устата и самозабравила се Сибила, изживяваща се като кралицата на офанзивата срещу Ковид, да вземе да се разкара от болницата и да се захване с нещо, което й се отдава. Заради нейните експерименти и самоувереност без покритие стават трагедии.
94
6
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Момчето не си е отишло от затлъстяване и цитконова буря, както нагло обясняват експертите ,а от чернодробни недостатъчност вследствие на множество медикаменти с токсичност, които не бива да се комбинират по този безобразен начин, вследствие на сепсис от псевдомебранозен колит, вследствие на безобразното заливане с антибиотици при една вирусна инфекция, вследствие на сърдечната недостатъчност предизвикана от недопустима комбинация от лекарства с потискащо действие върху сърдечния ритъм.
93
1
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Законът позволява на докторите да се качват на главите на пациентите, да се рат там и ако ги обидиш или отвъртиш един шамар, влизаш в затвора. Защото в Демократична и Европейска България, в която по Конституция има равенство пред закона, ГЕРБ ОБЯВИ докторите за привилегирована каста.
92
2
 
5
 
! Отговори
до 92 от славянин преди 3 години
''Като толкова смятате, че лекарите не струват, защо ходите при тях, а?''Тези, които смятаме, че лекарите не струват, и то от личен опит, не ходим при тях, аз лично от 27 години, тези които все още ходят още не са разбрали, че не струват, но разбира се ще го научат по трудния начин - с цената на загубата на близки и приятели убити от тези ''лекари''!
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен В България не съм ходил до лекар от 7 години. Сега доволен ли си
90
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъже най-нахално мръсната Сибила. Убили са го тези тьпанари. Имаха план за умрели от ковид, а и трябваше да покажат как абитуриентските балове са вредни.
89
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както обичам да казвам, големи сте папаи и сами ще се изядете
88
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като толкова смятате, че лекарите не струват, защо ходите при тях, а?С какви точно очи ги плюете, обиждате, правите на луди, а после ходите да им се молите за внимание?Или се държите мъжки и не стъпвате при тези "търговци в бяло", или признавате, че сте *** и те не са Господ, но са достатъчно големи специалисти да ви помогнат, но достатъчно малко като бройка, за да огреят навсякъде.А не да ми се мъкнете от чужбина, където за да видите лекар чакате 6 месеца минимум!
87
3
 
4
 
! Отговори
до 87 от славянин преди 3 години
Сега остава бащата да се обърне към чуждестранни специалисти и чуждестранен съд, защото в България всяка глава на многоглавата мафия защитава останалите глави!
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 87 Е такива 20 годишни които не знаят какво е Родина и Отечество, пишат тези ЛЪЖИ.
85
4
 
6
 
! Отговори
славянин преди 3 години
"За това момче всички се грижихме като за наше дете, той беше в много тежко състояние, но с ясно съзнание, обяснявахме му какво ще му правим през цялото време и той изключително съдействаше. Благодареше, въпреки силния задух, щом свалеше кислородната маска. Бяхме потресени всички, че не можахме да го спасим", не скри емоцията си шефката на реанимацията д-р Сибила Маринова.Страшно нагла *** в бяло! Забравете за обективно мнение от техни колеги и за справедлив съд!
84
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега заслужава да съдят бащата за неимуществени вреди, клевета, уронване на престиж и каквото се сетят.Сън да не спи, да се влачи от дело на дело. Не може едни хора да не си виждат семейството, да карат по 48 часови дежурства без сън, без нищо, а накрая някой си да ги прави на луди.Като оная в началото, която твърдеше, че лекарите са ѝ изтормозили детето, а то се оказа, че е антиваксърка, която го е държала седмица с пневмония вкъщи
83
11
 
7
 
! Отговори
до 84 от славянин преди 3 години
''Аз съм ходил в спешното в 12ч с 39 градуса темперетура( не можех да я сваля). Чаках 30 мин за да вляза в спешното отделение, в което уж докторите били заети. Те си пиеха кафенца и си хапваха бонбонки''Приятел, научи се сам да си бъдеш лекар и се радвай, че не си свършил живота си като това момче оставило се в ръцете на ''лекарите'' да го ''лекуват''! Аз съм си сам лекар от 27 години, не стъпвам при такива!
82
5
 
8
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Е, имах си хас лекарите да са виновни за смъртта на някой пациент, винаги пациентът сам си е е виновен, просто не е трябвало да умира! Мафиотска комисия да съди колеги- мафиоти за смъртта на някого!!!??? Тези ''лекари'' убили това момче и много други като него просто трябва да бъдат третирани като убийци и линчувани!
81
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм ходил в спешното в 12ч с 39 градуса темперетура( не можех да я сваля). Чаках 30 мин за да вляза в спешното отделение, в което уж докторите били заети. Те си пиеха кафенца и си хапваха бонбонки
80
6
 
8
 
! Отговори
Учуден преди 3 години
До една майкаЗаконодателството е така направено, че ги пази и не можеш ги осъди никога. Те затова са спокойни и стават нагли и със самочувствие.
79
4
 
11
 
! Отговори
Една майка преди 3 години
Лекарите не са господ, не са и варвари, но във всяка болница/клиника има задължително по един нагъл, арогантен екземпляр, който се мисли за господ и няма скрупули да си играе с живота на пациентите, дори да експериментира с тях. Лошото е, че колегите му винаги го прикриват без значение какви мизерии е сътворил.