Над 500 панелки на опашката за новото саниране

Те са с готови докумени, но преди време програмата не стигна до тях
18 ное 2020 08:55,
11
Над 500 панелки на опашката за новото саниране
Снимка: БГНЕС

Най-малко 536 панелни жилищни блока стоят на опашката и чакат да започне новата програма за саниране. Бройката е минимална и е пресметната грубо, възможно е тези сгради да са много повече, пише "24 часа".

Това са блоковете, в които собствениците на апартаменти са се организирали при започването на изтичащата в момента национална програма за енергийна ефективност и са регистрирали сдружение на
собствениците.

Още по темата
Поради забавяне на регистрацията, или по други причини, парите – 1,9 млрд. лв., които правителството отпусна през 2016 г. през Българската банка за развитие, не стигнаха до тях.

Сега тези сдружения ще имат предимство при новата програма за саниране, която е със средства от европейския План за възстановяване и устойчивост.

1,7 млрд. лв. от тези пари са само за саниране на многофамилни жилищни сгради и кметовете вече трябва да насърчават жителите на градовете да регистрират сдружения на собствениците в блоковете. При предишната програма парите стигнаха за около 2200 жилищни сгради, т.е. и сега процесът ще засегне горе-долу толкова.

Проверката по места показа, че основната тенденция е най-много кандидати на опашката да има точно в градовете, които и без това показаха успехи при предишната програма. В област Благоевград например досега са санирани и въведени в експлоатация 189 жилищни блока. В Благоевград те са 143, в Гоце Делчев - 26, в Петрич - 9, в Сандански – 7, и в други по-малки градове са по 1-2. А в цялата област са регистрирани 566 сдружения на собственици. Сключени са 328 договора, но парите не са стигнали за всички. В самия Благоевград например 50 сгради са останали да чакат.

56 са сдруженията в Гоце Делчев, които също чакат финансиране.

В областта, която бе абсолютен първенец – Бургас с общо 236 санирани блока, също има много чакащи. 11 сгради в Бургас са останали на косъм извън обхвата на предишната програма и сега ще са с предимство при новата. Освен тях за още 21 нови сгради, обявени като резервни, общината е готова да подаде документи за ремонтни дейности по фасадата.

"Разпоредил съм експерти от администрацията да оказват съдействие на всеки, който прояви интерес и иска да се възползва от участие в програмата. Това е уникален шанс, който не трябва да бъде изпуснат.

Важна стъпка при кандидатстването ще бъде наличието на енергийно и техническо обследване на сградата. По всяка вероятност прием на документи ще стартира през пролетта на 2021 г. Затова призовавам всички граждани, които искат да се възползват от този шанс, отсега да започнат с подготовка на необходимия минимум документи, заяви кметът Димитър Николов.

В Смолян, който също е с много санирани блокове, и то по няколко програми, също има доста чакащи. Според кмета на града Николай Мелемов само в община Смолян техният брой е към 50. В родопския град успехът на санирането е доста голям, тъй като това е и начин за силно снижение на разходите за отопление и за постигане на по-голям комфорт през зимата. В града хората се отопляват на дърва, пелети и въглища и топлоизолирането е довело до рекордно високите
73% намаляване на разходите през зимата.

Обикновено в градовете, които имат парно, санираните жилища намаляват с до 45-50% сметките си през отоплителния сезон.

76 сдружения на собственици има регистрирани в Пазарджик, които са одобрени за саниране на блоковете им още през 2016 г., но средствата не са стигнали, съобщи кметът на общината Тодор Попов.

Собствениците на апартаменти в тях ще имат предимство. Най-много резервни има в градовете, които и досега бяха първенци по обновяване. Гладът и цялата област имат 566 регистрирани сдружения на собствениците, което е първата необходима стъпка за получаване на средства за енергийно обоновяване.

В Плевен 13 многофамилни сгради са напълно готови с цялата документация, но не е осигурено финансиране.

Във врачанската община, въпреки че сдружения са кандидатствали и одобрени, не са достигнали пари за санирането на общо 5 жилищни сгради - 2 по Оперативна програма “Региони в растеж 2014-2020” и 3 от националната програма за енергийна ефективност.

Във Варна като по-голям град и чакащите са доста повече. В самата община Варна са подадени 126 заявления и от тях за 41 сгради има сключени договори за финансиране с ББР. Други 75 сгради са включени в регистър на чакащите, а за още 10 заявленията са подадени след преустановяване на приема на документи, но те също са включени в лист на чакащите.

Важно е да се знае, че въпреки подадените документи и дори одобренията може да се наложи отново да се подготвят документи,
предупредиха експерти. Това е така, защото те са били внесени в общината преди 2-3 години и е възможно оттогава да има продадени апартаменти с нови собственици, от които трябва да се търси писмено съгласие. Всеки конкретен случай ще се разглежда индивидуално, за да се види дали има нужда от ново попълване на документи.

Както при предишната програма и сега собствениците на апартаменти в такива сгради няма да доплащат нищо.

По принцип Планът за възстановяване и устойчивост не предвижда финансиране 100% от разходите за каквото и да било, не само за санирането, но в момента се учредява специален фонд, в който ще се акумулират средства от продажбата на въглеродни емисии.

За разлика от предишната програма сега класът на енергийна ефективност може да бъде по-висок – A или B, за разлика от националната програма, която изискваше по-ниския клас C. Това означава, че сега обитателите на блоковете могат да поставят соларни панели на покрива или да сменят начина на отопление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 3 години
Тези блокове са 50 годишни...Да санираш нещо, което е изгнило отвътре, е самоубийство...
8
0
 
1
 
! Отговори
1234 преди 3 години
До Анонимен 4Защо 50/50?Ако ще санират,ще санират изцяло!Само имам едно питане:Кога ще се обърне внимание и на къщите?Който не живее в къща не знае колко по-трудно е.В блоковете имат осигурено парно,не мислят колко въглища и дърва да купят,не мислят за бойлер и колко да бързат докато се къпят,защото топлата вода свършва...Нищо против хората в блокове,но мисля,че всички трябва да сме подпомагани.(Живея в КВАРТАЛ на София-на 7-8 км от идеален център в многофамилна къща)
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Купените избиратели не изказват собствено мнение.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Панелките са за събаряне, не за саниране. Все едно да облечеш младежки дрехи на баба.
5
0
 
0
 
! Отговори
Под опашката преди 3 години
При стартирането на програмата за "саниране", с десетина милиарда общи пари, е била допусната фундаментална грешка от някоя крадлива гербава калинка, разменени са първата и третата буква, затова и не върви добре.
4
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябваше от самото начало програмата да е 50 на 50. Да се види кои са отговорни собственици и събират половината от средствата. Така си е леко комунизъм. От общата кисия докато свършат парите. Не е редно. Би трябвало това общесво да се учи на спестовност и отговорност. Не става така, за първите има пари, за вторите - кучета ги яли. Всеки стопанаин си се грижи за къщата, имота и т.н. Държавата може само да подпомогне.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
25% празни жилища в София. Предимно панелки, епк-та, много стари тухли.След тази зима въпросния % ще скочи доста.Вчера почина един съсед на около 45г. Нямаше си никого, няма дори кой да му направи некролог и да го залепи във входа. Умря от алкохолизъм в случая, а колко самотно живеещи възрастни хора ще вземе короната...
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът си ги преизбира, значи ги харесва.
1
6
 
10
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Пак ще пълним яко,ама яко нечии чекмеджета и гардероби...