Лекарите за издъхналия Калин, който бе разкарван по болници

От УМБАЛ-Бургас с официална позиция
22 ное 2020 13:42, Ния Христова
79
Лекарите за издъхналия Калин, който бе разкарван по болници
Снимка: Pixabay

36-годишният Калин Карапачов от Обзор почина, след като развил двустранна бронхопневмония. Причината за смъртта му е забавяне на лечението. От УМБАЛ-Бургас изпратиха обръщение към медиите. В него се съобщава, че над 4 часа екип на Спешното отделение, реаниматор и реанимационна линейка са направили всичко, за да бъде настанен пациентът в болница. Това се случва в късните часове на 18 ноември, със съдействието и на РЗИ, съобщава "24 часа". 

Семейството на Калин е сигурно, че причина за фаталния край е разкарването между болниците. Майката Ганка Карапачова сподели пред медии, че заради загубата на ценно време тя е загубила сина си.

"Категорично не приемаме упрека за насаждане на вина на лекарите от болницата и търсене на изкупителни жертви сред тях", казват от ръководството на УМБАЛ Бургас.

 
"На 18 ноември около обед личният лекар на пациента се свързва със Спешното отделение на на УМБАЛ Бургас с молба да се постави абокат на пациента, за да може да се лекува в домашни условия.
Още по темата
 
От думите на семейството пред медиите разбираме, че пациентът е дошъл в УМБАЛ Бургас за прием с направление и отрицателен тест за коронавирус, но в нашата система липсват данни за първото идване на пациента. В подобни случаи практиката е пациенти с пневмония, но без доказан коронавирус да бъдат насочвани за хоспитализация към Белодробната болница. УМБАЛ Бургас от години не работи по клинична пътека за пневмонии и не приема пациенти с пневмонии, поради наличието на специализирано лечебно заведение – Белодробната болница.
 
Той е насочен за хоспитализация към нея, защото настаняването му в УМБАЛ Бургас при пациенти с коронавирус, при условие, че няма доказан такъв, би било рисковано. УМБАЛ Бургас не разполага с отделно отделение за „чисти“ пневмонии и никога не е имало такова. След като в Белодробната болница отказват да го приемат, около 20.30 същата вечер пациентът е докаран в Спешно отделение на УМБАЛ Бургас с тежка дихателна недостатъчност. На място се прави бърз антигенен тест за коронавирус, който излиза положителен. Прави се и ПСР, който е по-бавен и резултатът ще излезе на следващия ден.
 
Пациентът се включва на кислород, идва за консултация специалист-реаниматор и се преценя, че той има нужда от интензивно лечение – трябва да бъде настанен в реанимация. Към този момент в реанимацията на УМБАЛ Бургас няма нито едно свободно реанимационно легло и началникът на Спешно отделение се свързва с РЗИ с молба да бъде търсено място в реанимация на друга болница.
 
Намерено е място в болницата в „Меден рудник“, която първоначално отказва да вземе пациента без резултат от ПСР, но впоследствие променя решението си. Извикана е реанимационна линейка с кислород и екип придружава пациента до болницата в „Меден рудник“ в късните часове на нощта.
 
Близо четири часа лекари от Спешно отделение и Реанимация правят всичко възможно, за да помогнат на пациента. Взето е решение в случай на отказ за настаняване в друга реанимация той да бъде оставен в Спешно отделение на кислородолечение и постоянно наблюдение от реаниматор. Направени са абсолютно всички изследвания, консултации и всичко това подробно е описано в документацията на пациента".
 

 


79
Още от Страната
70% по-малко зрители в кината заради COVID кризата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
3
 
! Отговори
до 67 преди 4 дни
"системата ни убива"
Абе с това горене на маски и бойкот на мерките, Вие й *** на системата. Убивала ви. То и на нас ни убиват много неща, ама гледаме да сме толерантни към нуждите на хората
Носим маски, спазваме дистанция.
Не правим вуду магии по мегдана и не обръщаме трикольора
Съвестта ни е чиста
А лекарите си изпълняват задълженията.
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Докато се приемаха абсолютно всички болни с положителен тест, медиите истерясваха да търсят " леки случаи". На практика тия " леки случаи" поне 2 -3 дни са на кислород, а в останалите дни - по няколко часа дневно. И това лек случай ли е?
Не били интубирани, затова да си стояли в къщи
По закон и една "система" да трябва да ти включат, вече не си " лек случай"

Ама не - горим маски, правим маймунджилъци по площадите и сега какво ?.
69
1
 
3
 
! Отговори
Смях преди 4 дни
Докато лекари не започнат да носят наказателна отговорност, така ще е. И не е за смях.
68
4
 
8
 
! Отговори
воевода преди 4 дни
Самовлюбеният празноглав нарцис БОЙКОВИД обикаля магистралите докато хора умират по стълбите на болниците и в линейките. Единствената държава която НЯМА мерки срещу КОВИД без реално да разполага със здравна система. България ще даде повече жертви от КОВИД отколкото е дала през 2 свет. война /15,000/.
67
3
 
7
 
! Отговори
шопендар преди 4 дни
ето това е смисълът на лозунга,,системата ни убива,,да сте чули или видели осъден доктор за безхаберив и безотговорност.,
66
3
 
0
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 4 дни
злобата е най-0малкият проблем в случая ! народа е про***ст и мързелив до безобразие ! за тва не ги взимат по болниците. не знам как не го виждате ...
65
6
 
6
 
! Отговори
Друг преди 4 дни
Сами сме си виновни не е държавата. Нали сме големи и недсогаеми, всичко минава покрай нас. Ако всички спазваха препоръките нямаше да се стигне до тук. Или всички или никой. За жалост кризата показа, че въобще не ставаме за общество. Злобата и глупост ще ни погуби.
64
3
 
3
 
! Отговори
Друг преди 4 дни
Сами сме си виновни не е държавата. Нали сме големи и недсогаеми, всичко минава покрай нас. Ако всички спазваха препоръките нямаше да се стигне до тук. Или всички или никой. За жалост кризата показа, че въобще не ставаме за общество. Злобата и глупост ще ни погуби.
63
0
 
11
 
! Отговори
ППП преди 4 дни
Жена ми я взеха на третия пьт след като всеки пьт викахме бьрза помош.Така загубихме 5 денаМоже да залиташ,да пьлзиш,да си положителен, да имаш температура 37-38 не пееш ако сатурацията ти е добре.Не те вземат.Не знам пари ли щяха да искат.Извадихме кьсмет оживя.
62
4
 
7
 
! Отговори
бг смешки преди 4 дни
ясно ! изобщо не са го погледнали ! такива случаи имаше и мин година по тва време ! ако помните едно дете на 3 години почина при същите осбстотятеслтва ! всяка година едно и също . а народа седи и гледа и нищо не прави ! и чака поредният спасител .те тва е "народ " ....е няма как да стане . когато те мързи и си прост ...
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Общо взето цялата ни система и държава е тотално объркана и пълен хаос. Жалко за момчето, нека почива в мир лошото е че както винаги се почва с търсене на виновни защото някой не си свършил работата и гледа да си вземе заплатата без да положи и най малко усилие.
60
0
 
8
 
! Отговори
Фен преди 4 дни
В гр. Бургас наистина има белодробна болница и тя разполага с конкретни лекари професионалисти, които работят на ниво. Трябвало е болния да бъде насочен точно там.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 56
... Как се сещате с упреците когато, каруцата е в дерето...
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Хора спасете човешки живот- стойте си в къщи. Не стъпвайте в лечебно заведение
57
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
2 катастрофи съм имал и 2та пъти с пияни лекари. Умориха възрастните хорица по болниците
56
9
 
12
 
! Отговори
sas преди 4 дни
аполодисменти за българските лекари. ако имаш късмет да попаднеш на един читав цял живот му благодариш. а за останалите тайно се радваш като ги бият за добре свършената работа
55
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Лекарите плачат само за умрели техни колеги.
54
3
 
6
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 дни
До Анонимен 48 Благодарим за съвета. На пролет пак ще го изберем. По добър няма.
53
5
 
14
 
! Отговори
А преди 4 дни
Ако го бяха приели без свободно легло, сигурно и той щеше да си замине на стълбите, така че в случая не винете лекарите - направили са, каквото са могли, но и те не са всесилни !
52
1
 
23
 
! Отговори
До "невярващите преди 4 дни
Сега разбрахте ли какво се случва със здравната система ?