Математик: У нас има висок ръст на смъртността при хора 40-60 г.

Това не се наблюдава никъде в Европа, коментира специалистът
Обновена: 26 ное 2020 09:35 | 26 ное 2020 09:35, Петя Славова
69

От 27-и ноември влизат в сила по-строги противоепидемични мерки.

"Три седмици трябва да пречупят доста сериозната крива, която виждаме. Имаме по-малко PCR-тестове и нямаме сигурност каква е скоростта на разпространение. Имаме в пъти повече заразени, отколкото са регистрирани. Вече може би са над половин милион, някои хора смятат, че са над милион. На теория би трябвало да се заразят 4-5 млн., за да се постигне стаден имунитет. Като регион в България сме тъмно червено към черно", заяви математикът Лъчезар Томов пред Bulgaria ON AIR.

Целта на по-строгите мерки, които влизат в сила в петък вечерта, е да ограничат разпространението на коронавируса и да облекчат работата на здравната система.

"Три седмици би трябвало да пречупят доста сериозната крива, която имаме. В Израел направиха пълно заключване и свалиха 4-5 пъти бройката. Ние можем за 3-4 седмици да направим 50% намаление с тези мерки. Бих препоръчал на работодателите в IT сектора и подобни, да изпратят своите служители да работят от вкъщи", посочи Лъчезар Томов в "България сутрин".

Още по темата

Според математика имаме повече тестове с антигени, за които не знаем. Може тези хора да не се самоизолират, а това увеличава възможността за разпространение, алармира Томов.

"Ако може да се води отделна статистика за тези с антигенните тестове, но за всички позитивни трябва да ги има, за да може да правим изчисления и прогнози", подчерта той.

Математикът е склонен да смята, че смъртността в България е доста по-висока като процент. По думите му у нас има голям ръст на смъртността между 40 и 60 г., което не се наблюдава никъде в Европа. Навлизането в по-ниските възрасти означавало по-висока смъртност от обичайното - поради липсата на тестване и късното лекуване.

Експертът посочи, че правителството се опитва да балансира икономически със здравни аргументи. Според него проблемът е, че по-малко се мисли за макроиномика. Много се мисли за бюджета тази година, малко се мисли за десетилетието, отбеляза Томов.

За него Южна Корея е най-добрият пример по отношение на контролиране на вируса. Тестването и изолирането на всеки случай позволява да има много по-ниска смъртност и да се овладява по-лесно всяко едно избухване. С масово тестване може много да се съкрати локдаунът, категоричен е математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Виждаше му се края сле 3-4 седмици..."Точно така - Манъгра през пролетта каза "Юни вирустът си отива". Вижда му се краят!
43
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът върши добра работа. Убива масово пенсионерите и осезателно облекчава пенсионната система. Не е ясно високата смъртност при мъжете страничен или съзнателно търсен ефект е.
42
2
 
7
 
! Отговори
Математиката преди 3 години
е трагична при липса на актуални и достоверни дифиренцирани данни.
41
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пречупвачите на криви - аман от тях.50% вече го изкарахме, защо е нужно това?Виждаше му се края сле 3-4 седмици...сега искат да се правят на герои, че те са допринесли за "спасението"...
40
4
 
22
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
А този математика направил ли си е труда да види колко хора между 40-60 живеят здравословно. Колко са болните в тази възраст от диабет,сърце, онкологични заболявания ?Че по селата и затворените общности започва да се пие от сутринта. Хранят се с ***, мазно, пържено, туршии и т.н. Колко хора в тази възраст са с наднормено тегло и високо кръвно. При нас има едни 10-12 годишни деца , половината ог които са с наднормено тегло. За сметка на това са с телефоните от ранни зори.
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този да надява шлема и да става санитар. От сметкаджии сега файда няма, а от мед. работници. ***
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въобще едни светива в сверата на виросологията,Пише се сФера и вирУсология.Първо писането, смятането на пръсти и "Аз съм българче". После цялото останало знание даващо ви право да коментирате експертите.
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И този умник да се изходи по въпроса. Явно няма места за даскали по училищата. Всеки се занимава с това, което не му е работа.
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все повече и повече се набляга на "експертни мнение и алармиране" на хора, които си нямат нищо общо с вируси и инфекциите пречинени от тях. Математиците станаха на мода в последно време. Имахме и експерти по политическа комуникация, детски учители и музиканти. Въобще едни светива в сверата на виросологията, епидемиологията и инфекциозните заболявания. Светлото ни бъщете е в такива капацитети.
35
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балканският Юнак така и не вдяна, че когато някой математик или лекар жертва своето лично време за да вразуми племето от необуздани вождове на МПСта, то трябва да му се благодари и думите му да бъдат чути и осмислени внимателно.
34
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянинИмам чувството,че в здравната ни система работят едни палачи,а не лекари. Какво става дами и господа,доктори?!
33
4
 
1
 
! Отговори
v преди 3 години
мерси, Лъчко, ама и ние можем да четем статистика. не ни трябва "експертното" ти мнение...
32
10
 
15
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Причината за високата смъртност в една държава е в нейната здравна система и ако България е на първо място в света по осмъртност не само от коронавирус, но и от много други заболявания, това значи, че здравната и система е най-лошата в света! Но, разбира се, на властта на на мафията в бяло им е най-удобно да обвиняват винаги народа, че той сам си е виновен за най-високата му смъртност, просто болните не е трябвало да умират, в това им е ''вината''!
31
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като са ни супер некадърни лекарите какво очаквате
30
3
 
7
 
! Отговори
Математик преди 3 години
Кой е този "Математик" дето го развявате по медиите като циркова мечка? И от къде се взе?
29
3
 
27
 
! Отговори
"ж"унгла преди 3 години
Липсва самосъзнание ,морал и човешки ценности - 30г Умишлено опростачване !Младите лоши,прости ,агресивни , без жалост към никой ,дори и към близките .Няма солидарност,няма Народ - едно оскотяло и озверяло стадо ,водено от алчни и плиткоумни овчари
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да е странно? Още март го обясниха. Заради по голямата брой рецептори в белия дроб при хората от средната възраст. Ако съм точен. Повече вируси могат да поемат. За разлика от децата и много възрастните. Затова и 90-100годишни се излекуваха. Ами трябва да се чете преди да се говори.
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откъде ги намирате тия тпаци за мен си остава тайна.
26
2
 
5
 
! Отговори
литератор преди 3 години
Литареатор казва, че страхът е голям и причинява тежки психически травми на поддалите му се
25
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя какви глупости растяга какьв стаден имунитет го гони след като корона вирусьт повтаря - доказано и обикновенно е фатално Надминахме цяла европа по смьртност на брои от населението защото мерките бяха пренебрегнатиНадявам се роднините на жертвите да търсят - сьдебна отговорност на виновните