Проф. Балтов: Очакваме случаите да спаднат с 50% за 2 седмици!

Мерките са начина да се спасим, докато дойде ваксината, каза той
28 ное 2020 11:30, Петя Славова
92
Проф. Балтов: Очакваме  случаите да спаднат с 50% за 2 седмици!
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От днес България е в триседмичен частичен локдаун в опит да овладеем броя на заразените у нас и да намалим натиска над болничната система.

Още по темата

Смятаме, че в рамките на 2 седмици ще спаднат на 50% случаите на новозаразените. Това заяв пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. По думите му повдигането на коефициента от строгост от 48 на над 70% е достатъчно за понижаване на случаите и намаляване на смъртността.

"Наложи се да се повиши тази строгост и да се въведат допълнителни ограничаващи мерки и една от тях е именно младите хора да бъдат ограничени в тяхното свободно движение, защото милион и 200 хиляди ще имат по-малко комуникация помежду си и по този начин ще спрем циркулацията и предаването в семействата и в общите колективи", каза проф. Балтов.

Директорът на "Пирогов" каза, че системата е изключително натоварена, лекарите са на предела на силите си и заради дългите дежурства възникват и грешки и не трябва да се допуска свръх напрегнатост и невъзможност за адекватно лечение на всички пациенти.

"Искам е да дадем глътка въздух на системата на здравеопазването и да се позволи на нашите колеги да видят, че ние стоим зад тях и искаме да видим, че нещата наистина олекват за лекарите, които работят в COVID отделенията", подчерта проф. Балтов.

Той изрази надежда след 3 седмици от въвеждането на по-строгите мерки смъртността да е намаляла значително.

 "Идват едни много светли празници, които всички искат да празнуват с приятелите и роднините си, една от идеите затова до 21-ви, за да можем после да празнуваме празниците, но в никакъв случай да не се разпускаме, да има една отговорност на хората, че все пак трябва да спазват някакви мерки. Коледа е семеен празник, не мисля, че е проблемен празник", каза проф. Балтов.

Относно празнуването на 8-ми декември Балтов смята, че младите хора са осъзнали рисковете и няма да правят големи събирания, които да предизвикат проблеми след това.

Според него новите мерки няма да засегнат толкова много бизнеси, "все пак има някакви възможности за компенсации".

 "Ние не искаме да ни олекне на нас, ние искаме хората да разберат, че здравето е номер 1. Животът е най-ценното нещо, което имаме. Защо трябва да пропиляваме живота си заради някакви събирания и някакви излишни неща, които могат да се отложат спокойно във времето", категоричен бе директорът на "Пирогов".

Той припомни, че има и напредък във ваксините и буквално след Нова година ще започне и процесът на ваксинацията. Така че мисля, че хубавите неща предстоят, каза Балтов.

По думите му процентът на невярващите, че има коронавирус е намалял от 45 на 20%. Той се надява, че когато хората видят, че има резултат и от тези мерки, ще осъзнаят, че лекарите са били прави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
3
 
! Отговори
Василев преди 3 години
А китайска ваксина не искате ли бе селяни прости???Китайците направиха чудотворна ваксина, която не само лекува тялото , но и душата и ума!!!Велик е Китайският Мъдър Вечен Древен Непобедим Дракон, който е стиснал в лапите си ционистката змия и тя се гърчи и се опитва да апи!Бати Бойко е велик!Румен Радев и Бойко Борисов правят шоу, за да може селяните прости да не задават въпроси дали наистина има Трета Световна Война, и да няма никакво колебание в поетия курс!Китай превзе Космоса!Лу!ЦРУ!!
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 17 Много ми е гадно за теб. Сега няма кой да те гали...
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз .без да съм професор. ще Ви кажа ,че случайте ще се увеличат с50процента,минимум!Звяра е изпуснат,някъде през септември ,сега ще чакаме ,ваксина и лятото да дойде!
19
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-опасни са децата. Разнасят вируса навсякъде, но не боледуват от него. Децата трябва да се изолира в специални детски изолационни лагери при пълна изолация поне за 6 месеца ако искаме да спасим човешки животи от ковид-19.
18
3
 
9
 
! Отговори
Бацо преди 3 години
Балтов, не ми говори неща дето не ме интересуват. Виж каква маркировка! Ти виждал ли си по-хубава маркировка от тая?Балтов, и запомни едно - главният епидемиолог на републиката съм аз и само аз ще управлявам коронакризата както ми харесва, а вие докторите само ще съгласявате и изпълнявате! Видя ли вече маркировката! А, така, вече може да те връщав в Пирогов!
17
6
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 14Разликата е, че мен мнооого слабо ме интересува дали съм "важен" в живота ти и мнението ти за мен... :D Тези хора обаче бяха важни за мен :(
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 2 седмици може да спаднат наполовина, ако лъжете или не тествате, където трябва.Друг начин няма, как да паднат с 50%.
15
24
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
И после като пак се разщъкаме какво? Или дотогава магически ще са поникнали болници и лекари. Това затваряне ще е толкова полезно, колкото и първото - николко. Напролет най-късно наесен - пак
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бау То и ние сме те описали от нашия живот, с твоите писания ти си се показал като едно човеконенавистно същество което само седи във форума и лае по другите хора освен че в някаква форма колади и доносничи а и се опитва и морал да раздава макар че с морал не се отличава, напротив отличава се с неприятни писания от които прозират недопустими комерсиални и командни цели на търсещите някакви сензации и "далавери". Първо в себе си погледни и тогава колади, защото може да ти се върне все някога.
13
2
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Моме слънчасала,аз всяка година се разболявам от грип и винаги губя вкус и обоняние.Кашлям и вдигам температура.Според теб е било ковид и не съм го знаел.Ако човек не се тества няма как да знае дали е ковид или обикновен грип.
12
1
 
6
 
! Отговори
Един преди 3 години
Абе те богатите държави със работещи като швейцарски часовник здравни системи не могат да се оправят камо ли нашата бедна синганизирана държавичка където е пълен хаос и анархия!?Айде,айде!Професори математици
11
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като намалите ПСР тестовете или тествате здрави хора,сигурно ще спаднат.В действителност никой не знае колко са наистина заразените,защото се отказахте от масово тестване.Иначе картинката би била съвсем друга.Макар,че и сега не е цветуща.На първо място в ЕС по смътрност!Защо бе?Нали уж най-добре се справяхме?
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но ако очакванията не се сбъднат хората ще са виновни макар че са били затворени а ако очакванията се сбъднат щаба и правителството ще са постигнали голям успех. Ми професоре, просто спрете да тествате хората по няколко пъти и да търсите "заразени" по недостъпни селца и паланки. Всички домове за възрастни хора и за хора с умствена изостаналост се оказаха "заразени" а това са хиляди бройки. Освен това системата тества хора със симптоми и не е чудно че процента на "заразени" е много висок, но не е
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всичко е въпрос на статистика
8
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички лекари много добре знаят, че с мерките се постига само и единствено отлагане на заразяването! Като отворят всичко отново, болните пак ще се увеличат. Това е истината. Докато не достигнем преболедували 70-80 процента от населението, епидемията няма да спре. Лекарите са абсолютно наясно.В Китай имаше масово заразяване, чак после пълен shut down и сега са добре.
7
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Младите са осъзнали??? Божеее. Българин и съвест са две несъвместими понятия. Докато не се изпонатръшкат болни всички,ще пият,ядат и след това иде ковчегът
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако мерките се спазват между 41 и 48% . Това са моите изчисления. Предвид народопсихологията обаче, ще е около 30-32%. Но ако го изчислим в човешки животи е много. Така, че успех!
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тия нож, били и врачки
4
2
 
12
 
! Отговори
Толупът преди 3 години
Балтов пудела на Баце го разбра докат се возеше в жипа !
3
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.... И след това да се увеличат с 50%, като отворим пак училищата и детските градини.. И така става като турски сериал 250ти епизод