S&P Global Ratings потвърди ‘BBB’ рейтинга на България със стабилна перспектива

Има подобрението в очакванията за развитието на българската икономика
28 ное 2020 09:30, Петя Славова
65
S&P Global Ratings потвърди ‘BBB’ рейтинга на България със стабилна перспектива
Снимка: БГНЕС

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2' Перспективата пред рейтинга остава стабилна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите (МФ).

В обобщения доклад е отбелязано подобрението в очакванията за развитието на българската икономика, тъй като вътрешното търсене е по-устойчиво на въздействието на пандемията, отколкото са били предварителните оценки на агенцията. Спадът на БВП през 2020 г. е ревизиран до -4,5% спрямо -6,5%, заложен в прогнозата на S&P от месец май.

Бюджетният дефицит ще остане умерен през настоящата и следващата година, след което се очаква бърза консолидация, съпроводена със значителен приток на европейски средства. От рейтинговата агенция отчитат също и включването на българския лев във Валутния механизъм II през месец юли и присъединяването на България към Банковия съюз и отбелязват, че процесът по окончателното присъединяване към еврозоната ще засили сътрудничеството между БНБ и ЕЦБ и се очаква да отнеме няколко години, уточняват още от ведомството.

Стабилната перспектива отразява очакванията на агенцията за бързо възстановяване на българската икономика след пандемията, без поява на дисбаланси във външния и финансовия сектор през следващите две години. Това ще позволи бърза фискална консолидация и ще ограничи нарастването на публичния дълг, допълват от МФ.

Рейтинговата агенция би повишила кредитния рейтинг, ако възстановяването на българската икономика бъде придружено с по-бърза фискална консолидация, както и подобрение във външните баланси, надхвърлящи очакванията на агенцията. Сред факторите, които биха довели до понижение на рейтинга са задълбочаване на икономическия спад или забавяне на възстановяването, които от своя страна ще доведат до по-продължителна фискална консолидация и нарастване на публичния дълг през следващите две години.


65
Още по темата: БНББВПSP Global Ratings
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Оня ден ходи до Свиленград до един познат вижда се едно гръцко село и ми вика гледам го как расте а нашите ги закриват та не ми трябва такъв рейтинг в една загива ща държава
35
2
 
9
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 месеца
До истина е 25 Спокойно. Ако Нинова взема властта ще се отлепим от дъното и ще продължим да дълбаем на долу.
34
2
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 месеца
До Рейтинги мейтинги 29 Аз имам необходимото спокойствие. Кажи си адреса.
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да те европейските банки ни го дават тоя рейтинг ще ни отпускат все повече заеми за в бъдеще както казваха от щаба на премиера (изгодно) с разсрочена лихва даже ни били хвалили с изгодно взетия заем смях
32
9
 
8
 
! Отговори
Така е .. преди 3 месеца
Нинова и Радев да прочетат тази информация 10 пъти ида си я набият в главите.На тези ли да вярвам или на международната рейтингова агенция ?
31
3
 
6
 
! Отговори
Василев преди 3 месеца
Затваряй!!!
Последният да изгаси лапата!!!
Агент Вини Мабулаци!ЦРУ!!!
30
9
 
8
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 месеца
Лъжа, поредната лъжа , платена от ГЕРБ и публикувана в медиите! Защо слагате лъжа като главна новина, а не сте написали и думичка, че София е първа по мръсен въздух в света днес ? Вие сте същите предатели и еничари като този, който ви плаща - герберастът национален предател Бойко Методиев Борисов и престъпната му шайка!!! Вие сте срам и позор за журналитиката и за България!
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Рейтинга стабилен държавата умира що е то оня ден минах през едни села някога почти градове сега само бабички и рояци колумбийци и некролози по вратите на изоставените къщи че си мисля че за цялата държава трябва некролог
28
5
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
Е как няма да сме стабилни като дългът гони 80 милиарда лева вече. Ние сме им най-добрите кредитополучатели. Даже трябва да ни пращат картички по Коледа. Ще има да се хранят от нас и децата ни десетилетия
27
1
 
10
 
! Отговори
Рейтинги мейтинги преди 3 месеца
Имам едно дете, имам ли спокойствието да направя второ и трето? НЕ!
Толкова по въпроса...
26
1
 
5
 
! Отговори
Соросоид-челник преди 3 месеца
Аз вярвам само на Канна Рачева !
25
1
 
4
 
! Отговори
BBB означава: преди 3 месеца
Длъжник с рейтинг „BBB“ има достатъчен капацитет да изпълни своите финансови ангажименти. Обаче неблагоприятните икономически условия или променящите се обстоятелства е по-вероятно да отслабят способността на длъжника да изпълни своите финансови ангажименти
24
2
 
9
 
! Отговори
До свободен човек преди 3 месеца
И като говорил свободни за джипката каква файда имаш бе из,.чадие ? Това напълните стомаха? Сложи ли храна на трапезата? Облече ли ти децата? Даде ли ти достъп до добро здравеопазване и .образование ? Допринесли ли нещо за благоприятното ти развитие? Караш ли нова кола както на запад хората ? Един ту,куп долу говори за еврейския съюз ме сме били добре и за 8к . Абе да е;б(а мам,ентерити провокатора чиновнически корумпиран герберастки крадец. Хората мрът като мухи на стълбите пред болниците и миз
23
7
 
16
 
! Отговори
истина е преди 3 месеца
Много сме стабилни !! От дъното никога няма да се отлепим !!
22
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айде бе! Кво ти разбира тази СВЕТОВНО известна агенция с хиляди анализатори!!! АЗ ВЯРВАМ НА РАДЛЮ ЛЬОТЧИКА и смятам, че сме пълни *** и сме мега зле! Бе по ново му всичко е шит!
21
6
 
6
 
! Отговори
Свободен човек преди 3 месеца
Може да сме бедни и да живеем в мизерия, но поне говорим свободно за джипката и за шкафчето, демокрацията ни донесе свободата да говорим свободно, а свободата Санчо е най-висшето благо дадено на човека.
20
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само преди 30г бяхме в ямата на комунизма, а днес при деморакцяита и ЕС икономиката се развива, рейтинга се вдига, заводите никнат като гъби, българинът се замогна, забогатя, купува амолед и кулед форка, пет ка и 8К да гледа мачовете, върти западна кола по магистралите и прави тапи по празниците като пътува за чужбина, а пенсионерите меткат пачки с хилядарки от балконите. В своята 1300г история българите никога не са живяли толкова добре както днес при демокрацията и ЕС, ЕС е най-прекрасното място за живот.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това днес няма начин да не го чуем и при прякото включване от джипката
18
4
 
3
 
! Отговори
Василев преди 3 месеца
Не чух нито един български интелектуалиц,политик, общественик да коментира думите на онзи професор-социолог името му май беше Мирчев, това проява на будна гражданска съдвест ли е неговото или е расистко изказване, за бежанците и за това, че държавата ни може да се окаже еврейска, ако следваме логиката че 1% евреи контролират и са обсебили ресурсите на държавата!
Добър ден селяни прости!!!
Агент Сара Мишел!ЦРУ!!!
17
3
 
15
 
! Отговори
Толупи преди 3 месеца
продължават ли да ви манипулират с измислени никому ненужни новини. Ние оставаме най-бедната, болна умираща нация в света!!! Изтъркания пиар продължава и Днес. бг е част от него с манипулационите си новини!!!!