Росица с отказаното лечение: Животът ми се преобърна!

Белодробна трансплантация би спасила живота на младата жена.
2 дек 2020 15:07, Петя Славова
104

Отказват лечение на 22-годишно момиче от Пазарджик с генетично заболяване и остра дихателна недостатъчност. Причината - скъпоструващата терапия не се поддържа от Здравната каса, след навършването на 18 години.

Това е история за живот, превърнал се в битка за оцеляване. Това е историята на Росица, която обича конете. Сега, тя е прикована у дома, защото генетичното заболяване муковисцидоза е отнело нейната сила, но не и желанието ѝ за живот.

Когато Роси разбира за заболяването си - е просто дете.

"Бях диагностицирана преди 10 години. Това заболяване се открива в ранна детска възраст, но поради липсата на адекватно проследяване в България - това не е така", сподели Росица пред Bulgaria ON AIR.

Сега тя е 22 години и вече е платила цената за това, че е болна.

Още по темата
"Животът ми се промени на 360 градуса. Като дете бях добре, но заболяването прогресира, наложи ми се да напусна университет, да прекъсна следването си и животът ми придоби съвсем друг вид", допълни тя.

Белодробна трансплантация би спасила живота на младата жена. От 3 години тя е в листата на чакащи, но такава в България не се извършва. Оказва се, че има лечение, което да ѝ даде време, за да дочака възможност за трансплантация.

Лекарството е скъпоструващо.

"Говорим за генна терапия, но това са таблетки, които се приемат и изключително повлияват цялото заболяване. Всички системи, които са засегнати. Както и за панкреасната недостатъчност, която е типична за това заболяване, помага за покачването на килограми, за да мога аз да живея, да се стабилизирам и за в бъдеще да получа трансплантация", коментира още Росица.

Младото момиче разбира, че в битката за живота си може да разчита само на семейството си, но не и на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
10
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
Тава е ужасно генетично неличимо заболяване .Новия бял дроб няма да я излекува а ще удължи и подобри малко качеството на краткия и живот .В световен мащаб са рядкост хората които живеят до 30-35 г макс .Мусковисцидозата не засяга само белия дроб а всички органи . Ако днес проблема е в белия дроб ,утре ще е в черния ,бъбреци а други ден болеста ще унищожи и новия бял дроб .Лечението е симптоматично .В Швейцария обикноменно евтанизират хората с напраднала Мусковисцидоза .
40
4
 
15
 
! Отговори
@40 преди 3 години
Всяко лечение е удължаване на живота. Освен ако не смяташ, че здравите хора ще живеят вечно. Дали е с година, 10 или 50, кой си ти че да го решаваш. По света се борят за всеки, до край. И не фалират. Защото това е смисълът на солидарното здравеопазване - събираш пари от данъци и ги наливаш за да направиш животът на хората по-добър. Тук се правят магистрали на рекордни цени, дават се за всякакви глупости, но не и за здравеопазване. Това момиче има право да живее и държавата е длъжна да й помогне.
39
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на бай Тошо това момиче първо изобщо нямаше да доживее до 18, второ никога нямаше да се покаже по телевизора. Айде вземете се малко в ръце и стига с тия соц. простотии. Дъщерята на бай ви Тошо умре като стой та гледай, остави две деца сираци и никой не можа да и помогне, а това заболяване е даже и по-тежко. Като че ли не виждате, че Бойко е продукт и продължител на байтошовщината.
38
2
 
14
 
! Отговори
Насакото Яката преди 3 години
"Специалистите" от Хелпкарма си накупиха имоти и коли, сега защо не дадат нещо на момичето?
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия от карма ,не ги ли арестуваха !
36
2
 
6
 
! Отговори
Габи преди 3 години
Да вземат от онази Хелб карма , каква беше не знам, и да лекуват момичето .
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябват и просто две неща да и се помогне нов бял дроб и пари да и се направи операцията.Пари може да се съберат от хора които желаят да подпомогнат, но проблема с нов бял дроб е трудния за решение, имайки предвид, че тя ще си остане рискова с новия бял дроб.
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пост комунистически режим вече 30 години все комунизма им е виновен на демократите. И от Вашонгтон които управляват режима и те сигурно са пост комунисти.
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Муковисцидозата е генетично заболяване.
32
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 1989г по времето на социализма или комунизма както го наричат, имаше здравеопазване, и не само здравеопазване, ами едно от най-добрите в света достъпно АБСОЛЮТНО ЗА ВСЕКИ! Да, имаше и правителствена болница за управляващите, с най-добрите специалисти и апаратура пък и днес е така навсякъде по света. Но и във всеки провинциален град, навсякъде имаше болници със специалисти и с апаратура която можешеше да осигури първокласна медицинска помощ на всеки гражданин на Народна Република България.
31
7
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Ако касата плати лечението на момичето ще трябва да плати лечението на хилядите хора които са в нейното положение.Все пак живота и не е по скъп от моя или вашия !За да стане това ще направят здравните осигуровки по 150 лв/мес .Аз лично съм съгласен но Вие същите тогава ще ревете щото ви виждам какви сте безмозъчни *** и 100лв ви крепят бюджета . Решението е само едно , парите да се съберат чрез дорение . Надявам се повече хора да дарят пари !
30
5
 
4
 
! Отговори
САЩ разследват Бойко преди 3 години
За Коледа американски спец части ще арестуват Бойко и ще го проснат с белезници пред внуците му .
29
2
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 3 години
Не точно здравната каса не поема лечения в чужбина а само в България, но имат система за деца под 18 години по която може да се направи ,не им е задължение а допълнителна създадена възможност .Проблема е че тя не може да мине по тази допълнително създадена възможност.За здравната каса това е рядка неизлечима болест, така че не говорим за лечение а за удължаване на живота и .Вероятностни експериментални лечения да третират като лечение, не заложено в правилата .
28
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да оцелеят и процъфтяват, корумпираните посткомунистически режими като този на премиера Бойко Борисов трябва да контролират не само правителството, но и съдебната власт, медиите, но също така и други властови лостове. Заедно с Иван Гешев и Делян Пеевски те формират престъпен триумвират, който контролират държавата
27
3
 
7
 
! Отговори
Маскираният евец преди 3 години
Благодаря от името на Росица за уроците по геометрия, но в случая са полезни колкото трето зъpно. А който не може или не иска да помогне, да си замълчи - никой не е длъжен да слуша оправдания за жалкото му съществуване
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
dnes.bg, има ли някакъв начин да помогнем? Дарителска банкова сметка?
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей гербави мишки ако трябва със Спартана ще закарате момичето хората не са длъжни да ви молят за живота си. Вземайте се във ръце. че скоро ще ви замеряме със друго освен със яйца.
24
3
 
12
 
! Отговори
@32 преди 3 години
И как другите държави успяват да лекуват всеки от всичко, само горката БГ не може? Здравеопазването не е търговско дружество, че да работи на печалба. За какво ни взимат данъците и осигуровките, за да вдигат с по 15% заплатите на полицаите и с по колкото си поискат на депутатите, но за да ни лекуват пари няма? Болници на всеки километър, празни, с по 1 лекар на хартия, за да може да точат касата симулирайки дейност. А всички са болни, просто не ходят на лекар. Няма такава държава :(
23
4
 
2
 
! Отговори
Правото е твое преди 3 години
Росица, започни от това , мило дете, че ако нещо се обърне на 360 градуса, то не е потеглило на никъде и е останало там на същото място.Обикновенно се казва диаметрално се промени; обърна се на 180 градуса, . . параграф 22, Ти боледуваш от дете и е редно след като не си оздравявалаи болестта ти е продължила да си закриляна от здравната каса.Парите са там. Там трябва да се натисне и получат парите. другото е дрънкане на тенджери и капаци.събери най близките си млади хора и действай. Право
22
17
 
0
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Аз кат ходя по лекари как плащам? Що ме критикувате? Не може едни да плащат ,а други здравеопазване милостиня. Аз ако имах дете от училище щях да го спра та да работи ,а тая на 18 се изпънала кат канап другите да и плащат.