Теглим до 300 000 заеми за мечтаната къща

Българинът иска просторен хол и гараж
11 яну 2021 21:55, Петя Славова
22
Теглим до 300 000 заеми за мечтаната къща
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Средният размер на ипотечния кредит за строителство на къща варира между 140 000 и 300 000 лв., споделиха кредитни консултанти пред "Монитор". Според тях през последните 5 години има двоен ръст на сумата заради по-високите доходи на домакинствата, като обичайно хората с такива начинания заработват общо между 4000 и 8000 лв. месечно. Има и изключения с по-луксозни къщи, за които заемът достига 500-600 бона.

Този тип кредити се появява у нас през 2004-2005 г., но интересът към тях e слаб. "Повечето хора не им се захваща с това, защото е сериозен ангажимент и затова винаги повече са били сделките с готови къщи", смята кредитният консултант Тихомир Тошев. Обикновено решават да строят тези, които не харесват готов имот на пазара, затова тръгват да строят къщата на мечтите си.

Още по темата
Сумата по заема обикновено се дава на части.Сред основните предимства при този метод са това, че можем сами да изберем къде да е къщата и какво оформление да има. Може да я оборудваме с най-новите технологии от енергийна ефективност или системи за сигурност. Освен това имаме почти пълен контрол върху използваните строителни материали. Друго предимство е съотношението качество-цена, защото така разходите за поддръжка и ремонт са по-ниски поне през първите седем до десет години.

Някои банки предлагат вариант за финансиране чрез предоставяне на обезпечение недвижим имот с разрешение за ползване, казва кредитният консултант Лъчезар Чизмаров. По думите му процедурата е като при стандартния ипотечен кредит - изготвя се пазарна оценка, като се финансират 75% от нея, предоставя се необходимата документация и след одобрението на кредита се минава при нотариус, който да обработи документите за учредяване на ипотека в полза на кредитиращата банка. След като бъде вписана, банката или отпуска на един път цялата сума, или може да се разплаща постепенно със строителя. Хората, избрали този тип финансиране, все по-често избират къщата да е извън големия град в малки населени места до 30 км от София например заради по-евтините парцели. Имотът има минимум 3 спални и гараж за 2 автомобила, просторни холове и кухни.

Според Тихомир Тошев има немалко хора, които не преценяват добре разходите и парите не им стигат за довършване на ремонта и обзавеждане. "Трябва да се направи точен бюджет, за да не изчерпаме средствата по време на строителството", съветва експертът.

Ако изберем да си строим къща, не бива за забравяме, че това може да стане само върху урегулиран поземлен имот, за който да има влязъл в сила подробен устройствен план.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средният българин... масово... 8000 месечно... обичайно... все по-високи доходи.На повечето хора едва ли не им се захваща с това, тъй като не им се занимава с такъв сериозен ангажимент и предпочитат готова къща, а по-скоро понеже не им е по портфейла. Покрай почти ежедневни такива статии от брокери и поглеждане в Евростат имам чувството, че са вземали данните от там, ала са объркали BG България с BE Белгия.
17
0
 
1
 
! Отговори
А теглете де преди 3 години
те само това чакат. За бардаци от третия свят на цени ...
16
0
 
9
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 3 години
Теглим пари,а после цял живот на пост и молитви, докато храним банкерите и накрая умрем като клошари .Изтеглих всичките си спестявания и си купих малко жилище,което давам под наем,защото предусещам че банката "бди" над парипките ми и някой ден ще се събудя по долни ***.Примери много:Балканбанк,КТБ,банката на Веска Недиджиева. Да продължавам ли!?
15
0
 
12
 
! Отговори
У преди 3 години
Банките вече не са банки, а мародери с костюми. Имах МОЙ пари в бившата Експрес и преди време закрих някои, но остана една спестовна сметка с към 150-160лв. Понеже скоро имах работа до Дск, която е наследник на закритата банка, минах да видя дали мога да закрия. И оооо,чудо-останали 15,24лв!! Значи те вземали , вземали, накрая за това че ме обслужиха, взеха 4,50лв такса. Дадоха ми 10-на лв и готово! Така, че добре мислете с кредитите!
14
0
 
10
 
! Отговори
Vici преди 3 години
Къща на мечтите ? Да - в гърция на определени места, испания, франция. Къщата където и да е е скъпо удоволствие - поддръжката и е по скъпа от един апарт старо строителство ,санирано , с тец, в България. Който има доходи над 100К годишно може ако ще и басейн с крокодили да си позволи, но бедните не могат.
13
3
 
17
 
! Отговори
Трябва да си луд преди 3 години
Трябва да си луд да теглиш ипотечен кредит !!!
12
1
 
12
 
! Отговори
Ром и Джери преди 3 години
Това е модерното робство. Банките - стожерът на капитализма. Работещият човек прекарва живота си блъскане за ипотеката. Кой не скача е червен
11
0
 
4
 
! Отговори
Мутрите на Бойко преди 3 години
В Перник има и екстри, снимат ви в как живеете на живо в собственото си жилище и селяците в кафето ви обсъждат!
10
2
 
28
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Ъъъъъ кой със заплата между 650 и 1200 лв ще тегли заем 300 000 лв?!?! Нещо май ударихте греда с тази статия!
9
1
 
12
 
! Отговори
Fredi преди 3 години
Аз съм от хората с такива доходи, но и през ум не ми минава да се впускам в подобни приключения и то точно в България към днешно време. Ипотека до 2% ГПР и ограничена отговорност до пазарната цена на имота - тогава мога да почна да се замислям.
8
3
 
13
 
! Отговори
MR Buch преди 3 години
сега визаме с жена ми чисто 8к, до преди година бяха 6,5к. Е няма как да върна 300 хиляди, остават ми още 20 години и да работя, Няма да отдела 2к от заплатата си да плащам на банката. При това в момента за газ, ток , вода , сот са ми около 800 лв. Сега на месец я ми останат 1000лв , я не. през месец излиза непредвиден разход. как ги смятат тия експерти не ми е асно. Явно децата щам завършат университете и веднага им дават пане 5к заплата чисто, иначе не си го представям.
7
1
 
14
 
! Отговори
Багдад след преди 3 години
бомбандировки пасти да яде пред ъази снимка!!
6
1
 
27
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Цветанов и други придобиват имоти на най-хубавите места, било в градовете или по морето за жълти стотинки. Някои черноморски имоти са продадени за 60 лв. квадрата, а струват милиони.Масовия работещ българин данъкоплатец изплаща цял живот, отделно плаща данъци, отделно го крадът по всякакъв начин тези за които квадрат по морето е 60 лв. Демокрация е.
5
1
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Нали знаеш приказката, евтиното излиза по-скъпо. Старите къщи са строени с други идеи, които сега не пасват на съвременния живот. И аз имам една стара вила, която искам да съборя и да построя друга вила в този имот, но бюрокрацията и корупцията е огромна пречка и не ми се захваща. Разбира се, че ще ми е по-евтино да санирам старата вила, но пак няма да ми върши работа. Според мен има грешка в статията. Хората с такива доходи си събират за няколко години парите за къщата и ако има заем, то той
4
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече по 2 статии на ден за имоти и как трябва да купуваме сега. Във фейсбук платени статии ми излизат.... явно положението става критично
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се смени властта ще излязат косачите . И те тва искат ;) Баш тия къщи дет ги иска ,,българина ,, гербераст. Ако искате да видите мафията герб да връща имотите купени само с държавна ясла на 28 март гласувайте за други и готово .Поне ще е справедливо .
2
0
 
37
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Кво става. тея дни яко облъчване със статии за имоти и ипотеки... кой ли е развързак кесията? Банкерите или брокерите? Явно им припарва под трътките...
1
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре да се купи и санира стара къща.Ще излезе много по-евтино.