Покорно, работливо, но... излишно. Марко губи своето място в селския бит

Драстично е намалял броят на магаретата, отчитат от "Ветеринари в действие"
Обновена: 21 фев 2021 20:50 | 21 фев 2021 20:50,
173
Покорно, работливо, но... излишно. Марко губи своето място в селския бит
Снимка: Pixabey

Покорно и работливо, магарето винаги е било част от селския бит. Във фолклора то заема съществено място, а в немалко български народни приказки има магарета. И макар доскоро край селските къщи в района на Гоце Делчев да се виждаха завързани магарета, с годините тенденцията е във все по-малко стопанства да присъства четириногият помощник.

Драстично намалял е броят им, отчитат пред БТА от организацията за защита на животните "Ветеринари в действие". От десетилетие техни екипи обикалят селата в гоцеделчевския регион и полагат грижи за местните магарета. И ако допреди десет години се е налагало да преглеждат около двеста и петдесет животни, то сега броят е намалял до едва петдесет.

Ветеринарният лекар д-р Константин Антов от "Ветеринари без граници" каза, че по негови наблюдения магарето губи своето значение в селата и тенденцията е към изчезването му като вид в района на Гоце Делчев.

"Преди години основното препитание на хората тук беше селското стопанство и най-вече тютюнопроизводството. В днешно време повечето хора, които са се занимавали със земеделие са починали, а младите предпочитат да работят в близкия общински център", разказа местният жител Стоян Траянов. Доскоро в Баничан се гледаха над тридесет магарета, сега са едва пет, допълни той.

Стоян е сред малкото хора в селото, които все още отглеждат магаре. И макар неговото да е на преклонна за тези животни възраст - близо тридесет години, той е категоричен, че няма да остави стопанството си без този помощник. "То е сиромашко животно - малко яде, много работи, товарят го, върши хубава работа, но няма вече хора, които да работят на нивите", допълни местният стопанин.

Причините за намаляващата роля и респективно бройка на магаретата са много - както икономически, така и свързани с осъвременяване на селскостопанската работа и по-достъпните вече машини, с които да се обработва земята, посочи д-р Антов. Това поставя магаретата в неблагоприятната ситуация да стават излишни.

За сметка на намаляващия брой магарета в дворовете на хората, създаденият преди пет години приют за тези животни край село Баничан е максимално запълнен. В него се отглеждат шестдесет възрастни животни. Първоначално в приюта се грижат за тридесет, но поради големият интерес се е наложило капацитетът да бъде удвоен.

Тук се отглеждат магаретата, които вече не могат да бъдат в услуга на своите стопани, разказа за БТА д-р Антов.

"Това са предимно стари, болни животни, които по една или друга причина вече няма кой да ги гледа и просто, ако не ги вземем ние, най-вероятно ще отидат в някоя кланица за месо", допълни ветеринарният лекар.

Настанените тук магарета са на хора, които са привързани към тях, те ги обичат и искат да са сигурни, че ще доживеят старините си на спокойствие, каза още д-р Антов. Това са животни, вече изкарали по една-две войни в живота си, шегува се ветеринарният лекар.

Условията в приюта са съобразени с нуждите на обитателите.

Магаретата са социални животни и имат нужда от компанията на други от техния вид. Тук живеят на групи, което позволява да си намерят другар, разказа лекарят, който се грижи за тях.

Дейността на приюта е насочен към местните стопани, макар че интерес към него има и от по-отдалечени райони. Има случаи, при които стопани водят магаретата си от други населени места, с идеята животното да изживее спокойно старините си като отплата за дългите години покорен труд.

Самата идея на приюта не е да вземем магаретата на хората, посочи д-р Антов. Основната цел на организацията е да помага на стопаните да поддържат магаретата здрави и в добра форма, за да им бъдат от помощ. Когато обаче остареят, приютът е мястото, където да получат заслужена почивка.

Именно заради привързаността на местните хора към магаретата, от "Ветеринари без граници" разработват проекти, с които да се запази значението им в селския бит. От организацията за защита на животните обмислят варианти, в които магарето да бъде полезно за собственика си и отново да се намери приложение работливостта и предаността, с която служи на своя стопанин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
10
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Магарето няаа дъ изчезне.У нази има шест милиона магарета и магарици.Могу работът,малко заплати зимът,акъл могу няаат,лъжът,ги мамът ги носът на бой и нъ глад.Спакойно.
75
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИСТОРИЯДа. Така беше.Някой от комшиите имаше магаре и като се разревеше -ИАИАИА и баба ми казваше, че е станало два часа.
74
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тия, дето плюете хората от селата - тия хора, там на село, са отглеждали всичко. Градината пълна с домати, краставици, чушки, грах, боб, зеле. И подправки дори са отглеждали, като чубрицата например.Обора пълен-Агънца, пpaсенца, теленца, зайци и всякакви пернати. За всичко това са полагали грижи. Обаче освен всичко това, са отглеждали и по 3-4 деца. А вие, гражданята, сега по едно дете не моете да изгледате. Гледачка му търсите, щот вие не знаете как и не можете. А де, кой е некадърен, а?
73
2
 
16
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 3 години
По времето на СОЦА - преди 30 години - Бях малък и ходех на село при баба и дядо .Запомнил съм - всяка Къща имаше Магаре и Каручка , беше чест каручката да е писана - имаше картинки по нея - професионално направени . Магарето беше като Мерцедес S Класа - изкарваше се от обора бавно и спокойно , впрягаше се в каручката и гордо крачеше . Интересно беше че Магаретета имаха свой зов - и то на всеки Кръгъл Час .
72
1
 
12
 
! Отговори
GG преди 3 години
Добри животни са магаретата
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Паскуал ТонеffЯ кажи кое ти е цивилизовано на тебе? Здравеопазването ли, образованието ли, заплатата ти ли? Туризма ли, културата ли? Кое ти е европейското на тебе? Нищо нали, ама да лаеш можеш. Е, то и кучето ми лае :)
70
0
 
10
 
! Отговори
аа1830 преди 3 години
Сладурковци са магаретата. Заа съжаление има и магарета-хора - от тях вярно няма нужда но за съжаление те не са на изчезване.
69
3
 
7
 
! Отговори
Росен ПлевАлиев преди 3 години
В миналия живот съм бил разбукана магарица
68
4
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Българските марковци отдавна напуснаха селата още след 1945 година, дойдоха в градовете взеха дипломи и станаха политици.
67
22
 
2
 
! Отговори
Паскуал Тонеff преди 3 години
Това е добра новина, така българия къса завинаги със унизителното си селско минало и Ганьoвщина и заема достойно място сред цивилизованите европейски народи.
66
7
 
12
 
! Отговори
Татул преди 3 години
, Комунистите бяха на власт 35 години и за тези 35 години построиха градовете, дето сега ми се периш, че си от там. Построиха булевардите и пътищата, дето сега не можем да асфалтираме само. Та демокрацията е вече 30 години, почти колкото комунистите бяха на власт. Та докога ще слушам *** оправдания с тези комунисти. Стига сте си трили ръцете с тях крадливи, некадърници
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НО ИМА СВОЕТО МЯСТО В ПАРЛАМЕНТА И МИН СЪВЕТ
64
0
 
22
 
! Отговори
Горан преди 3 години
Симпатични животни са магаретата, но за съжаление в България са вече на изчезване...
63
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Свещен Гущержелезата ги разпродадоха седесаритеа земеделците изкарали живота си по нивите като баба ми имат най-ниските пенсиино глупави хора като теб няма как да го разберат
62
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Свещен ГущерАми нормално е да взима такава пенсия, защото е бил говедар. Това да се грижиш за толкова много животни, не е за всеки работа. Трябва да са нахранени, да им е изчистено, да имат чиста вода и да се изкаравт от сутрн до вечер след тях да вървиш. Няма 40 градуса жега, няма вятър, няма студ - там на полето с животните. И трябва да ги пазиш, да не се разпилява стадото. Цял ден с тях навън и вечер като ги прибереш, да им е хубаво и на тях и на теб. Затова толкова пенсията. Дори е малко
61
0
 
34
 
! Отговори
селянин с ДВГ преди 3 години
дядо ми имаше магарица.уникално животно.сравнително дребничка, но теглеше яко натоварени каруци.магарето се запъва на мост не от инат, а от страх.ако слезеш и го водиш няма проблем да мине.навремето по селата имаше пазар за магаренца, катърчета и кончета.днес, всичко това само в зоопарка.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До WBСрещал съм неколцина които са добри, явно е рядкост при нас :)) Магарета сме ние, просто пенсионираме животинките и почваме в голямата джунгла, дето се чудиш изобщо какво правиш :))
59
15
 
4
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 3 години
Айде не ми говорете глупости. Много добре ви знам шмекериите по соца. Ходите струвате да работите в ТКЗС-то 3 години и до днес да взимате пенсия 700 лв щото видите ли сте били говедари. Или да кажем че всеки втори работещ в МТС или АПК крадяхте що ви падне под ръка и сега разпродавате железата от силажокомбайните,балирачките,дисковите брани....и си накупихте по един строшен голф тройка.Много добре ви знам номерата
58
2
 
16
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До Свещен ГущерМного си *** бе.
57
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Свещен ГущерЖалко, че си духовното ти съдържание е толкова малко. А ти не разбра ли, че благодарение на на селото България успя да се замогне за няколко десетилетия, сега го приписват заслуга на Тато от Правец.