Бедствено положение в с. Брестовица заради манган във водата

Пари за подмяна на мрежата се очакват от държавата
23 фев 2021 11:15, Анисия Иванова
2
Бедствено положение в с. Брестовица заради манган във водата
Снимка: Pixabay

Кметът на община "Родопи" Павел Михайлов обяви бедствено положение в село Брестовица заради наличието на манган в питейната вода, съобщиха от общинския пресцентър. Завишените стойности на химичния елемент във водата са в пъти над допустимите - при разрешено количество от 50 мг/л стойностите на мангана в питейната вода е над 1000 мг/л.

Решението за обявяване на извънредно положение е след заседание на Общинския кризен щаб и ще бъде представено пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет. Община "Родопи" все още очаква становището на специалистите.

Кметът Павел Михайлов припомни, че въз основа на доклада ще бъде възложена, в спешен порядък, обществена поръчка за изготвяне на технически проект за изграждане на довеждащ водопровод и подмяна на близо 27 километра водопреносна мрежа. За проекта са осигурени 85 хиляди лева общински средства. Пари за подмяна на мрежата се очакват от държавата.


2
Още от Страната
Недостиг на ваксини в Пловдив
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Откъде е този манган! Че и по 1 г/л! Има нещо гнило тук! Да се разследва! О, спи ли ДАНС, о ДАНС не види ли? Че това си е живо отровителство! Манганът в такива концентрации блокира навлизането на калция в сърдечните клетки и тези на съдовете!
1
1
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 1 седмица
Heкой гепи парата и се изпусна у водата. Смех и жал поганци