Спряхме ваксинацията с Астра Зенека. А трябваше ли?

От EMA заявиха: Ваксината не образува тромби
13 мар 2021 11:18,
118
Спряхме ваксинацията с Астра Зенека. А трябваше ли?
Снимка: БГНЕС

Лошите новини за британско-шведската ваксина на AstraZeneca не секват. Поради появили се съмнения, че препаратът вероятно предизвиква кръвни съсиреци (тромби), няколко държави предприеха крайни мерки. Дания, Норвегия и Исландия временно прекратиха ваксинациите с този препарат, а в Австрия спряха ваксинирането с една определена партида. Ето, че в петък, 12 март, и българският министър-председател Бойко Борисов разпореди спирането на имунизацията с ваксината на AstraZeneca, докато Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения за безопасността ѝ, пише "Дойче Веле".

Още по темата

"Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза - може или не може да се поставя ваксината на AstraZeneca, дотогава я спирате", заяви Борисов на работно съвещание, свикано от него. Премиерът напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. "Ние, държавите членки, само сме ползватели", допълни той. Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов информира, че България продължава изпълнението на ваксинационния план с останалите две разрешени за употреба ваксини.

Още в четвъртък, 11 март, Европейската агенция за лекарствените средства (EMA) обяви, че не вижда причина за спиране на имунизацията с препарата на AstraZeneca. В отговор на запитване от агенция Франс Прес представители на ЕМА заявиха: "Ваксината срещу коронавирус не увеличава риска от образуване на тромби. От всичко известно досега личи, че броят на тромбоемболиите сред ваксинираните не е по-висок от този сред останалото население".

Какво казват експертите в Германия?

Германското министерство на здравеопазването също не вижда основателна причина за спиране на имунизациите с британската ваксина. "Засега няма данни, че смъртният случай в Дания се дължи именно на ваксинацията срещу коронавирус", заяви говорител на министерството вчера (11.3). "В момента европейските здравни власти проучват този случай", добави още той.

Институтът "Паул Ерлих", който проучва сигурността на лекарствените препарати и ваксините, също смята, че британската ваксина не е опасна. Оттам заявиха, че засега няма никакви данни, доказващи причинно-следствена връзка между смъртния случай в Дания и ваксината на AstraZeneca.

Германският здравен експерт и консултант на правителството в Берлин Карл Лаутербах беше още по-категоричен. В Туитър той написа, че спирането на ваксинациите с AstraZeneca представлява грешка: "Спирането на ваксинациите ще е смъртоносно за мнозина, които сега се отказват от тях". Според Лаутербах не е оправдано да се прекратяват имунизациите само поради  наличието на един-единствен смъртен случай в Дания. Експертът смята, че така доверието във ваксината силно ще пострада. Освен това той обяснява и друго: "Тромбозите са едно от честите следствия на Ковид-19. Препаратът на AstraZeneca предпазва тъкмо срещу образуването на тромби. Моето мнение остава непроменено: ваксината на AstraZeneca е сигурна, а ефектът от нея в началото дори беше значително подценяван. Аз лично веднага бих се ваксинирал с британската ваксина."

"Случаят в Дания е необичаен"

И друг германски експерт изразява съмнение, че смъртният случай в Дания има пряка връзка с ваксинацията. Инфекционистът Бернд Залцбергер от университетската клиника в Регенсбург заяви пред агенция ДПА, че според него е много вероятно да става дума за случайно съвпадение. "Случаят в Дания е извънредно необичаен. Запушвания на кръвоносни съдове не бяха забелязани нито в изследванията преди допускането на препарата, нито по време на ваксинациите в Англия, а там са крайно бдителни в това отношение", казва той.

Има и други данни, които говорят за сигурността на ваксината на AstraZeneca. Европейската агенция за лекарствените средства EMA е регистрирала общо 22 тромбоемболии сред три милиона ваксинирани с британско-шведския препарат, което отговаря на нивото на такива случаи и без поставена ваксина. Правилно е тези случаи да се проучат по-внимателно, но не и да се спират ваксинациите, смятат от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От сутринта помилването на мозъците тече с пълна сила. Ваксината е супер безопасна, се надпреварват да ни твърдят.. Даже вече стават жалки напъните да кажеш на черното бяло
44
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То трябва с всички ваксини да спрем ваксинацията, ама няма да стане. А и няма смисъл, щом има желаещи да си играят на руска ролетка, нека си играят.
43
2
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
- Дойче веле, сър!!!
42
9
 
16
 
! Отговори
Край преди 3 години
Всяка ваксина има странични нежелани ефекти. Може да разболее и да умори човек.НО ваксините решават хиляда пъти повече пробелми отколкото създават.При масовата ваксинация за ковит от ваксини в България ще умрат сигерно 10-15 човека.Без тея обаче ще умрат няколко десетки хиляди човека.
41
8
 
12
 
! Отговори
Не Трябваше преди 3 години
Боц-кай Барба Ганиос с Експериментални Ваксини - той има Имунитет от Чернобил! Не човек, а желязо, не - комунист!
40
12
 
11
 
! Отговори
Нане преди 3 години
***, защо наистина я спряха...Ваксинирайте ковидарите, 80 процентовите избиратели на тиквуня и шайката.Те три пъти се съпинят в една тиква, та ко остава за една ваксина...
39
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не трябваше. Експертите го казаха, но Бойко акъл за тези неща няма.Спира ваксинацията в разгара на третата вълна. Неадекшатно и безотговорно решение, което ще коства животи.
38
3
 
14
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
А трябваше ли още хора да умират???!!!Или щом не са доктори и политици-да *** ! Егоистично докторско племе-умре ли доктор реват като за фараон,а обикновения човек го зариват в земята като куче !!!
37
2
 
10
 
! Отговори
До 24 Анонимен преди 3 години
Ако беше януари когато беше удара срещу Пфайзер щеше ли да се ваксинираш?Тогава в Норвегия от ваксинирани в старческите домове казаха за 150смъртни случаи след ваксиниране с Пфайзер.Сега за 1смъртен случай с АЗ прекъснаха ваксинирането което спасява милиони животи.Просто ЕС нанася удар срещу АЗ за неизпълнените доставки с надежда САЩ да не регистрират на 16 март АЗ за използване в САЩ.Тогава заводите в САЩ с продукция на АЗ милиони дози(само в единия има 30милиона)ще се принудят да изнасят за ЕС
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аве да вземат от най скъпата нали народа плаща . На фазера дет се съхранява при -100 градуса .Хем и съхранението ще е скъпо . Карай народа плаща.
35
0
 
25
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Оф,писна ми от таз истерия и денонощно навсякъде ваксини..коронавирус..ваксини..коронавирус!Ами който иска да се ваксинират бе,който не ще, да не се ваксинира!Всеки отговаря за себе си!Пууу!
34
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До StrikerЦ, АЗ е директен конкурент на Спутник, тъй че е ясно кой разпространява тия слухове. Там където има наличен Пфайзер или Модерна никой не иска АЗ или Спутник.МЕжду другото, Пфайзер си е баш европейска ваксина, тъй че и за това си в грешка.
33
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тромбозата си е доста често явление - сега четох че на практика сред ваксинираните с астрата в Англия се е случвала по рядко и че няма абсолютно никакви доказателства за директна връзка на ваксината със случаите на тромбоза. Не се учудвам че спряха ваксинацията в БГ - тук решенията се взимат от един политик не от лекари...
32
1
 
12
 
! Отговори
пУзитивен преди 3 години
Другите ваксини са по-добри - при тях "страничните ефекти" се проявяват по-късно.
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам антитела и ще се ваксинирам наесен, дотогава очевидно ще има и ваксини, и избор. Съчувствам на нервите и притесненията на всички, които сега искат да се ваксинират. Правителството трябва да направи всичко, всичко възможно, за да осигури големи количества от всички одобрени ваксини в най-кратък срок!
30
4
 
7
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Е ха, добрютро! Ама важното е да прецакаме европейската фирма, в полза на щатските...ей тва е цялата работа.
29
5
 
9
 
! Отговори
Астра Зенека Българи преди 3 години
Незабавно всички служители да се включат в изчистване на името на компанията. В противен случай оставате на улицата! Даваме ултиматум на държавните служители, които получиха своите бонуси от нас, да направят всичко възможно да опрадаят своите възнаграждения. В противен случай техните имена ще бъдат осветлени.
28
8
 
11
 
! Отговори
Ozzy преди 3 години
Спряха единствената ваксина, от която на практика има количества. Това е тотално малоумие, особено в ситуация на нарастващи случаи на Ковид. Четете бе хора, четете преди да плямпате простотии как еди-коя си ваксина била опасна! В Европа - от 33 милиона ваксинирани с АстраЗенека, има 22 случая на тромбоемболия. Вие на това опасна ваксина ли му викате?
27
6
 
0
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До Косачане само на един ами са на .... Бойко! :D Конспирациите стават все по-луди.
26
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пук един в Дания - запушени съдове, пук един в България - запушени съдове. Оук тук, пук там, наляво и надясно... съвпадение е. Слочаенос...