Спирането на ваксината разколебава хората към имунизацията

Много медици остават без ваксини за пациентите си
15 мар 2021 10:50, Петя Славова
30
Спирането на ваксината разколебава хората към имунизацията
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нарастват броя на новозаразените с коронавирус у нас, болниците са пълни. Увеличават се заболелите и в Пловдив, и областта. В близкото до областния град село Белащица също нараства броят на заразените. В същото време след смъртта на жена, която почина след ваксинация, временно се спря имунизацията с препарата на "Астра Зенека".

Още по темата

"Има притеснение сред пациентите - питат дали има опасност. Разбира се, че няма опасност за здравето нито на имунизираните, нито на тези, на които предстои. Неприятното е, че Изпълнителна агенция по лекарствата спря всички партиди от тази ваксина, а не каквато беше практиката до момента да се спира определена партида, която е проблемна", каза пред БНТ д-р Костадин Сотиров - единственият общопрактикуващ лекар в село Белащица и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Той отбеляза, че е получил ваксини един-единствен път и това е крайно недостатъчно - едва 25-26%, като няма нито един флакон от ваксината на "Пфайзер" или "Модерна".

"Пациентите имат право на избор и ние бихме желали да имаме", заяви д-р Сотиров.

По думите му притесненията на лекарите са, че спирането на всички партиди може да разколебае пациентите, особено тези, които не са решили окончателно дали да се имунизират, а това ще намали ваксинационния обхват. Притеснително е и, че се е наложило да бъдат изхвърлени ваксини, защото при получаване на разпореждането на РЗИ за спиране на ваксинирането от "Астра Зенека" вече имало отворени флакони, които са годни за употреба до 48 часа след изтегляне на първата доза от флакона.

Към момента д-р Сотиров е успял да ваксинира едва 85 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Прав си, но не очаквай разбиране преди избори.Сега другарите са готови да изпукат в името на Партията- столетница
28
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината имала един ( несигурен) нещастен случайБолестта върлува с голяма сила, но диванните философи се упражняват на тема ,,Лошият Бойко или врагът с партиен билет,,
27
1
 
2
 
! Отговори
ДА АМА НЕ преди 3 години
На харата не им дойде акъла да НЕ правят бебета по врече на чума и епидемия.
26
1
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: Лекар (номер 25)Не знам какъв точно лекар си (надявам се да не си коремен хирург), но това е едно от малкото компетентни и професионални мнения на фона на масовата хипноза и плашене с Торбалан с чувалите и прочие дивотии.Напълно съм съгласен, прав си на 100%!Интернета е за хора които имат мозък в главите си и го използват - направил съм безброй проучвания и е точно както казваш.Само че не ровя в "Чичко Гугъл" а знам къде да търся - на официалните медицински сайтове.
25
2
 
11
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
До До 11Да,прав си...но наполовина!За да бъде пусната една ваксина трябва да е минала през най-важния,3-ти етап а това е тестване върху доброволци.А те се оказаха отчайващо малко.За Астра това са около 16 000!!! човека което е абсолютно нищо!!!Затова в момента ваксинацията всъщност е 3-та фаза на изследването което е в глобален мащаб и е напълно недопустимо и престъпно!!!В листовката на всяка ваксина е написано-"Няма достатъчно данни за страничните ефект"!!!Е,сега тестват и събират данни!!!
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз залагам на конспирацията и това, че всичко около пландемията е отдавна предварително разработено, като модели, тръгването, ваксината, спирането и и последващото и започване. Има разработени модели, как да се управлява целия този цирк при различни стечения на обстоятелствата, стигащи в крайна сметка до единствената цел. Ние сме само зрители на това ниво.
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То не че ако продължи ще се пътува свободно. Важно е овцата да е ваксинирана и да седи послушно в кошарата, другото не е важно.
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Замислете се! Не е случайно че депутатите и "важните хора" се ваксинираха с Файзер а за народа Астра Зенека. Това означава че са знаели че едната е качествена а другата калпава! Това означава че са убийци ! Борисов и щаба от некомпетентни слуги в затвора веднага !
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спирането на ваксината разколебава хората към имунизацията и спасява животите им.
20
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След време сегашните Ковид- отделения ще се преквалифицират в такива за лечение на ваксинирани. Не знам кога, ама скоро ще е.
19
3
 
18
 
! Отговори
Защо преди 3 години
Значи, за едни има Пфайзер и Модерна , за други - само Астра Зенека !Интересно, колко от управляващите са имунизирани с Астра Зенека ?
18
0
 
9
 
! Отговори
до 13 преди 3 години
Изобщо не са приключили, екипите по проследяване на страничните ефекти в момента се сформират
17
0
 
18
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 11На сайта на Европейската Агенция по Лекарствата има официална информация според която на ваксината на Пфайзер (на Астра не съм чел но сигурно е подобно) се издава условно разрешително със срок от 2 години. През тези 2 години трябва да се събират данни за това как протича ваксинацията, включително страничните и ефекти.А много малко хора са докладвали странични ефекти, защото са офци - викат си "А, имам температура, втрисане, болки и т.н., значи ваксината действа, значи е добра!"
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Спирането на ваксината разколебава хората към имунизацията"Смъртта на ваксинираните е това, което разколебава хората.
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано не само ги разколебае, а и да ги откаже. Полза няма, само вреда. Но всеки решава за себе си.
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Всеки от нас е ваксиниран като бебе с 5,6 ваксини.Защо не скачахте срещу това бе,профани ?!"Профани може да наричаш роднините ти, с надеждата че не си генетично свързан с тях. И не скачаме срещу тях, защото са били изпитвани десетки години преди да бъдат въведени в масова употреба.
13
16
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Много пък ги разбираш ти... Клиничните проучвания са приключили още миналата година. Сега се следи дали резултатите от проучванията съвпадат с тези при реалната ваксинация. За безопасност на ваксините определящи са етап 1 и 2 от проучванията, етап 3 е за ефективността. И никъде няма нормативно изискване ваксините да трябва да се тестват минимум определен брой години. Има изискване, че трябва да минат през 3 етапа на клинични изпитания. Всичките одобрени към момента са ги минали.
12
0
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: Васко ВаксилевМалко хора сигурно знаят защо ваксината са я кръстили ваксина.Името ваксина идва от испанската дума за кpaва - "вака".Ваксинацията е открита случайно, когато една краварка се е заразила със шарка докато е доила кравата.
11
1
 
27
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
Само че това което бият сега като ваксина, в официалните документи се води терапевтичен препарат, ще стане ваксина след най малко 5 години когато завършат клиничните проучвания
10
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки от нас е ваксиниран като бебе с 5,6 ваксини.Защо не скачахте срещу това бе,профани ?! А чак сега се сетихте ,че ваксините ви убиват ?Защо не цвилите срещу Хепатит Б,тетанус,полиомилит ....М ?