Отказаха болнично лечение на мъж с двустранна пневмония

Не всеки имал нужда от такова, обясняват медици
30 мар 2021 14:02, Петя Славова
29
Отказаха болнично лечение на мъж с двустранна пневмония
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Високият брой на новозаразени с коронавирус показа голям натиск върху болниците. Така мъж от Петрич се оплака, че от няколко дни е с COVID-19 и двустранна бронхопневмония, два пъти е викал Спешна помощ от дома си, но лекари отказали да го приемат в лечебното заведение в града.

Андон Манчев е с доказана COVID инфекция от 16 март. По предписание на личния му лекар се лекувал у дома с антибиотици, но миналата сряда – на деветия ден от установяването на болестта, се почувствал доста зле и извикал Спешна помощ.

Още по темата

"Викнах линейката, някакъв сироп ми изписаха и си тръгнаха", разказва пред БНТ Андон Манчев. На следващия ден отново се почувствал много зле, вдигнал температура над 37 градуса и половина и пак извикал Бърза помощ.

Многократно търсихме д-р Жасмина Велева, която е прегледала пациента, но телефонът ѝ беше изключен. Свързахме се и с директора на Югозападната болница.

След като провери документите и снимката от извършения на пациента преглед, директорът на Югозападната болница д-р Тонев ни обясни, че неговото състояние не е налагало незабавен прием в лечебното заведение. Освен това все повече пациенти напоследък получавали паник атаки и се страхували да се лекуват у дома въпреки предписанието на лекарите.

Андон Манчев е получил уверение, че ако не се подобри, в началото на тази седмица ще бъде приет в болницата в Петрич. В момента на двата адреса на Югозападната болница в Петрич и в Сандански има над 80 пациенти с COVID и само няколко свободни легла, които бързо се заемат отново. Натоварването е голямо.

"Допълнително сме разкрили, осигурили сме възможност за приемане на болни с COVID. Но пък кадрите не стигат, имаме липса, нямаме желаещи. Имаме доста пенсионери, които работят, така че проблемът с кадрите е съществен", заяви Весела Борисова, началник "Информационен отдел" на Югозападната болница.

Медиците припомнят, че не всеки пациент с COVID и двустранна бронхопневмония се нуждае от болнично лечение. А за справяне със стреса и тревожността, породени от COVID пандемията, БЧК вече осигуряват безплатна психологическа помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
БРАВО! Събрали са се до момента 28 доктора тука Продължавайте в същия "професионален" дух!
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чорбанов е за болницата, за простолюдието няма места. Той защо не се консултира с БЧК, докато си пие чая, само че у тях??
26
2
 
35
 
! Отговори
БЕЗПРИСТРАСТЕН преди 3 години
Големите специове от Щаба говорят,че пациентите късно търсели лекарска помощ.Този човек е с доказана болест,ама да чака.Какво да чака? Да умре ли?Но Ангелов,Кунчев,Борисов ни уверяват,че всичко е под контрол.Не им пука за нашия живот-това стана ясно от тази пандемия.
25
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече познавам двама мъже с пневмония, лежали в болница/ единият с ковид, другият с отрицателен тест/, изписани от болница като излекувани и единият след 5 дни , а другият след 7 дни починаха вкъщи. Толкова ги лекуват в болниците.
24
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За паник атаките е виновен черния генерал Муфтаджийски. Още пълни чували с трупове.
23
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А политиците с двустранна пневмония и тях ли ще ги лекуват вкъщи . Като им потекат нослетата веднага тичат към ВМА и никой не ги връща
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не го транспортират на друго място. Ние при нас имаме места например. Да проверяват и евентуално може и някой близък да го кара другаде, ако няма възможност с линейка.
21
1
 
5
 
! Отговори
redcross.bg /путя сл преди 3 години
тук в чата можете да получите безплатната помощ от БЧК
20
1
 
25
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Ако не дочака линейка следващия път кой ще е виновен?-----------Как, кой???Пациентъ!!!
19
1
 
25
 
! Отговори
Каннддат преди 3 години
Eвала на държавата и министъра на здравето - имаш ковид, няма да те лекуваме, ама БЧК вече осигуряват безплатна психологическа помощ.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не дочака линейка следващия път кой ще е виновен?
17
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отказаха болнично лечение на мъж с двустранна пневмонияНе всеки имал нужда от такова, обясняват медици----------Е, па верно е!То зависи от социалния статус или "пачката"!За едни и при лека настинка ще съберат цял лекарски консилиум, а за други и с "тристранна" пневмония - домашно лечение със сиропче и антибиотици!Класово общество???Неее..., по-зле - Кастово общество.
16
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който нема връзки с политикари,лекари и олигарси е отписан !
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
15...Човешките органи са "проектирани" така, че да имат доста солиден резерв, който да поеме повратностите на живота. Изобщо умирането, макар и неизбежно, не е чак толкова лесна работа.
14
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
90% процента от хората карат по няколко двустранни пневмонии в живота си без изобщо да разберат, въпреки, че пълното възстановяване от такава отнема месеци, а често оставя поражения за цял живот, които обаче не влошават по никакъв начин качеството на живот. Дори и професионални спортисти могат изобщо да не разберат, че са имали пневмония. Разбира се, тя лесно може да доведе до усложнения изискващи лечение, но изобщо не е задължително това да се случи.
13
3
 
36
 
! Отговори
Чекмеджето преди 3 години
Строежа на магистрали е по-важен от строежа на нови болници. За 11 години ГЕРБ съсипаха България.
12
3
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Прди време имаше статии, че в Италия и/или някъде другаде постъпват по същия начин, защото нямало места в болниците !Е, температура над 37,5 не е много голяма, но може да се почувствал зле от друго и затова да е извикал линейка ?!
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нашия заревал що не са го надули с респиратора ли?
10
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е, че нямаме болници с необходимия брой места."Лошия" Живков ги строеше, днес бодигарда му ги закрива една след друга.Проверете колко болници бяха ликвидирани откак ГЕРБ са на власт.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата седмица един млад бразилец избягал от болница, за да него включили на респиратор, да го надуят и да си отиде от този свят, затова се измъкнал и се скрил в близък супермаркет.