Професор от БАН: Българската ваксина е почти готова

Проблемите с АстраЗенека били преекспонирани, смята Пенка Петрова
14 апр 2021 14:20, Петя Славова
95

За хората, които са ваксинирани с първа доза от препарата на АстраЗенека и не желаят втора от него, ще бъде взето решение с коя от наличните у нас РНК ваксини да бъде заменен. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Има ли сериозни последствията от ваксината на АстраЗенека - все още не е доказано. Очаква се и становището на ЕМА.

"Проблемите с АстраЗенека са силно преeскпонирани. Държавите се объркват в това, което правят в момента -   експериментално да се смесват ваксините, нещо, което пък съвсем не е проучвано. Тук не говорим за различи ваксини като партиди, говорим за различни механизми на действие върху имунната система на човека и не можем да предвидим как ще действа реимунизация от друг вид", обясни проф. Пенка Петрова от Института по микробиология към Българската академия на науките в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според проучвания, най-големите опасения и странични ефекти от АстраЗенека са образуването на тромбози.

"Тромбози се случват на 1 на 30 000 души и без ваксина. При ваксинираните със странични ефекти след AstraZeneca са млади жени до 50, с наднормено тегло и приемащи противозачатъчни. Ако не сте в тази група, спокойно може да си сложите ваксина. Тромбози могат да се получат и от антибиотици от пеницилиновата група, от хинина също. Дали сме предразположени към тромбози, може да се провери с тест", заяви още проф. Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея, ако при първия прием от ваксината, не е имало усложнения, то и при втория няма да има. Като посочи, че не във всички случаи е задължителна втората доза.

"Трябва да се изчака да минат 3-4 месеца и да се проверява за антитела. Ако са над 600, няма нужда от реваксинация", каза още проф. Петрова.

Руската ваксина Sputnik V

"Тя също е аденовирусна ваксина и се счита за много добра като безопасност. Освен че се купува от повече от 30 страни, тя се и произвежда там и няма данни за особени странични ефекти", допълни проф. Петрова.

Българската ваксина

По отношение на българската ваксина, стана ясно, че тя ще бъде готова най-рано след 2 години.

"Единият прототип вече е готов. Сега се работи по втория. Можем да кажем, че загубихме около година в търсене на бюрократични решения. Но всички ни подпомагат с каквото могат", обясни ученият от БАН.

И поясни, че българската ваксина е на протеинова основа, с къси протеини, парченца от вируса, което я прави мултиепитопна - може да действа и върху други варианти на вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
12
 
! Отговори
имитация преди 3 години
Смешниците от БАН пак имитират дейност,.Сутринта Кантарджиев каза че същите вече 21 години правят ваксина срещу грипа. Резултат НУЛА
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отварям да чета за българската ваксина, а то се същите тъпоттии...ботокса кво казал, астрата, тромбозите...се същото...
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 10 години не с маски а с противогази ще се излиза.И няма да задължават никого!
39
5
 
5
 
! Отговори
1-n преди 3 години
Вашата ваксина си я набийте на вас и вашите близкиАре чиба от тука
38
2
 
2
 
! Отговори
Пич преди 3 години
"Нашата ваксина се прави по правилата. Другите сляха първа и втора клинична фаза, а трета се прави вече върху "ваксинираните". Къде е пропусната една стъпка или половин такава. Не бяха правени тестове върху бременни, възрастни, с такива заболявания, с други заболявания. Това са наличните "ваксини"."Оффф, как не се уморихте да говорите глупости. НЕ е вярно това, не е вярно! Съкрати се само 3-тата фаза, която показва колко ефективна е една ваксина. Няма да има ефект в най-лошия случай.
37
4
 
10
 
! Отговори
Банаджии преди 3 години
И колко пари от нашите данъци струва тоз напън на БАН?
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12"Разработват се близо 90 ваксини по света. Овчото преклонение по чужбината е също толкова отблъскващо както патриотарството на полуграмотните стада от "воеводи"."Значи затова толкова се бави родната ваксина- от БАН са объркани коя от точно да препишат, както са свикнали..
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашата ваксина се прави по правилата. Другите сляха първа и втора клинична фаза, а трета се прави вече върху "ваксинираните". Къде е пропусната една стъпка или половин такава. Не бяха правени тестове върху бременни, възрастни, с такива заболявания, с други заболявания. Това са наличните "ваксини". Получаваш нещо на експериментално ниво. Последствията са си за нас. Нали се разписваш на гаранционната карта, че сам си носиш вината ако се гътнеш? Вакснита отнема време, поне 2 години.
34
1
 
6
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Сидеров си сложил вече 4 Спутника.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахах след 2 години браат, но е почти готова.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да внесат Спутник за втора доза на Астрата.
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Спутник е спасението!
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яко ще се мре!
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи поне 2 години още до българска ваксина.
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Диана ДимитроваОт Русье!Доказано е, че голям процент от хората там имат малоумие, сенилност, проблеми със скоростната кутия зад очите...Далиот хлора, или традиции, тепърва ще се изяснява.
27
2
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
БГ ваксината не след 2 години, а след дъжд качулка :)))))))))))))))))))))
26
5
 
2
 
! Отговори
Ваксиниран преди 3 години
Оффф, сега заради тия паникьори дето са си сложили АЗ първа доза, няма да има от останалите ваксини за хората, които сме се ваксинирали с RNA ваксини. Всички е се хвърлят на RNA ваксини за втора доза. Аман от тъпотии.
25
1
 
5
 
! Отговори
Първо на този преди 3 години
професор да я изпробват публично!
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво означава почти готова? Най-дългата фаза са клиничните изпитания, а вие сте още не сте там!
23
3
 
1
 
! Отговори
Диана Димитрова преди 3 години
До Друга темаИ аз съм лежала в психиатрия! И какво от това? Това не ми пречи да съм легендарна радиоводеща от Русе!