Защо ваксините не са единственото ни спасение от COVID-19?

Учените разглеждат "моделът на швейцарското сирене"
13 апр 2021 20:51, Нели Христова
86
Защо ваксините не са единственото ни спасение от COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Много от нас се надяват, че ваксините срещу коронавируса ще бъдат пътя към нашата свобода и ще ни позволят да възстановим стария си начин на живот. Но учените казват, че понастоящем само имунизацията няма да бъде достатъчна и все още са необходими други мерки.

Ето защо:

Моделът "Швейцарско сирене"

Проблемът е, че нито една мярка за предотвратяване на разпространението на коронавирус не е 100% ефективна и това включва дори и ваксините.

Ако наредим няколко парчета швейцарско сирене, с характерните му дупки, едно след друго в девет парчета, а всяко парче представлява една от мерките за борба с COVID-19, ще видим как вирусът успява да прескочи някои от тях.

Нито едно парче от швейцарското сирене не е префкетно. Всяко от тях има дупки - представляващи недостатъците на мярката - които позволяват на вируса да намери път напред. И все пак, ако има няколко слоя, шансът вирусът да бъде спрян от един от тях се увеличава.

Ваксините се разглеждат като най-мощното оръжие в арсенала ни срещу COVID-19. Някои са повече от 90% ефективни и предотвратяват тежкото заболяване, както и смъртта на хора от вируса. Но никоя ваксина не е на 100% ефективна и има шанс да хванем вируса или да го предадем дори след като сме получили своите дози.

Широко разпространеното тестване може да открие хората, носещи вируса, които не знаят, че са заразени с него. Но бързите тестове са несъвършени и могат да пропуснат някои случаи.

Системите за проследяване на контакти проследяват хора, които са били в близък контакт с положителен случай, за да ги посъветват да се изолират. Но такива схеми трябва да бъдат бързи и да достигат между 80% -100% от контактите, за да работят ефективно. Повечето страни съветват хората, които подозират или знаят, че имат COVID, да си стоят у дома и да избягват срещи с други хора. Някои също изискват пътниците да се поставят под карантина.

Но има хора, които не следват този съвет или не могат да го направят.

Маските могат да блокират капчиците на вируса от кашлица, кихане и говорене. Но дори и най-висококачествените маски все още пропускат частици от него. Те трябва да се носят правилно и да се използват от достатъчно хора, за да имат ефект.

Дистанцията от 2 метра между хората намалява вероятността от предаване на вируса. Но все пак можем да го хванем дори и от по-далеч. Свежият въздух намалява риска от инфекция, а ултравиолетовото лъчение от слънчевата светлина може да унищожи оставените на повърхността вируси. Но рискът навън не се свежда до нула.

Шансът за заразяване с вируса се увеличава в райони, които са слабо проветриви. Колкото по-голям е въздушният поток, толкова по-малък е рискът, но опасността все още съществува.

Добрата хигиена може да помогне за спиране на разпространението на вируса, но рискът от частици във въздуха остава.

Какво означава това за нас?

Нито една мярка не е префектна. Само ако използваме няколко от тях в комбинация, можем да защитим напълно семейството, приятелите си и хората около нас. 

Австралийският вирусолог Ян Макей е първият, който използва моделът на швейцарското сирене по отношение на пандемията. Той казва, че в действителност дупките на сиренето постоянно ще се отварят, затварят и изместват местоположението в зависимост от нашето поведение.

Ето защо той и други учени казват, че дори на места с широко разпространение на ваксини, все пак трябва да се използват множество мерки, за да спрем дупките на швейцарското сирене да се увеличават и да пропускат вируса.


86
Още от Общество
Тепърва ще видим последствията от пандемията върху бизнеса
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
4
 
! Отговори
Коприва преди 3 седмици
А защо никой не се опита да подобри реално здравето на хората с правилен начин на живот - движение, безопасна храна, смислена музика. Говорят за превенция на заболяванията и под това разбират всякакви мерки, но не и укрепване на човешкия организъм. И след като е научен факт, че 90 % от заболяванията имат своите корени в психиката, непрекъсното се нагнетява страх, напрежение и противоречива информация.
Безсмислено е да очакваме някой да ни осигури здраве - то си е лична работа на всеки.
70
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Доказано е ,че малък процент от населението носи генома на парапитека - близък до *** , за това тези тъй наречени хора казват , че това е маймунски грип , че няма пандемия , че някой иска едва ли не да ги затвори в клетка и постоянно да ги контролира. Те не признават постиженията на науката , защото това понятие е непонятно за тях . Все пак по-голямата част от населението в по-голяма или в по-малка степен са разумни напредничави хора и виждат истината и слава богу .
69
6
 
5
 
! Отговори
ми да преди 3 седмици
До да знаете

и смяната на пола скоро ще е задължително. Започва се от ваксините, които са приети със радост от плебса по света.
Виж в БГ например. Много хора ще сложат тези латентни отрови за да влязат в Гърция за 5 дена,
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До noFreeman

Отлично и правилно обяснение.
67
2
 
4
 
! Отговори
к2в преди 3 седмици
Сегашните ваксини, не са никакви ваксини ами золовредни химически смески, които тровят и унищожават здравето, а както е известно в България болниците са търговски дружества. По светае същото.
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-мощото оръжие се виното и ракията в умерени количества, но ежедневно след контакти с потенциални вирусоносители.
65
0
 
2
 
! Отговори
да знаете преди 3 седмици
Единственото спасение е...................смяна на планетата.
64
3
 
11
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 седмици
Тия защо си мислят, че искаме да ни спасяват?

Ама НЕ ЩЕМ БЕ !!!

Оставете ни на мира!
Ако пък не щете мира, ще има секира.
63
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ставате все по-жалки и скимтящи с вашия вирус и т.нар. ваксини, които щели да ни спасят.
62
4
 
19
 
! Отговори
noFreeman преди 3 седмици
хахаха по-голяма лъжа не бях чел... тук се описва пътят към робството... защо не го сравнят с нашето плътно сирене... с една дума ни казват, свиквайте с ваксините, намордниците и всички сатанински мерки, за да не продължите като човеци...
61
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Единственото ни спасение, е да престанете да изпълнявате поръчковата акция, наречена пандемия. Но знам, че няма да стане скоро.
60
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добро утро, ковид зомбита. Спахте ли добре?
59
4
 
22
 
! Отговори
Поредна лъжа преди 3 седмици
Защото наливат милиарди и изхранват платени медии
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До жоро

Май си спал отвит, 90% защита от ваксина са далечна утопия. 75 % е ефективността на Астра Зенека, т.е. на всеки трима се пада един, който не е защитен.
57
1
 
12
 
! Отговори
жоро преди 3 седмици
Жалко, често в нашата преса виждаме статии от хора неквалифицирани да се изказват по теми, защото те изискват знания значително надвишаващи тяхното ниво на компетентност. (Принципът на Питър). Така ще е, след като повечето образовани хора вече са позабравили българския:)
56
1
 
10
 
! Отговори
жоро преди 3 седмици
Ако един ваксинационен цикъл предпазва 90% от хората от заразяване, то 10% ще продължат да носят вируса. Знаете, че стаден имунитет се създава ако 75% от хората имат имунотела да го борят (антитела от ваксина или от преболедуването му). Тоест, те не могат и да го предават, защото не могат да бъдат болни. Ако хората се ваксинират за много кратък период, да речем 6 мес, това е решението. Човекът написал статията е пропуснал часовете по елементарна статистика.
55
7
 
24
 
! Отговори
до 61 от славянин преди 3 седмици
Единстееното сигурно нещо, което правят ваксините е че пълнят нечии джобове! За сметка на балъците, вярващи че те ги ''спасяват''!
54
14
 
10
 
! Отговори
Ваксините преди 3 седмици
Ваксините Спасяват животи
И са единственното средство чрез което имаме изобщо цивилизация
Ще се справим и с ковода
53
7
 
3
 
! Отговори
Не-учен преди 3 седмици
Ами аз не съм учен, но мога да посъветвъм колегите ваксъри да хвърлят боб.

Хвърлете боб веднъж, да разберете дали има кови, хвърлете боб дваж, за да се разбере дали трябва да се ваксинираме...

А истинските професионалисти направо хвърлят ези-тура и си решават проблема.

Така направи доцент доктор имунолог Борисов.
52
2
 
19
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 седмици
Oчаквах тази статия с нетърпене! Знаех си че ще я дочакам.
Не че не можеше да опитат и със сезонния грип да ни пробутат швейцарското сирене, но трудно им бе ,- ама с ковида получиха инерция и се надяват да стабилизират успехите си и да не изпуснат юздите тоя път.