Половината лозя пустеят, внасят суровината за вино

Гроздето е от Румъния, гроздова мъст от Северна Македония
50
Половината лозя пустеят, внасят суровината за вино
Снимка: Pixabay

Регистрираните лозови насаждения у нас намаляват драстично до 650 000 дка. Според данни на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) едва половината от тях са обработваеми - 350 000 дка. Това съобщи пред „Монитор“ председателят на камарата Йордан Чорбаджийски.

По думите му към момента реколтата се развива много добре и ако метеорологичните условия останат благоприятни, ще има значителни добиви с високо качество. При проблеми с осигуряването на суровина от българските лозари и винари традиционно се принуждават да внасят грозде от Румъния или гроздова мъст от Македония.

До внос се стига и в случаите, когато чуждестранните цени са по-ниски от тези у нас. Част от представителите на сектора търсят помощ и от съседна Гърция - суровината им обаче не показва добри резултати, заради което в момента не се поддържат подобни търговски отношения. Именно вкарването на чужда продукция се превръща в една от причините българските производители на винено грозде да получават едни от най-ниските субсидии в Европейския съюз.

„Ние сме необлагодетелствани, в страни като Франция, Италия, Испания и Португалия помощите са едни, а у нас - в пъти по-малко“, смята управителят на биовинарна край Мелник Благой Русев. Според него липсата на работна ръка на полето е сред основните фактори за засиления внос от чужбина.

„Усеща се недостиг на персонал - той е застаряващ, млади хора не идват. Има дефицит и на механизатори“, подчерта винопроизводителят. Макар в сектора да се наблюдават сериозни сътресения, част от лозарите и винарите инвестират сериозни средства в своята продукция. Те залагат на модерно отглеждане на лозя и щадяща преработка на суровината. Освен това са се отделили средства и за обучение на персонал. Русев бе категоричен, че в основата на биопроизводството на вино залягат специални изисквания - за да бъдат сертифицирани като био, при отглеждането на лозята не трябва да бъдат използвани изкуствени торове и средства за растителна защита на химическа основа.
Припомняме, че през 2012 г. Европейската комисия прие регламент, според който и самото вино може да бъде био, докато преди това терминът е бил „вино от биологично произведено грозде“. В случая ключово се оказва съдържанието на консерванти (сулфити), които се използват, за да се удължи срокът на продукта - за био производството той е силно намален или напълно забранен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: лозевино
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И по 10 000 лева да дават на час пак няма да намерят персонал, нито отрасалът ще тръгне нагоре... Просто на България й бяха наложени отвън икономически и политически модели, който мъчително убиват страната.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омагьосан кръг малко - на никой не му се работи, защото на чорбаджиите не им се плаща, защото на никой не му се работи, защото лозята са робия.Ако искаш всичко да е както си му е реда, не трябва да излизаш от лозето.В моя Стралджански край се гледаха много лозя, включително и аз - около 8 декара.В един момент нямаше какво да си правим гроздето - една година никой не дойде да купува и това при положение, че в града има голям винпром.В крайна сметка не се печели от производство на грозде а от вино
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западна Европа е комунистическа и е забранила пазарната икономика, плаща субсидии и налага санкции на конкурентите си.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 14Прочете ли статията?Македонците как се оправят без евросубсидия?
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДа видят и цените на най-използваните фунгициди и инсектициди и т.нар.експерти да преценят с тях може ли да работи собственик на малка иле средна лозарска или овощарска фирма. Аз се занимавам с отглеждане на по-редки сортове семкови и костилкови дървета и като хоби садя 4 асми с ранозреещо грозде.Тези цени са непосилни за любителите: вдигнаха ги 2-2,5 пъти,така че МЗХГ още в началото предопределя коя фирма ше живее и коя ще фалира. Ще живеят собственици на мин.10 хил. дка пшеница и
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да намерят хора като за два месеца по лозята във Франция сръчен работник си идва с 6000 евро спестени. Ама субсидията им е 4 пъти по висока оттук. Само се гъзеха на Европа досегашните управници и се хвалеха с потупвания по рамото. Май те ни таковаха с 200-та
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в кварталната била забелязвам, че щанда за вино става все по-дълъг. Сигурно има над 60 вида български вина.
7
0
 
27
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 2 години
Усеща се недостиг на персонал - той е застаряващ, млади хора не идват. Има дефицит и на механизаториА да плащате европейски заплати пробвахте ли???
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 6Брал съм арпаджик на ученическа бригада.За един месец клечане и лазене из жегата другарите ни дадоха по 45 лева.
5
2
 
13
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Лозята пустеели ! Мчи кой жа ги копа и подрязва бря ? Кът сичко избега у градо. Малце са таквиз будали кът мене кадя са занимават с земеделие и дживотновъдство . Па и ракия и вино нимой дъ си прайш от акциз тряаа са плаща.Ама и язе сум решил.Купуам още адин апартамент я в Софето,я в Филибето в адиния ша дживея язе другите два под наем и ич повеке ми ни тряаа агро.То са не издържа.
4
0
 
3
 
! Отговори
Разбирача преди 2 години
До авторката:Сулфитите са най-малкият проблем.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спомням си навремето като ученици ни юркаха по ученически бригади да събираме грозде. Ставаш мръсен кат гъс за по 2-3 лева на ден.Тия явно още искат някой да им работи ангария.Ако плащат добре - ще си намерят работници.Ако не плащат - ще мрънкат, че нямало кой да работи.
2
0
 
11
 
! Отговори
Кой пие вино преди 2 години
от грозде,бе братче.Пия само Мераклийско.То не е от грозде-значи е био.Нито е пръскано,нито е торено.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрите на ГЕРП и СДС съсипаха и махнаха субсидите и всички се отказаха да пълнят джоба на прекупвачите и мафията.