Топим се, Централният Балкан най-силно засегнат от обезлюдяване

Преброяването през есента ще покаже колко села ще бъдат заличени
20 юни 2021 09:45, Ния Христова
187
Топим се, Централният Балкан най-силно засегнат от обезлюдяване
Снимка: БГНЕС
Населението на България след 20 години ще намалее до 5 млн. души, а близо една четвърт от населените места ще бъдат обезлюдени. Това показват данните от най-новото демографско изследавен у нас, съобщи bTV.
 
Регионът, който най-силно е засегнат от обезлюдяване, е Централен Балкан. Данните са от края на миналата година и са за област Габрово, към коят опопадат 5 града и 353 села.
 
В графата "обезлюдени" попада и село Гърня. Табели край Дряново продължават да сочат пътя до там.
 
Порутени постройки, обласли довари и заличени улици. Висящите жици са единственото нещо, което напомня за живота на село.
 
След края на преброяването през есента ще стане ясно колко села в България ще бъдат официално заличени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Току-що преброих съучениците си от осми клас. 11 момчета, от тях 2 починали, 7 в чужбина и 2 сме в София. Випуск от 1981, сега сме на по 55
116
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сте били на точното място. Има райони в които има само змии гущери и руини в окръжност на 50 километра. Ако сте гледали филми от ХичКок ще ви стане ясно за какво става въпрос. Половин БГ вечее изчезнала. Сега като преброят Стадото ще ви излъжат че сте 7 милиона. 7 милиона ама преди 20 години сте били. Сега сте под 5 вече клоните към 4 като махнете турците и ромите може да си направите сметката колко сте.
115
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 55 г. съм. Току-що преброих съучениците от осми клас , випуск 1981 г. Момчета 11, починали 2, в чужбина 7, в София сме само 2.
114
7
 
4
 
! Отговори
Да живее преди 2 години
Русия!
113
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До впечатления Австрия са повече емигранти от Турция, Сърбия и Македония. Австрийците бягат към Германия или САЩ.
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До богата провинцияТова е било преди 50 г. Важното е че сега стана по-зле и политиците не искат да направят нищо с някаква политика или им е изгодно.
111
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Влади 1986 г. е било преди 40 г. Сега е важно какво е, а то е че всеки 10 г. с 1 милиона по-малко. И така през 2050г. спадаме на 4 милиона.
110
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анонимен 124Австрия са само планини и са съсипали природата с хотели и шосета, а Франция са колониална империя с гета и постоянно стачкуват, защото няма къде да емигрират.
109
11
 
8
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Нищо ново. През 85-та или 86-та четох прогноза на някакъв професор, че през 2050-та ще бъдем 5,5милиона. Човекът не беше предвиждал изселване на турците, падане на комунизма и емиграцията на почти 2 милиона на Запад. Така че, това което става сега си е предвиждано отдавна. И това, при съществуващия уж за вечни времена хубав социалистически строй.
108
6
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 129 преди 2 години
Не ме познаваш за да ми говориш така................аз цял живот си работя честно и си изкарвам добри пари, имам си хубава професия................но много беше прав един професор от БСП като каза нещо за едни 80 %.................абсолютно прав е бил човека!!Какъвто материала(електората) , такива и политиците.............няма как да си внесем политици от чужбина или от Марс!!
107
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оправданието е като ***-всеки го има.Някой друг ви е виновен,че не правите повече деца.То и аз имам само две,ама причината са здравословни проблеми, а не че не искаме още деца с жената.Беден бил народа,а по улиците трафикът е ужасен и няма къде да паркираш.Постоянно се строят нови жилища и цените растат.Майсторите имат поръчки за месеци напред. Банките са пълни с депозити.
106
4
 
9
 
! Отговори
богата провинция преди 2 години
Мисля, че поради забраните при комунизма да се живее в София без жителство, после махалото отиде на другата страна. Масовата миграция към София започна тогава и не ще да спре. И си въобразяват хората, че като дойдат в София, ще започне АХ какъв живот! Нищо подобно, може, но само с добра професия или да те хареса някой местен богаташ и да те ожени за себе си. Другото е - мизерия и мухъл. По-добре - обратно, но в човешки условия. Същото е и с чужбината, така мечтана чужбина!
105
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 125Това че ти си крадльо, не значи че всички са като тебе. Обикновено тези които слагат такива генерални епитети епитети на народа всъщност описват самите себе си
104
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 10-20 години източна Европа ще е последното убежище за белия човек. Така че внимавайте да не се усядате много по сащ и западна Европа
103
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До око йоноТова са само мечти на болния ти мозък. Нямам как да стане това дето го искаш
102
8
 
18
 
! Отговори
До Анонимен 124 преди 2 години
Стига с тая Австрия и Франция............България е обезкървена и продадена на чужди държави и чужди фирми...........тия западни фирми не са инвеститори, а са експлоататори............те искат да паразитират на гърба на БГ-народ!!!Гарантирано от ГЕРБ, СДС и ДПС!!!
101
9
 
5
 
! Отговори
До Prometei преди 2 години
Политиците са представителна извадка на целия БГ- народ..................в България да се краде, не е патент само на политиците................във фирмите краде всеки втори, от чистачката до директора............така, че не само политиците са виновни!!!
100
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До впечатлениятака е...това е не само в австрия,а и в другите европейски държави.там провинцията е богата и никой не мисли да се мести в столицата...докато бай *** мисли само как да се докопа до заветната панелка в люлин.аз съм бил във франция и там най-добрите училища са именно в селските райони,където децата получават перфектно образование близо до природата...в българия е точно обратното и официална софия няма никаква реална политика свързана със селските райони.
99
2
 
11
 
! Отговори
NB преди 2 години
В област Габрово е много хубаво.............чист въздух, хубава природа,но..............няма работа и хората бягат към големите градове!Всеки иска голям град, висока заплата и работа на компютър...............след време ще останат само София, Пловдив, Бургас и Варна............другите градове-изчезващи или със затихващи функции!!!
98
5
 
23
 
! Отговори
впечатления преди 2 години
Направи ми впечатление в Австрия селата са пълни с млади хора... които работят!!! Или в частните стопанства на родителите си, или в туризма. Бачкат яко и изкарват добри пари, после през ваканциите пътуват като всички млади. И през ум не им минава да напират за Виена - разполагат с коли, хубави пътища, заведения и т. н. А на празниците - всички са с национални носии! Шашнах се! Но те са други хора!