Кметът на Белица: Разрешителното за отстрел не е присъда за мечката

Най-вероятно животното не е опасно, смята Явор Гечев
6 юли 2021 09:50, Анисия Иванова
40

Мечката, която нападна жена в гората над Белица, ще бъде отстреляна само при нова агресия от страна на дивото животно. Такава заповед издаде министърът на земеделието Христо Бозуков.

"Трябва да се отстреля, когато е опасна за хората и е преодоляла страха си от човека. Когато влиза в населено място, за да намери храна, тогава няма друг вариант и може да бъде отстреляна", коментира природозащитникът Явор Гечев в студиото на "България сутрин".

По думите му от една страна животното е търсило прехрана, от друга страна е усетило, че има разгонена женска мечка и е проявила активност. "Защо беше взето това решение за обстрелване? Това е превантивна мярка, но е безпрецедентно решение. Върне ли се, тя ще бъде отстреляна. Жената не е приложила мерки да предупреди животното, че влиза в нейната територия. Най-вероятно мечката не е опасна и в страха си е нападнала човек като защитна реакция. Една 150-килограмова мечка иска ли да ви убие, тя ще ви убие", каза още Гечев.

Още по темата

Кметът на Белица Радослав Ревански заяви пред Bulgaria ON AIR, че обстановката вече е съвсем спокойна.

"Бихме желали да чуваме заглавия в медиите, че мечката няма да бъде отстрелвана. Не е вързана, жива и здрава е в гората. Направихме среща с обществото, помолих експерти да отидат в гората и да вдигат шум. Мечката не е забелязана. Темата взе да се преекспонира. Като кмет винаги съм държал да се спазват законите", обясни той.

"По моя инициатива беше поискано разрешение за отстрел. Това стана час и половина след инцидента. След него мечката отново бе забелязана в района, тогава забраних достъпа във въпросния ареал. Към настоящия момент това разрешение не означава присъда за мечката. В последните 4 денонощия тя не е забелязана", подчерта кметът на Белица.

Ревански съобщи, че е забранил да бъдат изхвърляни хранителни отпадъци в кошовете, за да не се връща мечката. Ще проверим пчелините дали са регистрирани, това е предпоставка да привличаме дивите животни, отбеляза той.

"Гъбарите са притеснени по-скоро за прехраната. Казват: Кмете, гладът е по-силен от страха. Отиват в гората поради нужда, не отиват да си правят кефа", изтъкна кметът на Белица.

А Явор Гечев сподели притесненията си от становището на част от експертите, че е по-добре мечката да бъде отстреляна, за да не излязат бракониерите. И добави, че 50-60 мечки годишно се отстрелват от бракониерите у нас. Държавата няма механизми, за да се справи с бракониерите, смята той.

Гечев е на мнение, че кметът Ревански е подходил правилно. На първо място трябвало да се правят разяснителни кампании сред хората, които са постоянно в гората. На второ място - да се организират рейнджъри, които да се грижат за опазване на животните и на природата. На трето място - промяна в законодателството и връщане на стария режим на издаване на разрешителните за отстрелване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
4
 
! Отговори
Сайга 12 преди 2 години
До SS Ти пак почна да разнасяш карабини,след консултация в търсачките по въпросите за калибрите.Нарезна карабина се придобива за спорт или подборен.Използва се и за друг дивеч,както и хищници.НО,ако е за спортни цели,се транспортира разглобена до стрелбището. Ако е за лов, то до мястото трябва да е със заключващо спусъка устройство и да имаш бележка,за района и дивеча.Първият,който те зърне с карабина веднага ще започне да звъни на всички видове телефони. А за стрелба по мечка ВИНАГИ си виновен!
32
1
 
3
 
! Отговори
ot Germanistan преди 2 години
Правилно че диви хора нападат и ограбват самотни пенсионери по селата еее.не са ли по лоши от мечките бхк и сорос не ти разрешат да се самоотбраняваш.като ходиш в гората трябва да знаеш че там има хищници.Който иска да идва в западна европа тук е толкова пренаслено че даже и калинки няма да не говорим за мечки.
31
2
 
2
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Нещо не ми е ясно : а) Мечката била заспала и я изненадали, та затова нападнала. б) Мечката била 3годишен разгонен мъжкар, който усетил миризма на разгонена женска и нападнал жената. в) Мечката си търсела храна и нападнала жената.Кое е вярното? А вярно ли е, че ще я гръмнат едва при следващо нападение над човек? Може би, тоя път с убийство на човека, че да са доволни екозащитниците?!
30
5
 
4
 
! Отговори
SS преди 2 години
Досега никога не съм виждал мечка в гората.Имам вила на диво и безлюдно място.С жена ми се скрихме там през 2020когато затвориха държавата ! Разхождали сме се вечер дори и през малките часове на ноща -нищо.Верно носех оръжие за всеки случаи . Виждал съм недалеч от вилата ми сърни,елен,диви *** .Само веднъж намерих следи от мечка.Но не бяха пресни следите.Значи видя ли мечка с кеф ще я гръмна.Нека докажат после че не ме е нападнала,или не съм бил уплашен и затова ?
29
2
 
2
 
! Отговори
хахахаха преди 2 години
До Анонимен 29 ае умния,що не протестирате пред тия дето си ходят на сафарита и трепят всичко що мърда,и не е виждало човек в джунглата,а за мечка стръвница,нападнала хора и за *** нападащи хора си траете?
28
2
 
4
 
! Отговори
SS преди 2 години
Никакъв спрей ! Карабина с калибъри 7,62Х54R, 30-06,7,92Х57,300WIN Magnum,9,3Х62.Нооо не всеки има оръжие.Ако нямаме какво да правим? Или пиратки биг тайгър,ама докато гръмнат минават 20секунди,или тромбон който използват футболните фенове по време на мачове.Дига много дицибели.Или хладно оръжие рогатина или зауфедер.
27
0
 
3
 
! Отговори
Алтер преди 2 години
Не сме много сигурни, но май значи, че е разрешено, може да бъде убита и е препоръчително.
26
0
 
2
 
! Отговори
Сайга 12 преди 2 години
Спрей за мечки...Купон. Много ми се ще да видя някой как пръска с/у мечка и какво ще стане после.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26 - почти всяко диво животно е опасно за здравето и живота на хората. Ако разсъждаваме като теб, трябва да избием всички мечки, вълци, глигани, лъвове, змии и т.н. За да не кажеш, че не си имал това предвид, ще те цитирам: "Ако нещо е опасно, това трябва да се премахне". Пък ти продължавай да наричаш всички останали "екоталибани", само защото се противопоставят на безсмисленото убийство на едно животно. Лошото е, че с това си мислене ти си най-големият талибан тук.
24
0
 
2
 
! Отговори
Не е опасно преди 2 години
Ако можеш да надбягаш животното или тези които са със теб ! Внимателно подбирайте екипа си добре е да знаете кой как бяга когато го гони питбул или др добро кученце . Не е желателно да сте със бивши или настоящи спортисти ПО добре със спиртисти и пушачи .
23
1
 
4
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
И като не е опасно животното, защо си издал разрешение да бъде убито бе, гений??
22
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-много дразни, че за екоталибаните човешкия живот няма никаква стойност, вместо това за някаква си мечка са готови да колят и бесят - лудост и социопатия която се толерира и натрапва от медиите. За мен най-важен е живота и здравето на хората, всичко останало е заден план! Ако нещо е опасно, това трябва да се премахне - толкова по темата.
21
0
 
3
 
! Отговори
Чистката преди 2 години
кмете кмете
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте разрешително за отстрел на кмета - не е присъда!
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 22Продават ги онлине 1000 лв 100 гр.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нап и Прокуратурата да се заемат, къде отиват набраните гъби. Защо деца са в гората при мечките. Всичко ухае на яко нарушаване на закони. И после мечката да убием. ? Пак ли спите институции? Още колко десетилетия, ще спити
17
2
 
4
 
! Отговори
ot Germanistan преди 2 години
Мечунестия не трябва да се отстрелва бил е изненадан заради това е нападнал.Има спрейове против мечки и като си в гората трябва да вдигаш много шум нормално кафявата мечка избягва среща със човека.Най агресивни са североамериканските гризли и в русия има към 5-10 души изядени от мечки на година.
16
1
 
11
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Мечката не е опасна, а по-скоро съществата, като нападнатото са много опасни, като афркански скакалци !!!
15
10
 
2
 
! Отговори
SS преди 2 години
Мечката ,(ама коя по точно) трябва да бъде отстреляна . А не да се чака още някой да пострада.А се прави точно това.Защото некомпетентноста и некадърността у нас е всеобхващаща и е навсякъде.Пълно е с калинки дето нищо не разбират.Сега ще чакаме мечката пак да нарани някой и чак тогава ще си мръднем дебелите ***.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи мечката си спи в гората и ти излиза една ромска гъбарка насреща... то и аз да съм ще я ошамаря какво остана за дива мечка. В тая държава всчико се избива, изсича и унищожава.... направо закривай.