Уникална тарифа за купен вот - €200 за висшист, до 70 лв. за ромски гласове

Прокуратурата образува над 900 преписки от началото на предизборната кампания
12 юли 2021 09:34, Петя Славова
110
Уникална тарифа за купен вот -  €200 за висшист, до 70 лв. за ромски гласове
Снимка: БГНЕС

Образователен ценз наду цената на гласа в Хасковско на парламентарните избори на 200 евро. Рекордната сума е била предложена на семейство висшисти от Хасково, за да гласуват за една от традиционните партии в родния политически живот.

"Аз съм лекар, а жена ми е юрист. Получихме оферта от 200 евро, ако подкрепим с 2 гласа определен кандидат от партия с преференция. Естествено, отказахме и бяхме шокирани. Обясниха ни, че за хора с висок образователен, социален и материален статус цената е два-три пъти по-висока", обясни докторът от Хасково. Най-ниско се котират ромските гласове - 50 до 70 лева. За хора, които не са от малцинствата, но не са висшисти, офертите са 80-120 лева, предава "Монитор".

Още по темата

За хора с висше образование и добри доходи офертите са 150-200 лева на човек. В изборния ден не липсваха и арестите. Спецакция на МВР се проведе в село Леденик, в района на Велико Търново, съобщи Нова телевизия. Има задържан. Намерени са списъци с имена и голяма сума пари. Мъж на около 48 години е бил спрян по сигнал за проверка. В автомобила му са намерени около 15 000 парични знаци – 12 000 от тях в лева, а останалите – в евро и паундове. Мъжът е задържан, тъй като у него са открити три тефтера с имена. Предполага се, че са на хора, на които е трябвало да бъдат раздадени въпросните пари. Четирима души са задържани за купуване на гласове в Карнобат след разследване на bTV. Около 50 лв. се търгува един глас в региона. В ромската махала опитите за търговия не са спирали. Мъж от Карнобат се представя с прякора Мечо. Той е задържан още рано сутринта преди излъчването на репортажа, информираха от МВР - Бургас. По-късно са арестувани още трима като са претърсени и домовете им.

Открит е списък, за който се твърди, че е с имена на застъпници но полицаите установили, че фигуриращите в него не знаели. Образувано е досъдебно производство за купуване на гласове.

Иначе от прокуратурата отчетоха, че от началото на предизборната кампания до 16.00 часа на 11 април 2021 г. на територията на цялата страна са образувани общо 919 преписки и 76 досъдебни производства. Към 10 часа сутринта в изборния ден броят на преписките беше 779, което означава, че за 6 часа сигналите за купуване на гласове и други нарушения, на които е реагирано, са се увеличили с цели 140. Същите съдържат данни и доказателства за предлагане на имотни облаги с цел гласуване за определен кандидат, политическа партия или коалиция и др.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МИЛЕНЕдинствената официална коалиция ДПС направи с БСП. Защо пропускате този факт? Може би защото така е удобно да се манипулира късата памет на слабо образован народ?
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за ром-вишист колко дават? В маалата ни за другите избори всички роми ше станат вишисти с дипломи - пълен оригинал, а у "Факултето" са си направо професори.
63
2
 
2
 
! Отговори
АГЕНТ преди 2 години
ДИСТРИБУТУРИТЕ НА ГЕРБ В МОНТАНА И СЕЛАТА КОПУВАХА ГЛАСОВЕ
62
2
 
5
 
! Отговори
МИЛЕН преди 2 години
ГЕРБ И ДПС СА МАФИЯ ДА ЗНАЕЕ МАЛО И ГОЛЕМО И ДА ПОМНИ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ НАПРЕД
61
2
 
5
 
! Отговори
До Петя Славова преди 2 години
Пише са британски лири (паунди), а не паундове. Има онлайн речник, не е трудно да се намери.
60
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са на ББ дистрибюторите
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха да видим кой може да чете с разбиране?!?!?!?Тук уловката е в преференцията- не просто за партията, а конкретен кандидат дава парите за да пренареди в своя полза листата и. Панимайш???Любимец 15 помните ли? Или снощи в новините оная дето все натиска преференцията- и машината и комисията се видяха в чудо с нея?Да ама за тия тънки хватки ти трябва що годе грамотен човек и за да е сигурен,че парите няма да отгърмят - плащат на висшисти та да не оплескат замисъла.
58
2
 
4
 
! Отговори
Магунго преди 2 години
Нормално е училите да вземат повече пари нали? Това е основен принцип в обществото.
57
2
 
3
 
! Отговори
А преди 2 години
Не разбирам защо трява да ги делят по образование. Нали гласът си е глас и гласът на един неграмотен ром тежи, колкото на доктора от статията? Тогава защо изобщо някой ще си прави труд да дава повече пари на двама образовани, вместо на шестима необразовани роми? Че и ползата му ще е по-голяма.
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 68 Да бе, тая твоята идея я забрави. С тия машини невалиден глас няма, а както ги бяха сложили в повечето секции, всеки може да види как гласуваш.
55
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои хора определено си се уреждат с по 100 ÷ 200 лева... Как пък един не сгреши мойта порта и да се нахака за глас - два - три - пет... Аз за 200 лева щях да си спретнем разкошно изборно барбекю с биричка и мръвка... Е , оно кога не върви , не върви...
54
1
 
3
 
! Отговори
С машина преди 2 години
даже не се налага да правиш невалидна бюлетината. Правиш там Х снимаш връщаш назад и си гласуваш по съвест.
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Типично по български - всичко се принизява, опошловява, профанизира, докато се стигне до степен да се отврати обществото от него. И с изборите и с ваксините и кампаниите финансирани от Москва, модела е един и същ, резултатите са еднакви. А накрая като цяло българина е един изгубен и объркан човек, нещастен и озлобен на всичко и всеки, убеден, че всичко се върши пресонално срещу него
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дотук добре, най-накрая образователният ценз влезе в избирателната система. Може ли като следваща стъпка да има изискване за образователен ценз за депутатите и министрите? За депутат поне гимназия, за министър Висше (MSc)?
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До BLM-ТЕ НЕ САМО С КУПУВАНЕ,А ПОСЛЕ ИГРАТА БЕШЕ С ПРОТОЛИТЕ.ТАМ БЕШЕ СИЛАТА НА БОКО.НАЛИ ЗНАЕТЕ НЕ Е ВАЖНО КОЙ КАК ГЛАСУВА,А СЕ КОЙ БРОЙ БЮЛЕТИНИТЕ.
50
2
 
2
 
! Отговори
жеката преди 2 години
ние па че се врънеме на власт и тогаа че видат разните кумунисти и демукрати и бойко па че ги бие като маче у дирек
49
2
 
9
 
! Отговори
Румен Владимиров преди 2 години
Пропуснали са да включат тениска на "Има такъв народ" плюс компакт диск на албума:"Девети трагичен" и подпис на чалга сатаниста.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 51 Като искат властта да е ЛЕГИТИМНА- да ходят да гласуват!!!А не после да рИват......
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Махлата" ако още не са разбрали - УЧЕНЕ МУ Е МАЙКАТАААААА
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНикаква глупост не е. Ако искаш да купиш повече хора, наливаш повече пари. Ромите все пак са ограничена бройка.Възниква въпросът колко бездънни са тия черни каси.