2/3 от българите получават по-ниска от средната работна заплата

Затова пък цените растат с до 15-20% на определени артикули
14 юли 2021 14:45, Петя Славова
255
2/3 от българите получават по-ниска от средната работна заплата
Снимка: БГНЕС

Заплатите са замразени, а с около 2-3% нараства общият индекс на потребителските цени, като някои стоки са поскъпнали с около 15-20%, а други - с 1-2%. Това показва изследването на КНСБ за актуалния ръст на цените.

 "Отделните стоки нарастват с изключително нехомогенни прирасти, което от една страна говори за общо поскъпване, от друга страна говори, че хората ще го усетят по своя джоб в зависимост от това какво е тяхното потребление", уточни  пред БНТ Любослав Костов - директор на Институт за социални и синдикални изследвания, КНСБ, икономист.

Той допълни, че има ръст на цените на стоките от първа необходимост. По думите му, хлебните изделия нарастват с около 5,7%, а млякото - с около 2-3%.

Още по темата

Оказва се, че хората с минимални доходи могат да консумират по-малко храни заради по-бързото нарастване на цените в сравнение с минималната работна заплата.

"За последната година около половин милион души получават минимална заплата и тяхната покупателна способност намалява", отбеляза икономистът.

Според него е важно да се дефинира каква е сумата, без която не можем да посрещаме основните блага.
По думите му, за издръжка са нужни 1069 лв на един човек, за да може да посрещнем ежемесечните си разходи. Икономистът обясни, че има разлика между заплата за издръжка и издръжка за живот. "Издръжката за живота са

онези пари, които ни позволяват да живеем нормално в едно домакинство, а заплатата за издръжка е стойността на работната заплата, която трябва да осигури тези пари. Това е средно число, което за София е много малко, но за другите областни градове ще е колкото е необходимо."

Според него, две трети от хората в страната не получават средна работна заплата. Около 65% от заетите получават по-ниска от средната заплата за страната, която е около 1500 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
1
 
1
 
! Отговори
Страшно преди 2 години
вече над 20 месеца се налага всеки месец да водя включена на ежемесечно ограбване майка от медицинската мафия.Всеки месец вече над 20 години по над 60 лева при пенсия около 200 лева месечно.Вчера посетих аптека на МАрешки същите ненужни за жената лекарства с 30 % по ниска цена.След като приеме ненужните опасни хапчета жената развива проблеми със свръхдози от опасни препарати
214
1
 
2
 
! Отговори
НЯМАТ СРАМА преди 2 години
Okolo 35 % нямат никакви доходи на престъпниците на власт не им пука на ограбените милиарди годишно..Ликвидирана е индустрията ,няма работни места,помощи не се дават милиони се ограбват зверски от медицинската мафия ежемесечно средно с по една трета от пенсиите.Колкото по вече и по трайно болни има даден лекар толкова повече десетки хиляди лева му влизат в джеба..
213
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До MXM...ми с тия пари в провинцията се живее прилично и това си е така...
212
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Покупателната способност на лева е много висока, повтарям лева има висока покупателна способност и това е факт, просто факт. Заплатите осигуряват приличен жизнен стандарт за сега, но не знам какво ще стане в еврозоната....
211
8
 
14
 
! Отговори
Стив преди 2 години
Като отида да си купувам последния модел на айфоня, той изкупен. Много беден тоз народ. Бос гладен, страшна работа...
210
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
226 Аман от селски аритметики, били на море в Гърция, количките пълни беше казал политик. Я отиди в някое.видинско село, да видиш мизерия. Деца в ЕС на първи учебен ден, боси от мизерия. Поглидни покрайнините на града, мизерни панелки, мръсотия, на това ли му казваш добър живот.
209
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бокич хвърляше пари като у гръцка таверна салфетки - 10,15,25 евро на пенсионерите ,150 на учителите- дневен надник на гастърбайтер среден клас и това на месец от европейски фондове .. надяваме се новите "демократи" ,които го изместиха да не работят с този стил ..
208
6
 
7
 
! Отговори
Хахахааххах преди 2 години
А 2/3 от Българския народ на почивка в Гърция!!! Аз вярвам на очите си,не на стъкмистиката!
207
6
 
7
 
! Отговори
Истинското заглавие преди 2 години
90 процента от руския и турския народ получава по-малко от минималната българска заплата.
206
12
 
2
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Беден и неук народ лесно се управлява.Доходите на българина не трябва да скачат, защото е криза
205
0
 
21
 
! Отговори
MXM преди 2 години
Масово се работи на 800 лева(нето) в провицинцията(80% от работещите там)...
204
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 218 Тия 400лв са само ДОД. Не ми се смята, ама още поне 600 пестиш от пенсионни и здравни.
203
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този сайт не е в услуга на Бокич , а на "ползу роду" е ако някой си позволи точен коментар ,разКриващ лицемерието и лъжите на ВОЖДА веднага се трие ..ей тъй са прай демокрация нищо ,че не сме от БСП , СДС , ИТН ...и всякакви измислени от БКП организации и имаме право на цивилизовано мнение ,щото даже не са партии..къде им са идеите и програмите..само в ТВ студията ..те пък едни ТВ-та ,като тях втори няма
202
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статистиката е само за българите.
201
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То половината взимат под 950 лева и няма как само 65% да са под средната работна заплата. По-скоро около 80% са със заплата под средната.
200
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хмм - Данъците, така или иначе са мизерно ниски в България. Сори, ама ако си с 2000 лева на фиша, а всъщност ти дават 6000, честито,с пести 400 лева. Муа та уапъла.
199
6
 
8
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
A колко вземат минимална официално и 10 пъти повече в кеш /без данъци
198
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До :)- Е, поне си честен.
197
17
 
7
 
! Отговори
:) преди 2 години
Аз вземам 5000 лв и хич не ми дреме за тея със средна или по-ниска заплата :)
196
8
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
И това след 12 години власт на Бокича? Държава в ЕС, 2021 г.? Не вярвам!