КНСБ сметна достойните средства за издръжка - 1069 лв. нетна заплата

През юни "заплатата за издръжка" расте с 22 лв.
99
КНСБ сметна достойните средства за издръжка - 1069 лв. нетна заплата
Снимка: БГНЕС

1069 лева чиста заплата трябва да получава един работещ, за да покрива разходите си за издръжка, които включват храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт и съобщения. Данните са на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за юни.

След 30-годишен опит в изчисляването на необходимите средства за издръжка на живота за 4-членно домакинство, синдикатът за пръв път разработи методика за изчисляване на така наречената "заплата за издръжка".

Заплатата за издръжка отразява ниво на заплащане, което позволява на семейството достоен начин на живот, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му средствата трябва да са достатъчни, за да се осигури активно участие в обществения и социалния живот -  например да се осигурят средствата за свободното време, за участие в градския живот и т.н.. Както, естествено, необходимите средства за храна и подслон.

През юни заплатата за издръжка нараства с 22 лв. или с малко над 2 процента спрямо началото на годината, предаде БНР.

Силен фактор е повишаването на цената на природния газ на европейските пазари и отражението на българския пазар.

Темповете на изменение на заплатата за издръжка се диктуват основно и от нарастването на цените на хранителните стоки.

От КНСБ припомниха че близо 700 хиляди души са така наречените работещи бедни в страната, като над 490 хиляди от тях са на минимална работна заплата.


99
Още по темата: заплатадоходиКНСБ
Още от Общество
"Пирогов" с безплатни прегледи за деца с проблеми на опорно-двигателния апарат
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 3 седмици
А за жената и детето как?Тях комшията ли да ги гледа?ПРОSТАК!
91
2
 
18
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
С мизерните заплати в България в последните 31 години, какво постигнаха дебеловратите демократи? Постигнаха това, че вече няма кой да им работи. Българите спряха да раждат деца след 1989 година, защото нямат пари да ги отгледат. Една голяма част от хората избяга от България към държави, в които плащат нормално, а тук някакви се надяват да им се работи за без пари.
90
1
 
12
 
! Отговори
ДЖОРДЖ преди 3 седмици
Профсъюзите са никому ненужни ***.Минпенсията все още е 300 лева!
89
0
 
24
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
Правилото е просто - човек работи за колкото му плащат. Като му плащат 650 лева, ще работи като за 650 лева. Ако му плащат 3000 лева, ще работи като за 3000 лева. Разбира се дебеловратите демократи-бизнесмени искат да плащат 650 лева, а да им се работи като за 3000 лева, което няма как да стане
88
13
 
10
 
! Отговори
Работодател преди 3 седмици
ЗЛАТНО ПРАВИЛО Задоволения и високоплатени служител ДЕГРАДИРА и става напълно НЕ ПРОДУКТИВЕН. Работливият човек това гладният човек.
87
16
 
7
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 3 седмици
Българите имат пари щом ходят толкова много като полудели по почивки Гръчко, и други глезотийки фитнеси и СПА. Доста Българи взимат парите на родителите си, живеят безплатно или унаследяват жилища на готово. ТРЯБВАТ БЕДНИ и РАБОТЛИВИ хора, не такива туупляци дето реват за пари, за жени, за деца за социален живот а в действителност НИЩО не работят и не се стараят и не отнасят с уважение към бизнесмените които им плащат надника.
86
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
1069 - тая сума Пламенчо е сметнал като за 10лв. е правил 69 с Боко.
85
13
 
5
 
! Отговори
Работодател преди 3 седмици
СТИГА Ревахте НЕ ВИ ТРЯБВАТ не повече от 800 лева за град и не повече от 300 лева ако живеете на село.
84
2
 
10
 
! Отговори
Краля преди 3 седмици
Пламене, това като се возеше в джипа на тиквата ли го сметна? Предател!
83
6
 
7
 
! Отговори
1069 срещу 400 лв. преди 3 седмици
ЗНАЧИ ТРЯБВАТ НАД 1 000 лв. ЧИСТО МЕСЕЧНО ЗА ДОСТОЕН ЖИВОТ > ДОБРЕ ! > А ЗАЩО ТОГАВА ПРАГА В БРУТО ЗА СПИРАНЕ ДЕТСКИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ РОДИТЕЛИ Е 510 лв. БРУТО > КОЕТО ПРАВИ 396 лв. ЧИСТО ? > ТОВА ЛИ СА БОГАТИТЕ ХОРА, > ТА ИМ СПРЯХТЕ ДЕТСКИТЕ ?
82
4
 
12
 
! Отговори
Учете се от Индия преди 3 седмици
Там хората са бедни живеят просто и в мизерия и въпреки това са щастливи. Защото знаят че хората не са равни и има касти. А при нас доста хора страдат, защото се мерят и сравняват с хора от много по-високо положение. Не случайно има касти и парите отиват при парите. Никога не е имало равенство нито при комунизма нито при демокразията и капитализма.
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пламен Димитров е най-големият продажник в България!
80
0
 
11
 
! Отговори
бай иван преди 3 седмици
кнсб е един огромен *** ,който само смуче от българските работещи шушомиги плащащи им членски внос по незнайни защо причини да живеят на техния гръб разни софийски тарикати
79
1
 
10
 
! Отговори
дърт преди 3 седмици
Значи поне половината пенсионери от всеки 3.5 месеца трябва да живеят по 1!
78
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До #61, Кога едно време, като студент си живял с 1069 лв на месец? После си вземал 3 000, после 5000, а сега над 10000, ти нещо сънуваш а? Всъщност, ако родителите ти са депутати, може и 20000 да взимаш в татковата си фирма, но после, кой ще наследи бизнесът му. Такива изхвъргачи, се знаят , че са спукана гума, нищо друго.
77
2
 
8
 
! Отговори
хари преди 3 седмици
Жалко,много.много жалко!ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИЯ НЕ ЖИВЕЕ,А ПЕНСИОНЕРИТЕ-ПРОСТО ГИ НЯМА!
76
1
 
10
 
! Отговори
??? преди 3 седмици
Издръжка, издръжка на кого?! Работи мъжът и издържа себе си, жена си и едно, две или повече деца. Това ли е издръжката?
75
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В общественият сектор няма пари на ръка, а половината работещи там са с под 800 лева нетна заплата. Там работят около 530 хиляди човека. От останалите 1 милион и 640 хиляди човека в частния сектор половината са със нетна заплата под 870 лева. Там има пари на ръка, но не са толкова много, както си мислят някои.
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
абе аз ги зимам тия 1000 лв, ама проблема е че не мога да издържам и едно дете според тая статия.. парите ще ми стигат само за мен ..
73
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Така де, не се срамувай, че си чистачка с 100 хиляди лева месечна заплата и още един милион на месец на ръка. Ясно сте ми такива