2/3 от българите получават по-ниска от средната работна заплата

Затова пък цените растат с до 15-20% на определени артикули
14 юли 2021 14:45, Петя Славова
255
2/3 от българите получават по-ниска от средната работна заплата
Снимка: БГНЕС

Заплатите са замразени, а с около 2-3% нараства общият индекс на потребителските цени, като някои стоки са поскъпнали с около 15-20%, а други - с 1-2%. Това показва изследването на КНСБ за актуалния ръст на цените.

 "Отделните стоки нарастват с изключително нехомогенни прирасти, което от една страна говори за общо поскъпване, от друга страна говори, че хората ще го усетят по своя джоб в зависимост от това какво е тяхното потребление", уточни  пред БНТ Любослав Костов - директор на Институт за социални и синдикални изследвания, КНСБ, икономист.

Той допълни, че има ръст на цените на стоките от първа необходимост. По думите му, хлебните изделия нарастват с около 5,7%, а млякото - с около 2-3%.

Още по темата

Оказва се, че хората с минимални доходи могат да консумират по-малко храни заради по-бързото нарастване на цените в сравнение с минималната работна заплата.

"За последната година около половин милион души получават минимална заплата и тяхната покупателна способност намалява", отбеляза икономистът.

Според него е важно да се дефинира каква е сумата, без която не можем да посрещаме основните блага.
По думите му, за издръжка са нужни 1069 лв на един човек, за да може да посрещнем ежемесечните си разходи. Икономистът обясни, че има разлика между заплата за издръжка и издръжка за живот. "Издръжката за живота са

онези пари, които ни позволяват да живеем нормално в едно домакинство, а заплатата за издръжка е стойността на работната заплата, която трябва да осигури тези пари. Това е средно число, което за София е много малко, но за другите областни градове ще е колкото е необходимо."

Според него, две трети от хората в страната не получават средна работна заплата. Около 65% от заетите получават по-ниска от средната заплата за страната, която е около 1500 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
4
 
1
 
! Отговори
До 161 преди 2 години
Гадни експлоататори и ***.
154
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на Втората световна война Ай-Би-Ем успява да утрои капитала си, включително чрез сътрудничество с германците по време на войната. Доставят се (чрез германския клон), по-специално, изчислителни машини, които се използват за ускоряване на преброяването на населението на окупираните страни и определяне на броя на лицата, подлежащи на арест (оборудването помага да се идентифицират дори онези евреи, които внимателно прикриват своя произход в продължение на няколко поколения чрез кръстосан анализ). Ай-Би-Ем доставя на много ведомства на Райха, включително на концентрационните лагери, своите
153
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"европейския фашизъм" - охохохоохх, в територията на север от Монголия вече тотално са се окопали в землянките.
152
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Като не ти харесва сменяш работата." Най-добре сменяш държавата. Защото в тази държава са на почит само бандити, роми, мутри и чалгари.
151
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 163 Ти така или иначе не си специалист, на който може да се плаща добре. Така че какво ти пука?
150
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жуков казва в спомените си, че цялата РККА е разчитала за транспорта си на американски МПС. Даже въпросните са масово копирани и произвеждани в СССР след войната. А какво да каже Хопкинс - учтив е човекът. Пращаш суровини, а руснаците ти вършат работата и гинат с милиони под картечния огън. И накрая им оставяш Източна Европа, а ти взимаш готината част от баницата.
149
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 162 Така де. Кръв, героизъм и пушечно месо е имало много. И аз това казвам. През 1941-ва руснаците са били 3-*** с една карабина, срещу немец с шмайзер. Това да ти прилича да са били с добра икономика?
148
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ко стана с коронавируса бе? в тез жеги се позагуби нещо
147
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България БВПто е ниско, защото се предлага за работа само евтин, нискоквалифициран труд. Чорбаджиите не искат да плащат за добре платени специалисти. Затова и произвеждат боклyци и не са конкурентноспособни в международен план.
146
11
 
5
 
! Отговори
Марин преди 2 години
Все още има хора, които си мислят че някой им е длъжен. Всеки получава това, за което се е съгалсил. Като не ти харесва сменяш работата. Нация от неудачници.
145
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ходите" - хм, щом говориш така, май не си българин?
144
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 150 За лендлийз чувал ли си? На глуповати селянчета-русофилчета не ми се обяснява. Американците даваха оръжието, Руснаците бяха пушечното месо. Цяла европа не са победили. Американците взеха 2/3. руснаците взеха 1/3. За съжаление България беше от руската 1/3.
143
6
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Може би заглавието трябваше да бъде "2/3 от българите са прости и нискоквалифицирани". Звучи по-коректно.
142
0
 
2
 
! Отговори
До146 преди 2 години
"извинявай"освен че си надуто,определено си и Неграмотно и ГЛАМАВО!Тежко и на България с такива елементи!!!
141
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сещаш се за ленд-лийза и вече нищо странно няма :)
140
11
 
6
 
! Отговори
развивайте се преди 2 години
Хора, карайте курсове, учете, квалифицирайте се, не стойте на едно място, излезте от зоната си на комфорт, бъдете предприемчиви. Ако го направите, не е далеч времето, когато няма да имате финансови грижи, ако сте мотивирани и ви се бачка. Не познавам човек, който има качества и работи здраво, а в същото време да не е добре платен или да няма успешен бизнес.
139
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде, пуснаха му латерната на тоя със руските туристи :) Дай си направо нещата в един пост, че да не разводняваш дискусията - там чаршафи, фикен унд блазен, миене на улици и ти си знаеш, пък шефовете ти да ти ги броят за отделни постове, все пак и ти душа носиш..
138
5
 
1
 
! Отговори
до 145 преди 2 години
Миячо на чинии, защо ми говориш на ВИ?
137
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 147 - Средната работна зпалата е усреднената стойност между всички заплати.
136
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 144 - Те много се радват, ама никой не иска да е *** фабиркант, на минимланта в съюза заплата. А евала и керливо общество ще веме всичко от всички и ще ти забрани, да имаш нещо свое.