С минимална заплата купуваме 583 хляба, в Германия - 1232

Най-ниската заплата у нас е 5,2 пъти по-малка от най-високата в ЕС
Обновена: 13 юли 2021 07:17 | 13 юли 2021 07:10, Камелия Цветанова
57
С минимална заплата купуваме 583 хляба, в Германия - 1232
Снимка: Pixabay

Работещите на минимална заплата в България могат да купят най-малко хляб спрямо хората на минимално възнаграждение в която и да е друга страна членка на ЕС. Това сочи анализ на д-р Любослав Костов от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, цитиран от "Монитор".

Данните показват, че работник на минимална заплата у нас може да си купи 583 хляба от 500 грама. За сравнение работникът с минимална заплата във Франция може да си позволи 1095 хляба, а този в Германия – 1232. С минимална заплата у нас могат да се купят 61 кг сирене. Във всички останали страни членки на ЕС работниците на минимална заплата, при значително по-високи ценови равнища от тези в България, могат да си позволят повече килограми сирене, с изключение на Хърватия (59 кг). В Германия например могат да се купят 168 кг сирене.

С минимална заплата работещите в България могат да си позволят 573 кг картофи. Във всички останали страни, с изключение на Малта (443 кг). Според изчисленията на КНСБ с минимална заплата у нас се купуват 664 бутилки минерална вода от по 1,5 литра. В Германия работникът може да си позволи 3936 бутилки, във Франция 2253 бутилки, а в съседна Румъния - 880 бутилки.

Последните данни, които онагледяват изследването на КНСБ, са от началото на 2021 г. и сочат, че минималната работна заплата у нас през 2021 г. е 332 евро, която е най-ниската в ЕС. За сравнение в Ирландия тя е най-висока - 1723 евро, в Германия е 1614 евро, а във Франция – 1554 евро. Дори Хърватия, която се присъедини значително по-късно след България към ЕС, минималната работна заплата е 562 евро. Така на практика у нас минималната заплата е 5,2 пъти по-ниска от най-високата в ЕС и е с около 25% по-ниска спрямо тази в Унгария, сочат данни на Евростат.


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Доста добре. Браво! Последните 10 години България дръпна много и вече не е десет пъти зад Германия, а само два пъти. Разбира се само за знаещите и можещите!
54
0
 
4
 
! Отговори
шведки преди 2 седмици
Пък ние с една заплата си купуваме 1 мильон хляба. И два тона бира. И остават за малдивите.
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ей такива статистики и статии ви манипулират да правите глупости, понеже бълнувате да сте Германия. Знаете и как се гради просперитет - с постоянство акъл и търпение! Това правят богатите - трупат, предават си опита по щафетата и не рушат. Нещо което демонстрирате, че не можете. В клуба на богатите сте,..а само преди десетилетие бяхте в калта! Може пак там да се върнете с тази АЛЧНА НЕБЛАГОДАРНОСТ. А, румънците не са като вас - затова ви задминават! И не ви е Бойко виновен - вие сте! Там няма -фили и са стъпили по здраво на земята.
52
0
 
3
 
! Отговори
възмутен преди 2 седмици
Тези, които са направили тази (нищожна) статистиката колко да е минимума, да си приравнят заплатите с техните прогнози и разчети тогава. Да не говорим, че следва да бъдат глобени за това, че не са си свършили работата качествено.
51
0
 
4
 
! Отговори
Мими Виткова преди 2 седмици
у нас както винаги държавата се грижи да е по-здравословно
50
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 47 преди 2 седмици
Храната в Западна Европа не е субсидирана. Субсидират се производителите. В някои държави има минимални цени на някои храни за да ги поддържат високи. Например месото и колбасите в Швейцария. Затова като ходят до Германия швейцарците си купуват колбаси и ги ръсят с хероин за да заблудят кучетата на границата. Защото има ограничение колко месо можеш да внесеш за лична употреба. Факт, в ЗЕ храната няма ДДС. У нас (благодарение на Жан Виденов) има.
49
1
 
2
 
! Отговори
06.07.15-21.05.21 преди 2 седмици
Необлагаемата част са Километъргелд или Фаркостен. Също така и нощния труд. Другите благинки са в Неделя получаваш 50 процента плюс нормалната ти ставка. Както има хора взимащи 10,85 Е на час има и такива с 15-16 ,че и зависи от фирмата 18,50Е,но като ти начисляват повече и 30 процента за данъци се увеличават също.Иначе с квартирите е ,,най-веселата част,дават ги трудно(в хубавите квартали),но ги дават дори на голи стени. И се почва обзавеждане,транспорт и т.н.
48
0
 
3
 
! Отговори
хахахаха преди 2 седмици
АБЕ ей,нещастни драскачи!!!!Най-НИСКАТА заплата у нас е минималната.Взима се чисто 460 лева.460,умножено по 5.2 е 2392 ЛЕВА.ТОВА ли е най-високата заплата в Германия ве????????АЛО,това ако не е фейк!!!!!!!!!!!!!Демагогия и манипулиране на калпавия матриял!
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хлябът, сиренето и месото в Западна Европа са субсидирани и това не е истинската им цена............ Храната в Западна Европа е направена от държавата евтина, за да няма глад и революции.............. Сравнете неземеделските и некитайските стоки и услуги. Колко неземеделски и некитайски стоки и услуги може да си позволи западноевропеецът с минималната си заплата след 50 процента данък върху заплатата си?
46
0
 
2
 
! Отговори
До 6.07.15-21.05.21 преди 2 седмици
Защо изчисляваш данъка върху цялата заплата? Няма ли необлагаема част?
45
1
 
3
 
! Отговори
до 45 преди 2 седмици
Това 1614Е бруто е изключително ниска заплата, няма и 20К годишно, но да, има хора които вземат и такива пари. Забравил си 14% здравни осигурвки.
44
1
 
4
 
! Отговори
6.07.15-21.05.21 преди 2 седмици
В Западна Германия(има разлика ИТ Източна все още),при 1614 бруто ако си неженен/неомъжена си данъчен клас 1. 1614- 30процента за данъци,= 1100. Квартира едностайна-350 евро или двустайна 450 евро. Остават 650 евро,от тях - 35 евро ток за сам човек,15 евро телефон,17,50 данък за телевизия,150 -200 евро гориво,картата за влак е 157 месечно,храна 200 евро и ти остават едни 200-250 евро. За сам човек е трудно дори и в Германия. Ако е семейно има кяр,но иначе не.
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То темата не е за коли, но аз и в момента имам 2 броя Ауди - А3 и А6, но им идва време за смяна, та знам за какво става въпрос. Поддържани са и подозирам, че някой още много години ще ги кара. А преди това карах Пасат. Общо взето и с 3те коли не съм имал някакви особени проблеми.
42
2
 
0
 
! Отговори
българин(40) преди 2 седмици
Не си купувай Ауди,VW,Seat или Шкода.Заложи на някаква друга марка.
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Все ми е тая. Аз хляб почти не ям. Наблягам на месо и зеленчуци. Постарах се дилемата ми да е избор между Ауди А4 и А6. Ма трябва малко да поучиш и да се потрудиш. С вайкания и обвиняване тоя и оня не става. И да, тея, дето са мизернuци тук и в Германия пак ще са си мизeрници.
40
4
 
3
 
! Отговори
Никога герб преди 2 седмици
Като не ви стигат парите,ходете пеша,бе!
39
1
 
6
 
! Отговори
българин преди 2 седмици
А помните ли при Жан Виденов какъв ужас беше?Тогава можех да си купя само сол и 2 кг захар месечно!Тогава живеехме по зле и от лагерниците в Освиенцим!
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
След изпичане хлябът се поставяше в зелени пластмасови каси или високи телени колички. По тях понякога се препичаха хлебaрки и когато работничката хвърлеше горещият хляб вътре хлебарката се мумифицираше/хербаризираше моментално. Най-често се намираха от долната страна на хляба. Работничките които подреждаха хляба слагаха ръкавици ако е горещ, но иначе не. В пласмента никой не ползваше ръкавици, а хлябът не беше в пликчета. Всеки самун докато дойде до масата беше пипнат от поне няколко човека
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Друга особеност на соц производството беше че машините се пълнеха над нормалния капацитет. От месачките постоянно изхвърчаха малки парченца тесто. Периодично работничка ги помиташе с метла и ги хвърляше обратно за да се намали брака. Това засъхнало тесто не се изпичаше хубаво и човек си го намираше в хляба като доста по-твърдо засъхнало парче тесто. Изрязвахме го и го хвърляхме, останалото си изяждахме.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Масовият заводски хляб през 80-те беше бял "Добруджа" тип 500 и "черен" "Стара Загора" тип 750. Бяха по-плътни от сегашните защото нямаше като сегашните набухватели, с по-голямо съдържание на глутен и даваха по-бързо чувството за ситост. Иначе и тогава слагаха адитиви, за процеса на втасване трябваше да се унифицира киселинността. Тези разлики карат някои хора да смятат че тогава хлябът е бил по-качествен, но това е заблуда.