Почетоха паметта на жертвите от Старозагорското клане

Отслужена бе заупокойна молитва в памет на загиналите при опожаряването на града
19 юли 2021 20:39, Красимир Ангелов
54
Почетоха паметта на жертвите от Старозагорското клане
Снимка: Община Стара Загора

Община Стара Загора и Старозагорската митрополия организираха днес общоградско възпоменание на загиналите мирни жители от града и района, избити при опожаряването на Стара Загора и Старозагорското клане през 1877 г.  

Старозагорци се събраха в 17.00 часа в църквата „Света Троица”, където свещеници отслужиха вечерна служба. След това  тръгна литийно шествие до Мавзолей–костница „19 юлий 1877”.

Там бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите при опожаряването на града старозагорци.

Венци бяха поднесени от Община Стара Загора и Общински съвет Стара Загора, цветя поднесоха и много граждани.

По време на драматичните събития в града и района от юли 1877 година, османска редовна армия, включваща 48 хилядния албански корпус на Сюлейман паша с участието на черкези, командвани от Дай Ахмед, избива над 14 500 българи, повече от 1000 местни жители умират от глад и гонения, отвлечени са няколко хиляди млади жени, момчета и момичета.

През 2021 г. се навършват 144 години от боевете за защитата на града по време на Руско-турската война. Община Стара Загора ще отбележи годишнината със специална програма в края на месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
0
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Да не би любимите ви франсета да са оставили безбройни ,,университети,музеи дворци и фабрики"в Алжир,например?!И става вьпрос за 60-те години на миналия век,а не 13,14...18 век!!Дрьжки са оставили...Освен 1милион и 800хиляди трупове! През това време Иванчо ,,роба" е гонел невестите из дворовете(по Л.Каравелов)Така,че стига сте ревели за това пусто ,,робство"!!!
34
2
 
0
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
И гледам цяла бьлгария се е стекла пред вьпросната цьрква да отбележат тьй дьлгоочакваното сьбитие! И все млади млади...
33
2
 
5
 
! Отговори
СтараЗагора1877г. преди 2 години
СтараЗагораЮли1877г.- Имeннo eврeитe ca пoдбудитeли нa клaнeтaтa, тe учacтвaт в рaзгрaбвaнeтo нa бългaрcкoтo имущecтвo и цeннocти; извършвaли ca еврейски ритуaли c кръвтa нa убититe българи. Пo-лични бългaри и бългaрки (пo-cтрoйни, здрaви и крacиви) са били зaкoлвaни нa дръвници кaтo живoтни. Eврeитe oт Cтaрa Зaгoрa в мeдни кaзaни cъбирaли българската кръв и тoпeли в нeя дрeхитe cи. Cлeд кaтo изcъхнeли, тe ги oбличaли според еврейската магия, за да придобият качествата на убитите българи.
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПроСоТоЗащото хората са си от Стара Загора , затова си празнуват техните герои и жертви, иначе едно от най-страшните и кървави кланета над българи е по време на Нишкото въстание, след като турците избиват маса българи и потушават възстанието, главите на избитите българи , набити на колове покрай пътя, са били километри, много по-страшно е било и от Баташкото клане!
31
17
 
6
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Как не осьзнавате,че причинихте толкова зулумлуци на малцинствата!защо продьлжавате да тровите и душите на децата си с фалшиви и неверни факти?Защо ги вьзпитавате да мразят хората,уповавайки се на една измислена история?!Не ви стигат другите глупости ами и горките македонци искате насила да ги приобщите кьм нелюбимата на света нацийка-вашата!
30
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на война е така.
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.......затова след 16 век, започва постепенно да се променя етническия състав на Балканския полуостров и от изцяло славянско население , постепенно се превръща в различносъставен, а в Косово тогава са живяли българи, не сърби, не и албанци!
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЕВРЕИНА ДИЗРАЕЛИТези войни,конфликти са ги създали англичаните , а не евреите, повярвай ми , именно анличаните организират и 2-3 западни държави и ги настройват не само срещу Русия, а срещу ВСИЧКИ славяни, и в продължение на над 3 века провеждат терор,асимилация, робство,еничерство, помохамеданчване,потурчване, чрез свои и чрез чужди ръце и стъпка по стъпка отнемат териториите на славяните от северна до най-южна Европа, затова след 16 век, започва постепенно да се променя етническия състав
27
11
 
7
 
! Отговори
Daltufek Salim преди 2 години
Това е империя, от която алкашите тръгнали за проливите, късат живо месо. Какво искате да прави? Да гали с перо ли? Я вижте Франция и то в 20 век какво клане направи в Алжир. Една африканска колония, която се осмели да си иска независимостта? Турция е болният човек, няколко десетилетия след тези събития, всички са я обградили. Кръвожадни кучета идват чак от нова Зеландия и Австралия. Само за да намерят гробовете си на Галиполи. Това знаме е червено от кръвта на падналите за него. То не е даром.
26
4
 
6
 
! Отговори
Защото сме славяни преди 2 години
До Заралия до 20 Извинявай, че ти цъкнах минус,точно така е! И до 16 век, населението на Балканите е било около 95% СЛАВЯНСКО, българи,сърби ,а в териториите север от Дунав, освен българите и малко руснаци,унгарци, но сблъсъка между българи и турци, робството, еничерството, насилственото потурчване и помохамеданчване, фанариотството, отнемането на български територии от турците, преселването на азиатци, създаването на Гърция е вследствие на нападението на Англия чрез турците на Балканите!
25
12
 
7
 
! Отговори
Русофоб преди 2 години
Само долна русия е изклала старозагорци,турците са идвали на помощ но са закъснели.Това е историческата истина.Другото е пропаганда на руския бутуш.Долу Путин и руските хакери!!!Свобода за всички руски гейове и навални!
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че така наречените "Велики сили" , в частност Англия, са се месили в целия свят е ясно, че са се месили и на Балканите няма спор, но кланетата са ги правили турци, а не англичани
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Сюлейман паша-вижда се, че турците са отмъстителни. Ти го доказваш
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля ви,потърсете кога започва конфликта в късното Средновековие между Англия и Русия и реалните факти,а не всякакви лъжи в интернет,макар,че този конфликт започва от една проста глупост,заради Франция и едно писмо.Но Англия организира някои западни държави срещу славяните и стъпка по стъпка те превземат славянските територии и има робство и това продължава над 3 века, султана също е бил хванат натясно от англичаните и се е подчинявал на тяхни заповеди, затова участват и англичани в тази война
21
5
 
13
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Не чух Доган да се е извинил за дедите си.Само ме попитайте, защо Тодор Живков им смени имената.
20
5
 
4
 
! Отговори
НикогаВечеСДС-Чума преди 2 години
А жертвите на СДС-Чумата - кога ще почетем!?
19
15
 
3
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
До Зааралията! И какво:като е искал да премине Балкана и си е казал ,, дай таман без туй ми са на пьтя да ги заколя тия хаирсьзи" ли?Дали аджеба не ви е наказал затова,че вьпреки сте били Османски поданици,по нощите на тумби сте пьплели по окопите и сте мародерствали и шпионирвали в полза на сибирските алкаши?!
18
3
 
15
 
! Отговори
Геноцид преди 2 години
Арменците поискаха да обявим терорът върху тях за геноцид, а нашия? Защо мълчим, че и приятели ставаме с Доган? Страх? Нека да посмеят в 21 век да направят тоза, което са направили тогава. Целият свят ще скочи срещу тях.
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сюлейман пашаПрестани да пишеш глупости, през 16 и 17 век има масово потурчване и помохамеданчване срещу българите на Балканския полуостров, разрушени са стотици църкви и манастири, който не е искал да се потурчи , са го измъчвали или убивали, имало е масови кланета! В тези процеси са участвали и еничари, които също са насилствено отнети деца от родителите им християни!Имало е и турско робство, терора е бил страшен!До 16 век,населението на Балканите е било почти изцяло българско и славянско
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Заралия..... Това става по време на Руско-турската освободителна война. Сюлейман паша е бързал да премине през Стара планина, през Шипка, за да помогне на войските в С. България. -----////------ Аха... Защото е бъгзал, затова е спрял да си губи времето с клане ли? Стара Загора е превзета от руснаците и всички са се юрнали да колят турци и да ги грабят. След два дни пристига когпусът на Сулеман паша, казаците си бият камшика и оставят местното население да плаща за зулумите.