Морето в България се оказва "по-солено" през почивните дни

Когато има най-много туристи, цените са най-високи
13 авг 2021 07:10, Петя Славова
98
Морето в България се оказва "по-солено" през почивните дни
Снимка: БГНЕС

Черноморието ни се оказва по-скъпо през уикенда - времето, в което от бранша очакват по-голям наплив от туристи. Това показва проверка на "Телеграф".

Като пример е дадено, че при резервация на хотел в Слънчев бряг е обявена цена от 109 лева за нощувка вторник срещу сряда. Но ако изберем да отседнем в събота срещу неделя, се оказва, че ще платим за стаята два и половина пъти по-скъпо – 269 лева.

Увеличението на цените през уикенда се движи в границите от 50% до 2-3 пъти, обясни шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. По думите му петък, събота и неделя е невъзможно да се намерят свободни стаи, особено по Южното Черноморие, без да сме резервирали отрано. Такъв шанс, макар и малък, обаче имаме, ако искаме да отседнем вторник, сряда и четвъртък.

Още по темата

Според специалистите, хотелите се пълнят 80-90% през седмицата в пика на сезона. Петък, събота и неделя обаче са запълнени дори над капацитета – средно 106%, посочи Драганов. Това се получава, като например двойна стая се превърне в тройна с още едно легло.

Такава е ситуацията заради пандемията, която превърна хората в уикенд туристи. Мнозина вече нямат отпуск и това е единственото време, което могат да отделят, а също онези, които живеят в близост до морето – в Сливен, Ямбол, Търговище, отскачат до плажа по 20 пъти през лятото за ден, ден и половина. Голяма част от тях идват сутринта, плащат за чадър и шезлонг и си отиват привечер. Някои дори си носят храна от вкъщи, други обядват в някой ресторант. Има и такива, които си резервират една, две или три нощувки. Тръгват за морето петък вечер след работа и стоят до понеделник сутрин, когато напускат хотела и поемат обратно към работните си места.

Точно това е причината за огромния наплив по морето в момента, заради което сутрин плажуващите не могат да си намерят места на пясъка и още призори се хвърлят хавлии, за да се запазват шезлонгите.

Освен че не могат да си намерят чадър, друг проблем, с който се сблъскват гостите на хотелите, е дублирането на резервации. Дублажите се получават от страх, че хотелите ще останат празни. Много от собствениците направили договори за 120% от леглата, презастраховайки се, че базата им ще бъде запълнена в несигурната COVID обстановка, когато част от гостите могат да отменят резервацията си в последния момент.

Тази практика се е превърнала в масова, което пък поставя в невъзможност хотелиерите да пренасочват гостите, останали без стая, към друго място за настаняване от същата категория, понеже всичко е запълнено. Така не са рядкост случаите, когато уикенд туристи, току-що пристигнали в курорта, остават буквално на улицата и с куфарите тръгват да си търсят нов хотел на късмет. Скочи ли заетостта над 92%, ще има недоволни туристи заради дублажите, каза Румен Драганов.

Оказва се, че и чадърите са по-скъпи на някои места през уикенда. Ако през делничните дни на определени плажове цената за чадър е 5 лв, тя стига до 7 през почивните дни. Също така има и проблем с паркирането като цените за автомобил за денонощие на закрито струва 16 лв, а на открито 12 лв. Скок се наблюдава в последните седмици на юли, когато сумата се вдигнала съответно на 18 и 14 лв за същата услуга.

Румен Драганов коментира и факта, че преди време българинът е почивал много по-дълго на морето. През 30-те години на миналия век хората са летували по 3 месеца и това се е наричало курортолечение. По време на социализма класиката бе главата на семейството да вземе карта от службата и да заведе цялата фамилия за 14 дни на море в почивната станция. В последните години се затвърждава традицията да ходим на морска почивка по пет, най-много седем дни. А заради коронавируса това и миналото лято много хора вече отскачат само за ден до родното море. Преди такива еднодневни пътувания масово имаше към гръцкото море. Сега тези екскурзии обаче станаха неизгодни заради тестовете и потокът от туристи се ориентира към Черноморието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
Не-Гърче преди 2 години
И в Гърция е така. Който е ходил - знае.
89
0
 
0
 
! Отговори
Голяма новина преди 2 години
Няма що. Навсякъде С/Н цените са по-солени. Пазарна икономика.
88
1
 
0
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До Възхитен - Благодаря, сега като си освободен от илюзията: "Там е по-яко, щот тук няма еди какво си", можеш да се съсредоточиш върху нещата, на които се възхищаваш. Аз например се възхищавах на двора на дядо ми и на строителните умения на прадядо ми. Казах на колегити че искам само вечерни смени и сега съм свободен целодневно. Изкорубих апартамента до основи и смених цялото ВИК и ток барабар с ново табло и кръгове. На вилата пък баба ми ме учи да организирам 2 декара нива. На морето... ;}
87
0
 
2
 
! Отговори
До 88 преди 2 години
Шматка, къде по цял свят вдигат цените за уикенда? И кво общо имат прасетата?
86
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По цял свят е така, не само на Слънчака. Аре стига сте се оплаквали, като искате евтинко си купете къща на село и гледайте прасета за да пестите пари и да не наливате в мръссната капиталистическа система. Аре у лево.
85
0
 
1
 
! Отговори
умшлените пожари преди 2 години
на някоя конкурентна фирма.............както винаги
84
1
 
1
 
! Отговори
край на черноморието преди 2 години
Останаха камо бетонолайната
83
0
 
2
 
! Отговори
Възхитен преди 2 години
Хахsasб, мерси за просветлението! Добре, че все се намира по някой разбирач който да обогатява със знания масата.
82
1
 
1
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 80- Пак ти повтарям теория е за теб, но познавам десетки хора от Бургас, Варна, Несебър, Приморско повтарящи мантрата "Аз да не съм турист, че да ходя на плаж". Живях в Малага близо година на втората седмица спрях да влизам във водата на вторият месец спрях да стъпвам на плажа. Като дете живях и в Манхатън и за 2 години да съм стъпил не повече от 5-10 пъти. За притежаващият Ролекс той е лукс, ала за онзи притежаващ 10 той е безсмислица. По соц-а, морето е било награда, сега е навик.
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После тия ревът че нямат пари и искат помощ от държавата. Помощ ли - брадва ви трябва, ей..... Веднъж в кратуната и си приключил курса. Ни плаж, ни пари, ни хотел, ни ресторант, ни бизнес. 2 кубика пръст ти трябват, не парична помощ от държавата.
80
0
 
11
 
! Отговори
1-н преди 2 години
в Гърция съм.по кенефоморието да се оправятнямам идея как има толкова много мазохисти, да и правят на маймуни, дерат на голо и кво ли още неай наздраве
79
3
 
21
 
! Отговори
На море в БГ ! ! ! преди 2 години
Никога повече. От 5 г. почиваме с жена ми в Гърция. Разходите са същите както на бг черноморието, НО..... качеството на плажовете и качеството на обслубването нямат нищо общо...
78
1
 
3
 
! Отговори
До 77 преди 2 години
И аз съм бил на 4 континента и пак ти казвам - теориите ти не струват.
77
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей заради тая лакомия на мутрите ще почиваме в чужбина! Догодина ще ни търсят!
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
xaxsasб, струва ми се, че съвсем си изтрещял от стоене в къщи и обикаляне на квартала. Докато си стоиш в къщи вземи прочети книжките на Джералд Даръл в които описва детството си на остров Корфу. Бих дал всичко децата ми да имат такова детство (то и моето не беше лошо що се отнася до морето и планината). За съжаление това вече е почти невъзможно заради стоманобетонните коптори и търгашите по морето. Но пък недалеч от БГ все още има местенца, където човек може да отиде и да разпусне.
75
6
 
13
 
! Отговори
Онзи преди 2 години
Няма такива неща, щом е препълно и се бият за парко места, шезлонги и чадъри, значи е супер евтино. Кой ходи на скъпото и на лошото, супер си е нашето море, ходете не ги жалете...
74
5
 
23
 
! Отговори
Жо преди 2 години
ПЕНСИОНЕРИ сме с жена ми и ще ходим за втори път на море тази година. Първият път бяхме през юли в семеен хотел в Несебър и се хранихме в ресторанти на самообслужване. За една седмица ни излезе ни около 700 лв., включително билетите за влак и рейс. Сега сме резервирали във Варна, пак по същата схема. Всяка вечер отсядаме в някое капанче на биричка с картофки или рибка (чернокоп). Вярно, 700 лв са почти две пенсии, но животът е кратък...
73
3
 
26
 
! Отговори
С преди 2 години
Юли месец ходих на почивка на о. Крит. Вчера с изненада установих, че в същия сайт за резервации цените за хотелите по морето в България са същите, че и по-високи отколкото на Крит, където се намират едни от най-красивите плажове в света. За отношение и качество на храната пък изобщо не говоря. Всеки си решава дали иска да седи на мръсни претъпкани плажове и като седнеш в заведение да те гледат така, сякаш си дошъл да им пречиш нещо и да ти носят храна 5-то качество...
72
2
 
3
 
! Отговори
До 72 преди 2 години
Ако искаш да се похвалиш, че работиш в офис - добре. Ама теорията ти за пътуването не струва.
71
10
 
4
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До Анонимен 65 - Евалата, че не ходиш на море, мен точно живеещите там ми отворихте очите първи. Човек желае онова, до което няма постоянен достъп и е напълно нормално. Преди да започна дистанционна работа, седях в офиса и си мечтаех да съм навсякъде но не и в офиса. Сега работя дистанционно и за последните 2 години съм излизал не повече от 10 пъти от квартала. Пътуването е отживелица и следствие на илюзията за стационарност. Нищо повече от програмирано поведение.