Десетки хиляди се върнаха от града към селото, това ще продължи

Пандемията за много хора е ускорила процеса по преместване
23 сеп 2021 11:20, Ния Христова
150
 
Цените на селските къщи стигнаха цени до 70 00 евро. Ставаме ли свидетели на възраждането на българското село?
 
"Това, което се случва от началото на пандемията, е феноменално. Огромни потоци от хора от големите градове се насочиха обратно към селата. Официалните данни показват, че близо 90 000 души са се върнали да живеят на село миналата година", каза председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него този процес ще продължи в следващите 5 години. А от Асоциацията на българските села са изчислили, че минимумът е около 50-60 000 души.
 
"Това са хора в активна трудова възраст. По отношение цените на имотите, интересното е, че се наблюдава едно такова правило - колкото струва в съответния областен град двустаен апартамент, толкова струва една къща в периферията на града", посочи Борисов.
 
Борисов каза още, че пандемията за много хора е ускорила процеса по преместване. 
 
"Хората търсят рестарт на живота си. В над 90% от българските села има бърз интернет, което предоставя възможността за дистанционна работа. Голяма част от хората, които се местят на село, са в активна трудова възраст, високообразовани", уточни председателят на Асоциацията на българските села.
 
А за профила на купувачите той отбеляза, че са предимно хора между 35 и 55 години.
 
"Основното изискване е да има достъп до интернет, тъй като много от хората се занимават с онлайн търговия. Повечето хора имат собствен транспорт, но има и такива, за които определящото е наличието на обществен транспорт. Търсят се къщи с двор", каза Борисов.
 
Той подчерта, че все пак най-бързо се продават по-модерните и луксозни къщи.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
0
 
! Отговори
Горд Българин преди 2 години
Аз работя като бараба и взимам 6500 лева чисто, доволен съм от България.
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименОткога и думата га-щи се цензурира бе :)За да стигнем до такива статии, явно положението е много изуй ГА-ЩИ :)
136
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да стигнем до такива статии, явно положението е много изуй *** :)
135
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един от големите спонсори на сайта е софийски имоти, нищо чудно че ви притоплят една и съща манджа за да ви накарат да им помпате инвестиционните балони
134
3
 
6
 
! Отговори
Колио преди 2 години
До модерните селяни,на село не е градът или уюта от филмите със селска къща градинка и.т.н. На село има кокошки,прасета,крави,магарета,котки кучета акат навсякъде има мини.Има градина която се копае сади полива плеви.Животни които се хранят,почистват и.т.н.Всеки един които неможе да приеме тези неща да не идва.Има много нагли преселници,които тормозят местните хора с прищявките си.Никои не ви е канил,сами сте си го избрали,какво мрънкате??
133
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, може да се пътува от село до голям град наблизо почти всеки ден за работа и да му ползваш благините. Но въпроса е искаш ли да го правиш? Повечето не искат толкова много пътуване.
132
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ги знам тея емигранти, дето са по селата. Бачка в офис в Норвегия/Холандия/Дания, взима хубавите за там 10-12000 лева, ама не са чак толкова хубави ... вести се у нас, пада на 9000, ама му остават 7500 след данъците, забива нейде на село, прави си виличка и ... след 2 годин се връща
131
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо подобно няма. Почти никой, докопал университет, луксозен офис, хубав градски ресторант, театър, кино, фитнес няма да се върне на село при диалекта да гледа как гонят прасета да ги колят. Изключвам едри фермери, там може да се постигне висок доход, но ви трябват хиляди декари и стотици животни.
130
5
 
7
 
! Отговори
Филип преди 2 години
На българина всичко му е криво,без да си дава сметка,че той самия е крив.Избори за милиони,субсидии за милиони,работи пенкелер-ремонти след ремонти и е възмутен ,че нямало еди какво си не направено еди какво си.Ама моля ви като имате изисквания към управниците, имайте изисквания и към себе си.Какво е това трошене на милиони за 6-7 месеца и накрая пълните Парламента с мошеници .Живота ли си разнообразявате, с тия избори не ви знам,само знам,че е нормално
129
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Еми, сега, как да ти го кажа. И аз съм инженер, ама работя за над 10000лв. месечно."Ти си един от не повече от 500-1000 души в такава позиция, с такива доходи. Останалите с такива доходи са директори и собственици на бизнес, атлети, музикални зевзди и някой по-известне актьор, дето яко му дават пари за реклами. Няма лошо, но да даваш себе си за пример е смешно и жалко, защото това, кеото ти имаш е масово недостъпно за 99.9% от хората, които не са имали твоят късмет.
128
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДЖЕНТРИФИКАЦИЯ - По-скоро е изгонването на бедните, като яко се вдигат паркинг таксите, наблизо не се правят никакви предприятия, които биха пеоли много хора, вместо големи магазини, се отварят малки кафенца, дето чарджа двуцифрени суми за едно кафе. Наблизо се строят офиси, деот са само за топ професионалисти. Да 5-10% от популацията се "издига", но други 30-40 мизерстват, а останаите са, на една преоценка на наема или цнеите на паркинга, от изнасяне.
127
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хмм - Виждал съм примери за "живот на село", деот е някаква вилна чона, къщите по 200+ квадрата, отпред шадраван, отзад басейн, на 2 минути от гланвния път, дето е на 7-8 минути от града, ама "на село". И после брокерчетата лъжат хроата, че това могат да си го купят с 20 000 лева вноска и 60 000 лева заем ... а то е поне 5-6 пъти повече.
126
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нещо различно - Еми виж баце - той българина, особено на тези места, още е със средновековното си мислене. Работта е, че през средновековието не са имали колни, дет правят дупси-дупси, нито резачки, нито коли ...
125
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На стар атлас от 1959 г. , пише: жители на София 671 000. Щастливци!
124
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горе доло толкова ми излезна и на мен, но с 15 декара земя и 8 декара гора.През имота ми минава и река.
123
4
 
18
 
! Отговори
Нещо различно преди 2 години
Много неща в БГ са тотално объркани поради немотията на народа. Прието е, че като живееш на село дворът ти е селскостопанска кооперация и на практика е така. Като отида на вилата и след 2 часа искам да се прибирам обратно в града. От всички страни яко шум, кой реже дърва, кой пръска с ел. пръскачка, кой коси трева, кой обира листа, някой надул музиката... Трябва да се научим да живеем - селото и градът са за живеене, полето е за гледане на селскостопански култури и животни. Вижте Гърция.
122
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отишъл от града към селото - примерно от Ямбол към Красно Село
121
1
 
28
 
! Отговори
Алоо преди 2 години
Тоя имали представа ,че къщи в селата са за по 70 000 лева или евра,мишок аз продавам къща за 20 000 лева и няма купувачи,ти ще ми говориш ,че селото се възродява,масово падат и се рушат,никой не се връща даже и наследниците.слез на земята и тогава говори и коментирай, далеч си от истината момко.
120
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХммМойто село е такова. Имаме си и лекар, и аптека, и полицай. Нямаме хора от малцинствата. Имаме интернет. Имаме канализация. Но цените на къща с двор се въртят около 10 хиляди лева. Строените в края на 80-те вече стигат и 15, дори 20. Но чак 70... некой требва да спре наркотиците.
119
2
 
21
 
! Отговори
хой преди 2 години
те са отишли във селата, но си живеят "градския" живот- от вкъщи, на колата, на работа, на колата, на мола, на колата вкъщи... няма да копаят лехи