Без градина за деца на българи дошли от Острова, нямат ваксини

Родителите се жалват на омбудсмана
Обновена: 4 окт 2021 13:45 | 4 окт 2021 13:38, Петя Славова
130
Без градина за деца на българи дошли от Острова, нямат ваксини
Снимка: БГНЕС

Деца на българи, завърнали се от Великобритания не са приети в общински детски градини. Причината - непоставени ваксини. Родителите са сезирали омбудсмана.

Хората обясняват, че във  Великобритания имунизацията на деца не е задължителна, а избор на родителите.

Заради COVID-91 и Brexit многодетното семейство на Елена Христозова е решило да напусне Лондон и да се завърне да живее в родния Пловдив.

Когато тръгнах да записвам децата ми в детско заведение детска градина се оказа, че няма да ги приемат, защото нямат задължителните ваксини за България. А те трябва да се срещат с деца да се виждат с техните връстници и да общуват, да учат майчиния си език.

Притеснена, Елена пише сигнал до омбудсмана на Пловдив, предава БНТ.

Смятам, че въпросът не е само частен, а може би ще стане по-глобален, тъй като идват много родители и се завръщат в България и от Великобритания вероятно и от други държави, където има друг имунизационен режим и тогава ще се сблъскаме с един такъв тотален проблем, казва Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив.

За да се намери най-бързото решение, общественият защитник е поискал становище от министъра на здравеопазването и на образованието. Междувременно деца без задължителните имунизации често опитват да се запишат в частните детски градини.

 Много родители са се обаждали, признавам и се учудват че не можем да приемем дете, което няма имунизации. Казват: Но нали сте частни?! Защо? Ами точно затова, защото спазваме всички разпоредби и сме много проверявани, казва Любена Денизова, управител на частна детска градина.

Според специалистите поставянето на липсващите ваксини при децата не отнема дълго време.

 В зависимост от типа ваксини да кажем един месец би бил разумен период, тъй като при някои ваксини трябва да имаме един месец интервал между дозите между поставянето на един тип ваксина и друг, обяснява д-р Христиана Бацелова, епидемиолог.

Личните лекари могат да предложат различни схеми за комбиниране на имунизациите в зависимост от възрастта на детето. Повечето от ваксините задължителни у нас могат да се поставят и в един и същи ден.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В държавните детски заведения се спазват правилата на държавата!!! В частна детска градина, ако плащам 800-1000 лв. такса/както е в София / и разбера, че не са спазени възможно най-строгите правила, относно здравето и добруването на детето ми ще вдигна управата във въздуха и ще ги съдя до дупка. Здравето включва-задължителна ваксинация по нашия имунизационен паспорт на всички деца от съответното детско заведение.
89
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 93 - после да не ходиш на площада че няма достатъчно помощи за децата с детски паралич и т.н. - като ви се казва да се ваксинирате се ваксинирате точка. Туберколозата и другите такива не са шега...
88
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не са задължителни там, но не са и забранени и е можело да ги сложи. Значи сега да ги сложи на децата. Аман от антиваксъри. Сега като там не слагат дай сега тук да заразяват децата с полио и шарки.
87
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много правилно - това е България - страна от ЕС, не е остров пълен с пакита. Нормално че са ги върнали да се обезпаразитят и тогава.
86
6
 
15
 
! Отговори
Евала преди 2 години
Сетила се Мара... Тук ,един вид е Папуа и не се спазват никакви правила, хеле за ваксинации, нали според Ковида вече всички "ентелегентни" са антиваксъри и като талибаните, искат да се върнат в 7-ми век. Голям ихтибар( уважение) им дължим на берачите и миячите, тва секции там , тва неплатени данъци и осигуровки тук, че и градини без ваксинации. А кой ги знае какви болести ни мъкнат те самите, зер там има сбирщина от цял свят.
85
7
 
15
 
! Отговори
Гери преди 2 години
Смятам това решение за правилно. В България също има много деца без задължителни ваксини и родителите им ги записват в частни градини или си уреждат фалшиви документи.
84
11
 
22
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Типично антиваксърско поведение.
83
27
 
13
 
! Отговори
Объркан гражданин преди 2 години
Моето дете е ваксинирано и нямам нищо против да контактува с неваксинирани.Невиждам опасност, та нали моето е защитено от ваксината. Някой ще ми обясни ли защо не пускат неваксинирани деца на градина след като не са заплаха за ваксинираните?
82
9
 
30
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Изключително нагло поведение от страна на "британката".
81
3
 
34
 
! Отговори
Ro преди 2 години
Доста нагло и нахално поведение. Освен това нормалните хора питат за условията преди да запишат децата си или себе си някъде, логично е некак. Ама да не си ваксинираш детето против куп страшни болести, не знам колко трябва да си луд... и нямам предвид алабализмите, с които ни промиват в момента, нали.
80
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво, омбудсманът си няма по-важна работа, а да се занимава с простотиите на тези .......
79
3
 
14
 
! Отговори
Реалност преди 2 години
Който работи здраво в България , и излезе навънка по света , и също работи здраво , вижда един различен по хубав и по шарен свят !!! Който е мързелив в България и навънка също , реално живота му с нищо не се променя . Колко познати дойдоха при ме във Франция , работливите останаха , мързеливите не изкараха повече от месец месец и половина !!!
78
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако искат да живеят тук - да спазват нашите правила! Те какво си мислят - че правилата у нас са само за тези, които не са били в чужбина? Хайде обратно от където сте дошли щом не им изнася тук!
77
2
 
25
 
! Отговори
до 81 преди 2 години
Ами защото са неуки ...такива където и да ги сложиш все така си остават, все мислят, че някой им е длъжен за нещо и очакват некви неща даром, мил чинии 5 месеца на острова и си въобразява некви неща....смехотворна работа.
76
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо смятат, че като са живели извън България и като се върнат обратно тук , нашите наредби, правила, закони не трябва да важат за тях???.... Какво нахалство, какво безочие!!!Като искате да живеете по техните правила - да бяхте си стояли там!
75
4
 
30
 
! Отговори
Така е. преди 2 години
Нали им е било добре в Англия, да се връщат там....е на това му викам висша форма на егоизъм, където е по-добре, веднага са там, сега се връщат и пак претенции. Всяка държава си има закони, които трябва да се спазват. ТОЧКА !
74
4
 
24
 
! Отговори
пор преди 2 години
ми да ги ваксинират или да си стоят там. Тука е така.
73
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъкмо когато ти домъчнее за татковината, за родното, за приятелите, и решиш да напуснеш мрачна, дъждовна и студена Англия и да се прибереш вкъщи....и тука течака българската бюрократична машина в целия и блясък и мощ, и...бой, бой и пак бой...какво правиш тука, че и работа ни създаваш ?! И веднага ти домъчнява отново за добрата стара Англия, където детето ти до 14г. възраст е изцяло обезпечено от държавата. Ееееххх, мечтиии.....
72
5
 
21
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 2 години
Никой не ги е карал да ходят на блатистото и мъгливо островче.
71
4
 
27
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
Правилно, да си седят на острова