Без градина за деца на българи дошли от Острова, нямат ваксини

Родителите се жалват на омбудсмана
Обновена: 4 окт 2021 13:45 | 4 окт 2021 13:38, Петя Славова
130
Без градина за деца на българи дошли от Острова, нямат ваксини
Снимка: БГНЕС

Деца на българи, завърнали се от Великобритания не са приети в общински детски градини. Причината - непоставени ваксини. Родителите са сезирали омбудсмана.

Хората обясняват, че във  Великобритания имунизацията на деца не е задължителна, а избор на родителите.

Заради COVID-91 и Brexit многодетното семейство на Елена Христозова е решило да напусне Лондон и да се завърне да живее в родния Пловдив.

Когато тръгнах да записвам децата ми в детско заведение детска градина се оказа, че няма да ги приемат, защото нямат задължителните ваксини за България. А те трябва да се срещат с деца да се виждат с техните връстници и да общуват, да учат майчиния си език.

Притеснена, Елена пише сигнал до омбудсмана на Пловдив, предава БНТ.

Смятам, че въпросът не е само частен, а може би ще стане по-глобален, тъй като идват много родители и се завръщат в България и от Великобритания вероятно и от други държави, където има друг имунизационен режим и тогава ще се сблъскаме с един такъв тотален проблем, казва Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив.

За да се намери най-бързото решение, общественият защитник е поискал становище от министъра на здравеопазването и на образованието. Междувременно деца без задължителните имунизации често опитват да се запишат в частните детски градини.

 Много родители са се обаждали, признавам и се учудват че не можем да приемем дете, което няма имунизации. Казват: Но нали сте частни?! Защо? Ами точно затова, защото спазваме всички разпоредби и сме много проверявани, казва Любена Денизова, управител на частна детска градина.

Според специалистите поставянето на липсващите ваксини при децата не отнема дълго време.

 В зависимост от типа ваксини да кажем един месец би бил разумен период, тъй като при някои ваксини трябва да имаме един месец интервал между дозите между поставянето на един тип ваксина и друг, обяснява д-р Христиана Бацелова, епидемиолог.

Личните лекари могат да предложат различни схеми за комбиниране на имунизациите в зависимост от възрастта на детето. Повечето от ваксините задължителни у нас могат да се поставят и в един и същи ден.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
32
 
! Отговори
Борисчо преди 2 години
Да се връща в Лондон. Всеки се съобразава със законите на държавата в която е избрал да живее. И на мен не ми харесват някои Великобритански закони ама няма да пиша нс Английския омбутсман аххахаххсах
9
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям Праз! Сигурно в Англия така се е оплаквала от техните закони!
8
2
 
36
 
! Отговори
Питам преди 2 години
А в Англия дали се е жалвала, че някои техни закони не са като в България?
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 7 Антиваксърите винаги са били в англосаксонския свят, но сега лепят етикети на нас.
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се жалват ако искат на арменския.
5
5
 
20
 
! Отговори
65 преди 2 години
Ха ,значи в Англия може без детските ваксини,а не може без Ковид ваксина?Има нещо сбъркано в цялата галактика.
4
4
 
41
 
! Отговори
майна тайна преди 2 години
Госпожо закона е еднакъв за всички. Ако аз ида в Англия с моето дете ще го вземат ли не ваксната? Даже и мен няма да пуснат ако нямам ваксина за ковид. Това че след брекзид са ви натирили от Лондон и са ви заменили с немрънкащи индо-пакистаци също си е ваш проблем. У нас детските градини ги плаща общината т. е. през данъците ни. А вие колко данъци платихме в община Пловдив последните 10г?
3
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някаква леля антиваксър се при рала и де изкарва борец за правда на местна територия. И за частни и за обшинсли градини се искат имунизации. Понеже действително е решение на родителя да не слага задължителни ваксини, може да се командироват на някое село и в условията на комуна да си образоват децата. Миже и в кооператив да ходят, там също не ги интересува статуса на децата. Но да си прокарва личния интерес като грижа за гражданите е някак си смешно
2
6
 
57
 
! Отговори
Като не й харесва преди 2 години
Обратно в Англия! Има задължителни ваксини за всички! Точка по темата! На никой не му пука как е във Великобритания! Между другото лъже яко. Там също искаха информация за поставените ваксини на синът ми и ако има пропусната щяха да му я сложат. Та, стига лъга. Марш на ваксинация!
1
5
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами сложете им липсващите ваксини. Не звучи сложно. Защо за моите деца правилата да важат, а за техните не?