Без градина за деца на българи дошли от Острова, нямат ваксини

Родителите се жалват на омбудсмана
Обновена: 4 окт 2021 13:45 | 4 окт 2021 13:38, Петя Славова
130
Без градина за деца на българи дошли от Острова, нямат ваксини
Снимка: БГНЕС

Деца на българи, завърнали се от Великобритания не са приети в общински детски градини. Причината - непоставени ваксини. Родителите са сезирали омбудсмана.

Хората обясняват, че във  Великобритания имунизацията на деца не е задължителна, а избор на родителите.

Заради COVID-91 и Brexit многодетното семейство на Елена Христозова е решило да напусне Лондон и да се завърне да живее в родния Пловдив.

Когато тръгнах да записвам децата ми в детско заведение детска градина се оказа, че няма да ги приемат, защото нямат задължителните ваксини за България. А те трябва да се срещат с деца да се виждат с техните връстници и да общуват, да учат майчиния си език.

Притеснена, Елена пише сигнал до омбудсмана на Пловдив, предава БНТ.

Смятам, че въпросът не е само частен, а може би ще стане по-глобален, тъй като идват много родители и се завръщат в България и от Великобритания вероятно и от други държави, където има друг имунизационен режим и тогава ще се сблъскаме с един такъв тотален проблем, казва Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив.

За да се намери най-бързото решение, общественият защитник е поискал становище от министъра на здравеопазването и на образованието. Междувременно деца без задължителните имунизации често опитват да се запишат в частните детски градини.

 Много родители са се обаждали, признавам и се учудват че не можем да приемем дете, което няма имунизации. Казват: Но нали сте частни?! Защо? Ами точно затова, защото спазваме всички разпоредби и сме много проверявани, казва Любена Денизова, управител на частна детска градина.

Според специалистите поставянето на липсващите ваксини при децата не отнема дълго време.

 В зависимост от типа ваксини да кажем един месец би бил разумен период, тъй като при някои ваксини трябва да имаме един месец интервал между дозите между поставянето на един тип ваксина и друг, обяснява д-р Христиана Бацелова, епидемиолог.

Личните лекари могат да предложат различни схеми за комбиниране на имунизациите в зависимост от възрастта на детето. Повечето от ваксините задължителни у нас могат да се поставят и в един и същи ден.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
7
 
! Отговори
Едно към едно преди 2 години
До Анонимен Ами те миллета и тук български не знаят.
69
5
 
40
 
! Отговори
Уточнение преди 2 години
Всички, които заминаха за Англия, казваха, че там живеят като "бели хора"! Защо се връщат пак в бантустана? И такива многодетни семейства много по столипиновски ми звучат!
68
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално да им искат да имат задължителните ваксини за България. Ние като пътуваме има държави, който изискват определени ваксини, които не се поставят в България.
67
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС има сходни правила. Как няма да си ваксинираш детето с Полиомиелит ваксина или пък Морбили, Рубеола, Варицела, Тетанус и тн. Трябва да си доста ***.
66
8
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До 66-СМЯХКато живееш в Лондон 17г.и ти е хубаво там, защо гласуваш на избори в България?Какво те грее кой управлява тук?Там нали сте си добре?!!!!На такиве като вас трябва да се забрани да гласуват на избори в България.
65
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да учели майчиния си език. Ами говорете си вкъщи на български бре, какво ломотите на ингилизки. На много българи в Англия децата им не знаят дума български, та някои майки като дойдат в България да си оправят зъбите с гордост го заявяват.
64
7
 
48
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Ами и аз съм се върнал в България от чужбина и съм си поставил ваксини на детето. Все пак това са ваксини за много тежки болести и не искам да ги пропусна.Повечето българи живеещи в чужбина се радват там на реда и си спазват всичко, а като дойдат тука си мислят че са попаднали на необитаем остров и може да си правят каквото си искат. Е - не може.
63
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме "образцови" във всяко отношение. Доскоро имахме абсолютно задължителни 1 ваксина и 4 реимунизации с БЦЖ. И пак си бяхме на първо място по заболели от туберкулоза. Много пред държави, където от 15 години изобщо не я прилагат.
62
12
 
22
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Живея е Лондон повече от 17 години , няма да се върна в България , каквото ще да става , е ако БоКо и шайката му не са в затвора и управляват млади и успешни хора , а не 90-тарски физиономии на прехода и поколението им !!! Точно напускат хора от малцинствата , намалиха им на римляните социалните , не правят вече каквото си поискат ...и се връщат в БеГеТо да ударят едно рамо на БаЦе за изборите , а и могат да си безчинстват , безнаказано което им е гарантирано от ГЕРБ !!!
61
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка година между 10-20 хиляди британци умират от студ през зимата, предимно пенсионери, заради високите цени на отоплението - във Великобритания редовно след всяка зима се води статистика на починалите от студ пенсионери но демократичните медии там не обичат да дават голяма гласност. Тази година пореди газовата криза жертвите могат да бъдат много повече.
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те 2 милиона чистачи като си дойдат в умиращата държавичка България, ще се кфалифицират, защото умиращата държавичка България е в подем, икономиката се развива, технологии, нови производства, и има голяма нужда от кфалифицирани кадри. Така че, няма проблем, когато ЕС и Европа се срине и 2 милиона чистачи се приберат.
59
0
 
29
 
! Отговори
!!! преди 2 години
СТАВА ВЪПРОС ЗА ВАКСИНИ КАТО ШАРКА.НЕ ЗА КОВИД
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слуша се мнението на съвестния данъкоплатец, който не е в сивия сектор, а не празните приказки на слугинаж със заплата в Англия, горе-долу колкото на старша касиерка в Лидл в София.
57
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англичаните дали се интересуват от законите и правилата когато някой отиде да живее там? Защо ние трябва да се съобразяваме с техинте. Дошли сте тука, важат тукашните правила, ако не ви харесва ... чантата, пътя и обратно ...
56
3
 
6
 
! Отговори
Ди преди 2 години
Със сигурност могат да се поставят в един и същ ден всички ваксини. То се видя и от сертификатите за Ковид. Те и в британски лири ще приемат плащания. Не се знае само задържан лекар дали ще видим.
55
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При всяка Ковид вълна броят на заразените и умрели е след прибирането в България са ей такива като госпожата. Що не си стоят там, нали е много евтино.
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея смешници са в основата на Брексит.
53
1
 
5
 
! Отговори
до 54 преди 2 години
Какво ще стане ли? Ще слугуват тук или ще се квалифицират.
52
5
 
15
 
! Отговори
Аз преди 2 години
А те трябва да се срещат с деца да се виждат с техните връстници и да общуват, да учат айчиния си език. На никой не му пука за недоносчетата и *** които отглеждате с антиваксърските си разбирания.То вярно никой не е умрял от морбили или хепатит...или чакай малко... кога бра малини в англията ни рива сега си седнала да мрънкаш. айде обратно на острова
51
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Европа спазват правилата, тук се оплакват. Не се знае в кой катун са живяли. Сега много знаят. Да си стоят там. Тали им е много хубаво в Англия. Все витрини пълни с ниски цени снимат. Сега останаха гладни и ги изгониха. В Англия без ваксина никъде не можеш да отидеш. Тук вирнали главите и трябва да се съобразяваме с тях.