Причина за катастрофите: Липса на държава, контрол, възпитание

Законът има нужда от много промени, смята Диана Русинова
19 окт 2021 09:48, Анисия Иванова
51

Какви мерки е необходимо да бъдат предприети, за да се ограничат пътните инциденти?

Според Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики много случаи на катастрофи не са получили гласност.

"Проблемът е изключително сериозен и се корени в липсата на респект от страна на хората, които управляват тези мощни автомобили", посочи Русинова в ефира на "България сутрин".

Още по темата

По думите ѝ въпросът се дължи от части и на липсата на възпитание, както и на отсъствието на адекватен контрол.

"Не бива да подценяваме ролята на държавата и на контролиращите органи", подчерта Русинова пред Bulgaria ON AIR.

За идеята шофьори, които нямат много опит, да бъдат лимитирани да управляват мощни автомобили, тя уточни, че няма гаранция, че и тези с по-голям такъв имат необходимите познания и възпитание.

"Наглостта, липсата на възпитание, безразсъдното шофиране са неща, които трябва да бъдат наказвани, и то с най-голяма строгост. Сядайки да се возите в автомобила си, трябва да се придвижите и да стигнете живи. причина за катастрофите . Не бива обществото да става заложник на това и да плаща с живота си", категорична е тя.

Според нея работата на държавата, подтиквана от адекватността на политиците, са онова, което ще доведе до намаляване на жертвите.

Тя е убедена, че има пътна безнаказаност.

"Всеки кара където и както може. Законът има нужда от много промени, но това трябва да се случи на експертно ниво, не на политическо", посочи Русинова.

Промяната на закона започва с актуализация на таблиците за скоростта, допълни събеседникът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали сме в демографски бум, та какво са 1000 души на година, предимно млади хора. Като станат 2000, КАТ ще вземат мерки.
36
0
 
5
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Програмист - и най вероятно "скромно" причисляваш себе си към "елита". Не, просто ти е сбъркан чипа. Не това прави движението цивилизовано а закона и страха от него. Когато на некое кръстовище некой анаболен нерез със слаби нерви те извади от колата ти, трудно ще му пееш, че си "елит". Решенията са други - камери, поправка в Конституцията - записа от тях - доказателство. Видеорегистратори. Скъпи ГО и най вече санкции в пари - събрани. Иначе - само ще си чешем езиците.
35
1
 
0
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
До 43 : Ами смени си телевизора. Знаеш ли к'ви телевизорчета са пуснали по няма и два бона? Аз ли съм ти виновен че ползваш морално остаряла технология?
34
1
 
1
 
! Отговори
да напомня преди 2 години
Въпросната Русинова беше от едно НПО с гръмкото име "Институт..." и всички мисири ги наричаха института, което подвеждаше хората да си мислят, че това е държавна структура, а то си е НПО. И за да ги озапти малко държавата, просто реши да ги храни, както едно време даде съвет хубавото Наде за журналистите. Все едни и същи експерти са за катастрофите, и все стават нелепи катастрофи, а истината е, че закона не трябва да е мек при пострадали хора, и с кратък срок от 3 мес. за издаване на присъда.
33
1
 
2
 
! Отговори
до програмиста преди 2 години
Имам един телевизор Самсунг, дето по 10 пъти го включвам/ изключвам да зареди връзка с външен диск за запис. Явно някой умен като теб е сглобявал и настройвал телевизора ми. И си смени чипа. Трябва да се наказват всички нарушители, а не всички кандидати за шофьори.
32
1
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Европейски център за транспортни политики... ква е таз грантаджийка :)))
31
3
 
2
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
За 99% от катастрофите със смъртни случаи са виновни подкупният кат и съдиите. Няма наказания,няма контрол, няма истинско правосъдие.Няма държава.
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-доброто решение е да се въведе ограничение на водачите с под 5 години шофьорски опит да могат да шофират коли до 90 коня.Мисля, че в други държави има подобно правило са моторите, за мотористите също да важи.
29
3
 
0
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Хаоса е новото време!!!
28
3
 
8
 
! Отговори
Апокалипто преди 2 години
Преди 3 дена катастрофирах на еднопосочен главен път с 2 ленти,карайки в ограничението!Причината беше,че по-рано сутринта при катастрофа на друг водач,пътят не беше почистен от разлелите се течности,поради което колата ми поднесе като шейна!Нямаше и знаци за опасност на пътя! Накрая ми написаха и акт за несъобразена скорост,дали не са нагляри?
27
0
 
12
 
! Отговори
до 36 преди 2 години
Така казаха,че уж е под домашен арест за такива като теб дето вярват.Само ми посочи друга държава с така доказана вина дали ще го пуснат в домашен арест?!Нема такава държава и в Африка даже!Утре такава диагноза ще му барнат докторите срещу някой лев,че арест няма и да помирише повече,за затвор да не говорим!Това е България!
26
3
 
1
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
Тоя дето сгази Милен Цветков е под домашен арест до делото, тогава се произнася присъда
25
0
 
13
 
! Отговори
до 34 аз преди 2 години
Ама ти май верваш в дедо Мраз?Нищо няма да направи Светльо.Защо обаче на тази тема се говори само ако някой известен пострада или загине?Ето пуснаха го оня дето уби Милен Цветков.Законите са така направени да има вратичка за ''свои хора'' дори да е безспорна вината.И това не е само в закона за движение,а във всички закони и е нарочно направено.
24
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 2 години
Светльо Витков е политик от 10+ години (макар и да не е стъпвал на пленарно заседание), нека блесне сега (пък макар и късно) и да поведе законодателните промени свързани с убийците на пътя.
23
18
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Имам решение. Шофьорска книжка да се взима много трудно, и да се отнема за най-малкото нещо. След 60-годишна възраст - на проверочен през година. Изпита да е скъп и недостъпен за всички. Да се повишат изискванията за възраст на автомобила - до 10 г, за да не може куцо кьораво и сакато да притежава автомобил. Това да остане привилегия на елита.
22
0
 
14
 
! Отговори
Тониь преди 2 години
Със сбъркани хора нищо не става,освен един омагьосан кръг каквото България е.При по-крути мерки ще започнат да стачкуват,че им се ограничавали правата, нарушавало им се личното пространство и всякакви други безумия.Същото както с ваксините- Л.у.д...А работа.Е с такива хорица не очаквайте нищо добро да се случи
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тубата има клипове как с можни коли и мотори бяхат от полицията в Швеция и другаде джигити и пубовете са много впечатлени и за тях това е свръх геройство.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Помня Що пишеш глупости? Помнел...Помниш външната си тоалетна на село!
19
1
 
11
 
! Отговори
Никк преди 2 години
Мисля че трябват по строги наказания за алкохол, наркотици и превишена скорост
18
0
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Основният проблем е,че КАТ не работи.Мързеливи са и няма контрол.Правилата се спазват когато знаеш,че ако ги нарушиш,ще получиш наказание.Възпитанието и самосъзнанието са след това.