Параграф 22 ли е? Безработицата расте, а работодатели търсят кадри

Най-търсените - в сферата на здравеопазването, човешките ресурси
26 ное 2021 07:00, Петя Славова
294

 

Броят на новорегистрираните безработни у нас надхвърли 250 000 души за по-малко от година. През изминалата седмица без работа са останали повече от 5200 души. В същото време в много сектори отчитат недостиг на кадри.

Искра Ганева е регистрирана в Бюрото по труда от 6 месеца. Последно е работила в кухнята на дом за възрастни хора. Надява се да си намери подобна работа.

"В момента е невъзможно за един обикновен човек да си намери работа. С тези "зелени сертификати" още повече се затруднява положението. Безработицата е пълна", притеснява се Искра.

Според експерти най-сериозно на пазара на труда влияе пандемията.

"През тази последна една година наблюдаваме адаптация от страна на работодателите към пандемията и към налагането на противоепидемичните мерки", коментира пред Bulgaria ON AIR мениджърът в платформа за търсене на работа Християн Петков.

Парадоксално е, но много работодатели не успяват да намерят кадри. Юлияна Суранджиева е собственик на фирма в хранително - вкусовата промишленост. Тя казва, че търси служители, но няма подходящи.

"Няма достатъчно подготвени кадри. Хората имат желание, искат да работят, обаче за едни суми, които не отговарят нито на квалификацията, нито на уменията им. Ако говорим за производството, за да бъдат адекватни кадрите, трябва да имат 2 години стаж. Хората нямат търпение, искат сега и веднага висока заплата", споделя практиката си Юлияна Суранджиева.

"Ако преди време най-търсени бяха кадрите в сектора на производството и информационните технологии, в момента наблюдаваме недостиг на кадри в сферата на здравеопазването, човешките ресурси, счетоводството", уточни Християн Петков.

Според експертите, основният начин за намаляване на безработицата е увеличаване на програмите за преквалификация на персонал за сметка на държавата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
3
 
35
 
! Отговори
Джони преди 2 години
Точното заглавие е "Работодатели търсят роби... и не намират". Трябва пълен рестарт за България и истински реформи.
231
4
 
23
 
! Отговори
Уууу преди 2 години
Не разбрахте ли вече 30 години истината-работодателите в България търсят работници, но ако може освен да им работят, да може и да им плащат, че им работят.
230
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно е че са неграмотни,но е възможно да бъдат обучени,за това има и разряди,степени...Образованието е приключено, за съжаление, има само гнет и гърч.Така че не децата са виновни.
229
13
 
9
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
Преди години в нашата малка фирма взехме две момчета,с бакалавърско ново/недоучил инженер/ от ТУ.Работим в областта на микровълновата техника и реших да им проведа едно леко препитване,за да знаем на какво можем да разчитаме.Започнах както се полага с уравненията на Максуел,като на въпроса за тях получих отговор от типа"Май сме чували".Продължих с лек спад във въпросите в областта на математиката,булевата алгебра,теория на сигналите и т.н.,но отговорите,които получавах бяха като цитираният
228
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да вземат неваксинирани,да си ги обучават,да ги заплащат както подобава,ама не,нали?За тези заплати и африканци ,филипинци няма да им работят.
227
4
 
5
 
! Отговори
22 МСП преди 2 години
""Нова норвежка реклама представя дядо Коледа като гейКраткото филмче бе прието положително""И все по -надолу , и все по надълбоко.Тези ,които искат да не работяг ,да не могат да работят нищо ,което носи висока принадена стойност,да стават "дядо Коледа"".За тях тав е истината.
226
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Квалифицираните са извън България, затова!
225
15
 
4
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 2 години
Ала-бала! Като си некадърен плондер с четвърти клас кой щъ вземе?! 80%...
224
2
 
20
 
! Отговори
ТИКВТА КРАДЕ преди 2 години
Параграф 22 ли е? Безработицата расте, а работодатели търсят кадри....ИСКАМ 5000 БОНА И СЕ ХВАЩАМ НА РАБОТА.
223
1
 
20
 
! Отговори
Диди преди 2 години
Ако се приема, че 50-100лв над МРЗ е огромната заплата, която искат хората малко нереално ми се струва. Защото никой не си прави сметката как ще си платиш квартикарат,тока и храната.
222
2
 
28
 
! Отговори
ГОСПОД НЕ ЗАБРАВЯ преди 2 години
Пълна ликвидация на тн"Министерство на труда и социалното дело"..АМАН от издържани с ограбвани от народа милиарди годишно бюрократи..НАд 900 000 граждани получават НЕЗАКОННО заплати от бюджета като 'служители " от доказано престъпни министерства и ведомства и техни храненици..Престъпниците от МВР чакат и по 20 заплати при ранно пенсиониране за вярна служба на доказано престъпни групировки на власт в София ..
221
2
 
29
 
! Отговори
Валери преди 2 години
Скоро попаднах на обява от някакъв оптимист който си търси чистачка с компютърна грамотност и английски. Много се притеснявам дали си е намерил горкият работодател.
220
2
 
20
 
! Отговори
Ало Програмиста преди 2 години
В Бг 70 процента от приходите в бюджета идва от гражданите,а не от фирмите.Така ,че по-полека.Знаем ,че капиталистите сте манипулатори.
219
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Висока заплата за мен е над 10000 лева бруто на месец. 5-8 хиляди на месец е нормална заплата. 8-10 хиляди е нещо средно между нормална и висока заплата. Ниска заплата е под 3000 лева на месец. За тази "бизнесменка" висока заплата е май 660 лева месечно.
218
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искали веднага високи заплати. Ами за тези дебеловрати бизнесмени-демократи всяка заплата по-висока от минималната е висока
217
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой май не знае какво означава "параграф 22" - Те от днеса са чели само "Винету" и то до половината. Не са я чели тази книга на Джоузеф Хелър.
216
1
 
17
 
! Отговори
Свиневъд преди 2 години
Работата е циклична, като станат много маймунки на клона той се чупи , а те се разбягват да си търсят друг клон. Някои си намират по-хубав клон, други пък остават на земята и си мечтаят за стария клон, зашото другите свободни в момента са някакваи изсъхнали съчки.
215
3
 
27
 
! Отговори
червен ДС феодализъм преди 2 години
Ратаи търсят за работници.Питайте стари хора как са работили ратаите.Накрая излиза, че робуват!
214
2
 
21
 
! Отговори
До Програмист преди 2 години
На нас също ни нарушават правата, поне се опитват де - работодателите винаги злоупотребяват, не пипат много заплатите, реват да правиш съпорт извън работното време и по всякакъв друг начин. Съветвам всеки да си смени работата с по-добре платена на място където те ценят, така хем заплатата ти ще е на пазарната стойност хем по-малко нерви.
213
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Много е просто, работодателите в БГ търсят РОБИ" - Робството го отмениха, защото на рабовладелците им излизало по-евтино да плащат мизерни заплати, вместо да си купуват роби и да се грижат за жилището, прахраната, охраната и здравето им.