Лекар: Вероятността имунизиран или преболедувал да почине от Омикрон е малка

Наблюдава се засилен приток на деца към педиатричните отделения
Обновена: 22 яну 2022 13:19 | 22 яну 2022 12:20, Петя Славова
94
Лекар: Вероятността имунизиран или преболедувал да почине от Омикрон е малка
Снимка: БГНЕС

И днес в страната са регистриране висок брой на новозаразени и починали с коронавирус. В разгара сме на новата вълна, а в София и страната вече има предприети противоепидемични мерки.

Още по темата

"Над 80 процента от заболелите в София-град са с варианта Омикрон. Този процент за страната е малко над  40. Може да кажем, че този вариант малко по-малко завзема превес над Делта варианта и вървим в посока да се превърне в доминантен. Факт е, че той протича с по-лека като проява клиника, но е доста по-заразен”. Това каза пред Нова тв инфекционистът д-р Трифон Вълков.

По думите от лекарите се очаква с нетърпение му се очаква появата на първите противовирусни препарати за лечение на COVID-19 – така наречените моноклоналните антитела. "Това ще е първият ключ с борбата с вируса. Разбира се разполагаме с оръжие в лицето на ваксините, но те са превантивно средство, за да не се допусне голямо разпространение на вирус. Но за хората, заразили се с вируса и попаднали в болница – трябва да има алтернативен начин на лечение".

Доктор Вълков подчерта, че вече има разработки на ваксини, които да са адаптирани към Омикрон варианта. „Друг е въпросът дали имаме нужда от такава адаптирана ваксина. Говорим за държави с висок процент на ваксинация. Ако човек е ваксиниран и има и бустерна доза – имунитетът му е достатъчно напрегнат в следващите няколко месеца и той би го защитил от боледуване на Омикрон варианта”.

"53 процента е по-малка вероятността човек да влезе в болница, ако е заразен с Омикрон. 74 процента е вероятността да попадне в интензивно отделение, а около 92-93 процента е вероятността да не почине след заразяване с Омикрон.  Това обаче важи само за хора преболедували или ваксинирани", посочи той. "Засилва се притока на деца към педиатричните отделения", допълни д-р Вълков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВЪВ АВСТРАЛИЯ УМИРАТ ПО 100 ДУШИ НА ДЕН НАПЪЛНО ВАКСИНИРАНИ ПРИ 100 ХИЛЯДИ НА ДЕН НОВОЗАРАЗЕНИ! ИМА ПОЛЗА ОТ ВАКСИНАТА И БУСТЕРИТЕ И , НО И ТОВА ДА СИ СЛАГАШ БУСТЕР СЛЕД БУСТЕР ОТНОВО И ОТНОВО Е ВРЕДНО ЗА ИМУННАТА СИСТЕМА, И В ЕДИН МОМЕНТ ТЯ ЩЕ ПОЧНЕ ДА АТАКУВА ОРГАНИЗМА!
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моето лично мнение е че ваксърите са УБИЙЦИ !!!..................разнасят зараза с много по-висок вирусен товар и буквално ликвидират всички уязвими. В същото време уязвимите когато се ваксинират просто УМИРАТ. УчЕните са пълни аВдали !!! За нищо не стават!! Тотално се провалиха с този вирус. НЕКАДЪРНИЦИ!!!
62
3
 
3
 
! Отговори
До 62 преди 2 години
Той тоя ме кълне от две години. ***.
61
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свършиха розовите хапчета по аптеките. Познайте кой ги изкупи.
60
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статия с поредица от ГЛУПАВИ твърдения !!...............Ваксините не превантират заразяването а НАПРОТИВ , увеличават заразените в пъти. Вижте Израел, Франция, италия, Португалия. израел вчера 57 ХИЛЯДИ а са малко повече от Бг по население. франция онзи ден с почти 600 хиляди което сравнено с населението на Бг отговаря на 60 хил. на ден в Бг.И да се сравняват преболедували с ваксани е ГЛУПАВО!!В катар при 359 хил преболедували(НЕваксани) имат едва 1'300 повторно инфектирани и НУЛА починали !!!
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 46 от 42 А, не е баш така. Коронавируси има и те са цяло семейство. Познати са отдавна науката и предизвикват обикновена настинка. Така че следващия път като настинеш, да знаеш, че клетвата на 46 те е хванала.
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този който отиде на протест срещу мерките той остава непокосен от ковид.
57
5
 
9
 
! Отговори
До Алекс преди 2 години
Ами и преди Ковида България си бе на първо място по смъртност! Какво се промени сега та да е по нагоре в класацийте? Просто сега има удобно 'оправдание' - и "Виновник" да го сочат с пръст - така наречените антиваксъри.
56
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тези 75 лв ще влязат в историята на пропагандата като най- м.л.оумния метод на рекет изнудване!
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 45 А по закон Божий ще умрат тези на които им е писано, т. е. привършили са им дните на Земята
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 46Нещо не ти издържат нервите ли, що така? Освен това недоказано то обвинение в убийство е престъпление.
53
3
 
2
 
! Отговори
Dart Dedo преди 2 години
От 3 месеца не си умирисвам акуто - това от Микроня ще да е.
52
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промиваха ви мозъците две години и продължават. Някой от вас има познат умрял от ДОКАЗАН ковид? Яхнаха грипа и го кръстиха ковид. И знаем кои са!
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако пиете всеки ден ракия вероятността да се заразите с ковид клони към 0
50
10
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
д-р Трифон Вълков е прав.Достатъчно е да се сравнят данните за тежко болните и починалите във ваксинираните държави и антиваксърска България.Веднага се вижда,че във ваксинираните държави този брой е много по-малък от България.
49
4
 
5
 
! Отговори
До 46 от 42 преди 2 години
Като се появи истински вирус, може и да го хвана. Ковид няма, така че кълни си спокойно.
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вероятността да починете от болничното лечение е много голяма, освен ако не сте с връзки или сте политическа фигура.
47
4
 
8
 
! Отговори
до 40 преди 2 години
Недей така бе! "Много скоро близки на загиналите от ковида ще дадат под съд неваксинираните българи" - викаш че ще почнат посмъртно да съдят близките си???
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ви мислеха доброто, нямаше да ви обиждат комплексарките от бг мамата. Значи мислятмза собственото си забогатяване. Факт. Те са трроляците тук.
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вероятна да се зарази ваксинират е с ездин процент по малка от вероятноста да се зарази не ваксиниран - според доктор гломб