Караджов: "Хемус" можеше да е готова до 2027 г., сега още я чертаем

В момента се търси ново трасе, обясни вицепремиерът и министър
Обновена: 4 фев 2022 09:20 | 4 фев 2022 09:20, Петя Славова
144

Според експерти от АПИ, ако не е била прекъсвана работата по АМ "Хемус", тя е можела да бъде завършена през 2027 година.

"Към момента тя дори не е нарисувана в 7-и и 8-и участък. В момента я чертаем, търси се ново трасе. 2024 г. винаги е било лъжа и предизборно обещание.", обясни в студиото на "България сутрин" вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

Още по темата
Той обяви пред Bulgaria ON AIR, че тази година не са залагали никакви средства за "Хемус" заради проблема с ин хаус процедурите. Финансирането щяло да дойде след разплитането на проблема, което се очаква да стане от Народното събрание.
Още по темата
"Сключени са незаконни договори. Дадени са авансово 34-35%, а има и 15% неустойка. Лош договор, ама договор, и трябва да се изпълнява. Целият народ плаща греховете на ГЕРБ. С цялата си наглост ме питат защо съм ги плащал - защото сте ги подписвали! В четвърти и пети лот има незаконни строежи. Трябва да внеса в НС разрешение за изход от ситуацията", обясни още министър Караджов.

Тежкотоварният трафик заплаща едва 15% от републиканската пътна мрежа в страната. Това заяви вчера регионалният министър по време на дискусия с малки и средни превозвачи.

"Заради протести на тежкотоварните превозвачи се e стигнало до компромис да не плащат нищо за второкласни пътища. Задължен съм да поставя въпроса дали е справедливо да продължи да бъде нулева тази ставка. Винетките издържат 2/3 от системата, а ТОЛ таксите за тежкотоварните - една трета", коментира вицепремиерът в студиото ни.

Той очаква до 2-3 седмици превозвачите да му изпратят предложения, за да се стигне до справедливо решение на казуса. Министър Караджов не смята, че това ще доведе до загуби за самите превозвачи.

"Само поддържката струва 1,2 млрд. лв., а в момента се събират по-малко от половината. Тежкотоварните автомобили въздействат в по-голяма степен на пътя. Незначително е въздействието на леките автомобили", подчерта вицепремиерът.

Според него в ТОЛ системата има вградени редица технически недостатъци, които по варварски начин удрят като с бухалка по превозвачите и гражданите. С месеци не се доставят компенсаторните такси, а самите те са прикрит вид глоба за нарушение и не може да се обжалва, изтъкна Гроздан Караджов.

"Ангажирах се до 3 седмици да се направи бърз одит на системата. Ще адресирам проблема с посредниците, с недостатъците в системата, които по недопустим начин тероризират пътуващите. От одита на ТОЛ системата очаквам да ми препоръчат как да разрешим тези проблеми", каза още регионалният министър.

Предвижда се почти половината първокласни и второкласни пътища да бъдат "закърпени" с чисто нов асфалт и хубава, по думите на министър Караджов, маркировка и мантинели. При другата половина от пътищата ще бъде положена твърда основа. Над 1,1 млрд. лв. са заделени за тези дейности. В опасните участъци се предвиждат сериозни мерки.

Изработена е нова система от индикатори, по които се измерва качеството на ремонтирания път. То обаче няма да се прави от АПИ, а от неправителствени организации. Върху всички поръчки ще има надзор за почтеност и опасност от корупция.

"Не може да завършим 5 моста над Дунав за една година. Те зависят от Румъния, не може да предвидим какво ще бъде тяхното отношение. Можем да започнем един мост или повече. Ще работим за нови 4 моста", заяви още министър Караджов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да бе да, ББ ви е виновен, айде ще ви видим вие кво ще направите! КАто помня предните *** - на геврека средата...
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 35 - Без контрол, при спящ народ е така.
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Към момента тя дори не е нарисувана в 7-и и 8-и участък..." - МИНИСТЪР ЮРИСТ НА ПЪТИЩАТА??? ОТ ПРАВИСТ ТОЛКОВА! ТОЙ НА ПРОЕКТИРАНЕТО ВИКА РИСУВАНЕ! ВСЕ ЕДНО АЗ ДА КАЖА НА СЪДЕБНИЯ ПРОЦЕС ЛАФ МОЯБЕТ!
27
5
 
11
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
Да,точно с преврат го махнаха !Манипулации,лъжи,интриги,платени протести !Доказаха ли нещо ? М ?Има ли нещо черно на бяло ?Една година лъгахте и мамихте пр()*** останали в България колко лош е Борисов и как само заеми теглил.А сега какво? Два заема за една година,нула икономическо и инфраструктурно развитие,инфлация,безработица,първи по смъртност от К19.Нещо изобщо свършихте ли освен да уволнявате и назначавате свои ?Нещо за обшество и държава ?!
26
1
 
8
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Е за това,не ви вярваме и за ваксините!Лъжете,лъжете и лъжете!И с мадуровките излъгахте и с какво ли не!
25
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Калеко Алеко - Явно еволюцията е подминала и твоята къща.
24
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е за истински протести ! Тея едва ги търпя вече ! Какво ми демагогствате бе? Борисов строеше: метро,Спортни зали,саниране,магистрали.Народът не го интересува дали се строи ин хаус и от кого се строи,а да се строи ! Кво ми философствате кое било възможно и кое не е.Като не можете -вън ! Какво всъщност свършихте бе ? Акцизи ли намалихте,МРЗ ли увеличихте,детски градини ли построихте ? 200% инфлация и наместване на наши хора ! Още малко живот ви прогнозирам.Хората са бесни и измамени !
23
2
 
9
 
! Отговори
Док преди 2 години
Искам някой да отговори смислено на въпроса защо не се събират тол такси за преминаването през Прохода на Републиката? Там газят 100% турски и румънски камиони. Половината от тежкотоварния трафик в направление север-юг е от там. Защо?
22
8
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Започна се ... кодовата дума "Чекмидже" е подадена и дежурните зелени еуглени тутакси напъплиха хранителната си среда като се идентифицираха във форума с едносричните си коменари ... явно "еволюцията" по нашите географски ширини се е погрижила за електората на мун.човците и кирчовците, като ги е дарила мрежеста и ганглийна нервна система, способна да отреагира първосигнално на предизвикателствата на околната среда ... !!!
21
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако не бяхте махнали с преврат Борисов до 2027" - Преврат? Това ще го повторишш ли в съда, под клетва?
20
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато размахвахте юмруци обяснявахте, че Борисов "крадял" и бил "еднокнижник". Обещавахте, че при вас ще е много по-добре. Дойдохте на власт, и изведнъж започнахте да ни обяснявате КАК НЕЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ. Промяна, а? Да, но към далеч по-лошо.
19
4
 
13
 
! Отговори
Попето Динко преди 2 години
Обещания, обещания....Тати ще ми купи часовник.Нищо няма да направят.Лъжа, след лъжа.
18
2
 
11
 
! Отговори
левскар преди 2 години
ЕДИН БЮРОКРАТ В ЕК СЕ БЪЗИКАЛ С НАШИТЕ ТЪЪПАНИ ЩЕ УСПЕЯТ ЛИДА ЗАВЪРШАТ МАГИСТРАЛА ДО КРАЯ НА ВЕКА...
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Йорданеее кажи че спряхте всичко за да прехвърлите строежа на наши хора които да снасят на вас. Никаква промяна чиста подмяна, втори ред седна на първи. Смешни и жалки сте.
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как да няма чертежи на магистралата като буци почна да я строй?Той да не би да е работил по азимут?
15
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'Към момента тя дори не е нарисувана в 7-и и 8-и участък. В момента я чертаем, търси се ново трасе. 2024 г. винаги е било лъжа и предизборно обещание" Хахаха. Това, че ВИЕ не можете, не означава, че ДРУГИ не са могли. Откраднахте парите и сега е "невъзможно". Ами, без пари не е възможно. Ще дам една прогноза: при вас и 2037 няма да е готова, ако останете на власт. Иначе "Тиквата" бил слаб управляващ: при него всъщност се правеха магистрали..
14
3
 
15
 
! Отговори
перко преди 2 години
Магистрала не се строи с рисунки, а с действия! Колкото до рисунките: Тя беше нариувана още през комуниза!
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази магистрала е прокълната и не и е писано да бъде завършена. Познавам един, който е започнал трудовата си дейност през далечната 197х на строежа тази магистрала като ел.техник. Вече е пенсионер, а цялата му трудова дейност е протекла на лота Варна-Шумен! Лудост! А магистралата свършва все още някаде около Шумен.
12
1
 
21
 
! Отговори
Дядо Йоцо гледа преди 2 години
ха-хо-хи, ПРЕДИЗБОРНО ОБЕЩАНИЕ беше на *** и кокорчо, даже Просто К.у.ро щеше да направи още 3 магистрали и втори мост на Дунав, а Комитова ,свои парите като купи депутатска банка за дъщеря си, това е промяната на Изма.мамата
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ МУ ЗНАМ КОМПЕТЕНЦИЯТА НА ТОЯ МИНИСТЪР, МАА КАТО МУ ЧЕТА ПРРОСТОТИИТЕ, ДО ГО... В МИНИСТЪРА! ИНЖЕНЕРИТЕ НЕ РИСУВАТ И ЧЕРТАЯ, ТЕ ПРОЕКТИРАТ И КОНСТРУИРАТ! ПРАВЯТ И 3Д МОДЕЛИ! КАК МОЖЕ ТАКОВА ДИЛЕТАНТСТВО?