Все повече работа у дома: Един от шест офиса остава празен

Строителите не бързат да завършат сградите
5 фев 2022 07:45, Петя Славова
135
Все повече работа у дома: Един от шест офиса остава празен
Снимка: БГНЕС

Всеки един от шест офиса в столицата са останали празни през миналата година. Това показва  проучване на имотния пазар в сегмента на една от големите консултантски фирми у нас, предава "Монитор".

Общата площ на офисите на пазара в момента е малко над 2 240 000 кв. м, като от тях незаети са близо 377 000 кв. м. Едновременно се наблюдава и значителен спад в строителната активност в отговор на свитото търсене от страна на наемателите и сериозния ръст в цените на строителните материали. В по-дългосрочен план това е предпоставка за възстановяване на баланса между търсене и предлагане особено в първокласния сегмент на офис пазара, смятат от Cushman&Wakefield Forton.

Още по темата

Общият обем на завършени офис площи през 2021 г. достига 155 700 кв. м, като последното тримесечие носи едва 12 900 кв.м. При липса на подписани наемни договори в хода на строителството и увеличени експлоатационни разходи част от инвеститорите решават да отложат завършването на проектите си за 2022 г.

В процес на изграждане към момента са 190 355 кв. м, което е най-ниският обем у нас за последните пет години.
Нетното усвояване, което отразява разликата между заети и освободени площи за даден период, остава ниско - 15 976 кв. м през последното тримесечие на 2021 г.

Сред по-значимите наемни сделки за периода се открояват тази на Coca Cola за 9350 кв. м в Garitage Park и подновяването на договора на Huawei в Megapark на 1650 кв. м.
Обемът на наетите офис площи в София през 2021 г. нараства с 43% на годишна база. Общо 153 991 кв. м са усвоените пространства за периода на фона на 107 382 кв. м в пандемичната 2020 г. Въпреки позитивния тренд нивата са все още далеч от 2019 г., когато наети в столицата са 175 832 кв. м, сочи докладът на консултантската компания.

Само през последното тримесечие на 2021 г. са наети или подновени договорите за 46 328 кв. м, но към момента сме все още далеч от стабилизиране на пазара спрямо нивата отпреди пандемията. Основни двигатели на сделките са консолидирането на площи и преместването на наематели, а делът на експанзиите остава сравнително малък.

Компаниите продължават да търсят оптимизация на работните си пространства и същевременно преоформят офисите си в синхрон с новите модели на работа. Нараства интересът към гъвкавите работни пространства, като заетостта на тези площи продължава да се увеличава.

Много компании наемат места в споделени офиси като част от хибридния модел на работа, наложил се през последната година.

Продължава и миграцията на фирми към офиси от по-висок клас. Това поставя под натиск по-старите сгради с по-неблагоприятни локации.

На този фон наемите запазват стабилни през четвъртото тримесечие на 2021 г. Към края на периода те остават 15 евро/кв. м в централните бизнес райони и 12-14 евро/кв. м по протежение на главните булеварди.

Под натиск са цените в по-ниския сегмент офис площи. Нивата на възвращаемост при първокласните активи също се запазват стабилни - 7.5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: офиснаем
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
0
 
! Отговори
Matrix преди 2 години
Това е част от големия ресет, изолация, запушване на устата. Психолозите или психопатите добре знаят, как се дресира, подчинява човек. Една от целите е намаляване на физически контакти и лични срещи, асоциално поведение, страх. Също и виртуализация на живота в нета, фейсбуци, туби, чатове, разбира се те са на глобалистите и освен цензурата, ни направляват в желана от тях посока. Просто контрол, подменят нашата воля с тяхната.
111
0
 
2
 
! Отговори
Ми що строят преди 2 години
Тогава? Кой дава пари за нови строежи?С тия стъклени хамбари на по 20 етажа на какво е заприличал града. И какво ще стане като не могат да поддържат тази стъклария. Още отсега да почнат да ги разрушават
110
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко след Кирчо и Kokорчо всички ще стоите в къщи ако можете да смогнете изобщо да си плащате водата и тока.
109
2
 
0
 
! Отговори
АХА преди 2 години
До Пустиняк Няма такова нещо. И при хоум офис работното време си го има. И никой не може да те задължи да работиш извън него и в почивни дни. Който иска да си наема китайци, това може само в IT сектора да стане. Другите сектори трябва отвреме на време и да се срещат хората, като са от майна си райна как ще стане. Няма начин всичтко да мине на 100% хоум офис. Даже и в IT фирмите ходят по веднъж на седмица.
108
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Аз предлагам, като ще е така, тея офис сгради, дето ги настроиха, да ги бутнат и да направят зелени площи. За да може хората, работещи в къщи, да излизат и да се разхождат там. А и нали за еко-меко все говорите, зелени сделки и прочее. Сега тези офис сгради ще стоят празни ли. Ами ще се саморазрушат и ще стане грозна картинка. Затова по-добре ги махайте и направете градинки!
107
1
 
1
 
! Отговори
В противоречие съм преди 2 години
относно работата от къщи. Първо това не е хоум офис. Офик е когато имаш отделен кабинет. От друга страна работата от къщи дава свобода. Преди доста години работех в една частна фирма. Някои колеги започнаха да ми подхвърлят, че много стриктно си спазвам работното време. И това защото когато свръшеше раб. време ставах и си тръгвах на мига. Разбира се идвах и сутринта точно. А някои стояха след раб време, не че нещо правеха, ама да се мазнят на шефа-*** грък! Разибра се много скоро се махнах.
106
6
 
2
 
! Отговори
В. преди 2 години
В хоум офиса освен да затъпееш друго не можеш да направиш. При това нито хоум, нито офис.
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая толкоз ли е сакааата, та да може да излезе в парка, да отиде на фитнес, да посети мол, да излезе някъде с приятели и т.н.П.П. А на поточната линия с памперс, как е, ммм.
104
2
 
6
 
! Отговори
тона е преди 2 години
Аз само ще цитирам едно момиче, което каза следното: омръзна ми един стол и едно бюро да са ми университета, работата и кафенето, не е нормално и откачам. Спроде мен е най-добре да има възможност два дни да си хоумофис - хем да си починеш от пътуването, хем съвсем да не се скапеш от седене вкъщи. Щото аз от тия хоумофиси напълнях и се зомбирах. Едно е да възприемаш света от компа, друго е да излезеш на улицата не само до магазина.
103
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвсем не за всички професии важи това Home Office.Нахвърляно набързо като пример: строителен работник, келнер, камериерка, земеделец, работник в производствоно предприятие, монтьор в сервиз, склададжия, чистачка и т.н.Това са все необходими професии, макар и неизискващи ВИШУ ОБРАЗУВАНИЕ хе-хе, а са част от живота + това, че точно тези хора създават реалните блага. Start thinking now, please...
102
0
 
3
 
! Отговори
В Уикипедия преди 2 години
Прочетете какво значи ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА
101
0
 
0
 
! Отговори
Позорен Факт преди 2 години
България е терористична държава
100
11
 
4
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Сега много още се д.ъpвят на home office, но това ще има ужасни последици за работещите. Трудът ще поевтинее доста, конкуренцията ще е ужасна и следователно ще е доста по-лесно да си загубиш работата. За какво да назнача българин, като някой от Китай може да ми свърши същата работа ? Аз работя много повече у дома и се очаква от мен да съм постоянно на линия. В крайна сметка, отново богатите ще спечелят, а бедняците (визирам и псевдомилионерите програмисти) ще имат работа 24/7 без ясни граници.
99
2
 
9
 
! Отговори
Объркване преди 2 години
Хора, тук не става въпрос за глобален хоум офис, включително на доячката на крави, чистачка, шлосер или хирург. Става въпрос за професии, които могат по дефолт да работят от вкъщи. И няма нищо лошо в това.
98
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз от 10 години работя хоум офис. Преди това, като студент изкарах няколко години в хамбарите на бизнес парка. Това, че има безплатно кафе, напитки, тенис маса и джаги е за пришълците от провинцията. Завърших и си подадох CV-то в няколко международни компании. Заваляха предложения, като 99,9% предлагаха повече пари, но пак работа в офис. Едно от тях обаче беше за пълна дистанционо работа, като поемат и 30% от битовите сметки. Споразумяхме се, под искахме и така вече 10 години.
97
2
 
6
 
! Отговори
Вече преди 2 години
До Анонимен 108 Вече никой не те пита какво искаш, а и вече това се случва особено в банковия сектор, ако искаш да те обслужат на каса, таксата която трябва да платиш е в пъти по-голяма отколкото да си свършиш работата през онлайн банкиране! Никой не казва че работните места ще изчезнат въобще, но ще намалеят и обслужването на клиенти ще стане много по скъпо да се обслужват от жив персонал! Застрахователите вече имат онлайн застраховки с отстъпки, намалят офисите и ти пращат полицата по спедитор
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 107 и понеже сега ще се намери поне един пореден отворко дето да каже нещо от рода на ще ти го наложат и няма да те питат или това е бъдещето, да ще се опитат да го наложат без да питат, само не разбрах защо решихте че аз ще ги питам какво искат .Те ще нареждат, защо обаче решихте че аз ще изпълня.Ама на хора с робски мозъци дето само чакат заповеди отвън какво да обясняваш, няма значение
95
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 106 тоест удобната работа от вкъщи се свежда до един вечен локдаун.Вън няма никой защото всички работят от вкъщи и контактуват с всички онлайн.Вън нищо и не работи, защото просто никой не излиза поне не и в града.Никой и реално с никой не говори нито се вижда само екрани и телефони и това е целия живот.Благодаря удобния ви мъртъв свят не го ща по-добре неудобен но жив.А тоя механизиран затвор като ви кефи успех в него, ама без мен.
94
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да то е добре да работиш от вкъщи, ама за какво ти е.Тия дето налагат това искат всичко да е онлайн завинаги не отделни неща.Свършваш по рано работа и какво.Ще излезеш на кино на кафе или по магазини.Не, няма защото те не съществуват.Магазина е сайт за търговия онлайн, кафенето е сайт за доставка на храна по домовете а киното е платен сайт за филми.А излезеш ли вън реално ще видиш един обезлюден град като гробница.
93
0
 
2
 
! Отговори
Бай Миле жичкаджията преди 2 години
До ЛекарСтажантки мед.с. и лекърки се появяват от време на време ,преди да заминат на запад са много дашни.