Все повече работа у дома: Един от шест офиса остава празен

Строителите не бързат да завършат сградите
5 фев 2022 07:45, Петя Славова
135
Все повече работа у дома: Един от шест офиса остава празен
Снимка: БГНЕС

Всеки един от шест офиса в столицата са останали празни през миналата година. Това показва  проучване на имотния пазар в сегмента на една от големите консултантски фирми у нас, предава "Монитор".

Общата площ на офисите на пазара в момента е малко над 2 240 000 кв. м, като от тях незаети са близо 377 000 кв. м. Едновременно се наблюдава и значителен спад в строителната активност в отговор на свитото търсене от страна на наемателите и сериозния ръст в цените на строителните материали. В по-дългосрочен план това е предпоставка за възстановяване на баланса между търсене и предлагане особено в първокласния сегмент на офис пазара, смятат от Cushman&Wakefield Forton.

Още по темата

Общият обем на завършени офис площи през 2021 г. достига 155 700 кв. м, като последното тримесечие носи едва 12 900 кв.м. При липса на подписани наемни договори в хода на строителството и увеличени експлоатационни разходи част от инвеститорите решават да отложат завършването на проектите си за 2022 г.

В процес на изграждане към момента са 190 355 кв. м, което е най-ниският обем у нас за последните пет години.
Нетното усвояване, което отразява разликата между заети и освободени площи за даден период, остава ниско - 15 976 кв. м през последното тримесечие на 2021 г.

Сред по-значимите наемни сделки за периода се открояват тази на Coca Cola за 9350 кв. м в Garitage Park и подновяването на договора на Huawei в Megapark на 1650 кв. м.
Обемът на наетите офис площи в София през 2021 г. нараства с 43% на годишна база. Общо 153 991 кв. м са усвоените пространства за периода на фона на 107 382 кв. м в пандемичната 2020 г. Въпреки позитивния тренд нивата са все още далеч от 2019 г., когато наети в столицата са 175 832 кв. м, сочи докладът на консултантската компания.

Само през последното тримесечие на 2021 г. са наети или подновени договорите за 46 328 кв. м, но към момента сме все още далеч от стабилизиране на пазара спрямо нивата отпреди пандемията. Основни двигатели на сделките са консолидирането на площи и преместването на наематели, а делът на експанзиите остава сравнително малък.

Компаниите продължават да търсят оптимизация на работните си пространства и същевременно преоформят офисите си в синхрон с новите модели на работа. Нараства интересът към гъвкавите работни пространства, като заетостта на тези площи продължава да се увеличава.

Много компании наемат места в споделени офиси като част от хибридния модел на работа, наложил се през последната година.

Продължава и миграцията на фирми към офиси от по-висок клас. Това поставя под натиск по-старите сгради с по-неблагоприятни локации.

На този фон наемите запазват стабилни през четвъртото тримесечие на 2021 г. Към края на периода те остават 15 евро/кв. м в централните бизнес райони и 12-14 евро/кв. м по протежение на главните булеварди.

Под натиск са цените в по-ниския сегмент офис площи. Нивата на възвращаемост при първокласните активи също се запазват стабилни - 7.5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: офиснаем
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Айти, да бе ще набутам една камара пари и ще седя да работя в спешното за 1000 лева!!! Ти нормален ли си, само частно срещу кешовица
51
6
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Айти, намери си жена бе пич, ако трябва и платена, че да улабиш жилката, нещо нервен ми изглеждаш, и на веган мязаш
50
3
 
0
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Е, че кабинетът ми е частен, частен е. Но това не е домът ми
49
0
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Айти, ти мани, не само преписваме, че дори и изпитите си ги купуваме
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един от 6 ли? Не е ли 5 от 6 или 9 от 10 по-скоро?
47
1
 
2
 
! Отговори
А, Това е най-лесно преди 2 години
"ЧАСТЕН ДОКТОРСКИ КАБИНЕТ"
46
5
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Айти, ама аз не ти казвам бе пич, просто констатирам, боли ме какво правиш. Ама поне излизай сред хора, осъществявай социални контакти.
45
1
 
8
 
! Отговори
ДОМАШНАТА РАБОТА преди 2 години
Работиш, когато искаш и с когото искаш..... И НИКОЙ НЕ ТИ ДИША ВЪВ ВРАТЛЕТО.... ХАХАХААА... НИТОТИ БРОИ ПАРИТЕ!!!
44
6
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Айти, мойте съболезнования, наистина се оказа асоциална личност. А и домът си е дом, не е за работа
43
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То с тези цени на тока само луд държи офис вече.От 120лв сметки преди,сега са по 500лв.
42
3
 
2
 
! Отговори
Айти преди 2 години
До лекар Аз никога не съм работил в офис бе докторче
41
1
 
6
 
! Отговори
ДОМАШНАТА РАБОТА преди 2 години
ЧУДЕСЕН НАЧИН ЗА ЗАБОГАТЯВАНЕ И ИЗБЯГВАНЕ НА РАЗХОДИ, ТАКСИ И ДАНЪЦИ! ИМАШ И ИЗБОРИ НА КОМУНИКАЦИИТЕ И ПОДБОР НА ПАРТНЬОРИТЕ.... ХАХАХААА...
40
2
 
8
 
! Отговори
Чиче преди 2 години
Добре бе, мен, тя фирмата като пести от промишлен ток и офисни площи тия пари на вас ли ще ги даде? Какво те бърка? Да не е твоя фирмата?
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъкмо си търся малък офис.Явно цената на наема ще върви надолу.
38
4
 
7
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Айти, а ти с два пръста лупи вечно червени очи, забити в монитора, само си точил лиги понея, докато другите са я връткали
37
3
 
3
 
! Отговори
ДОМАШЕН ОФИС преди 2 години
ТОВА Е ИСТИНАТА!!----ЗА ДА оцелееш от ЗАРАЗИТЕ и ДА НЕ ТИПРОМИВАТ МОЗЪКА С КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ СИ ПРОСТОТИИ... ХАХАХААА...
36
3
 
10
 
! Отговори
Айти преди 2 години
До КатяНа катя й липсват клюкарщините в офиса.. бас ловя, че е била топ интригантката във фирмата.. кой знае колко са,я бохали по офисните кендзефи..
35
10
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Като конпенсация, работната седмица да бъде направена да е 6 дневна (както е в Америка)!
34
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хоум офиса е единственият вариант да не сме набутани всички в 2-3 миризливи града на тази територия. Част от нас вече са в близки до София градчета/села. Чист въздух, спокойствие, фитнес в двора колкото искаш - балансиран живот. Плюс това не пречим на офис мишоците да стигнат до офиса си по-бързо :)
33
0
 
28
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Добре де, като са ви затворени офисите, кой ще ви види, че пиете само фреш, соево лате и ядете само слайсове кето бред?