Все повече работа у дома: Един от шест офиса остава празен

Строителите не бързат да завършат сградите
5 фев 2022 07:45, Петя Славова
135
Все повече работа у дома: Един от шест офиса остава празен
Снимка: БГНЕС

Всеки един от шест офиса в столицата са останали празни през миналата година. Това показва  проучване на имотния пазар в сегмента на една от големите консултантски фирми у нас, предава "Монитор".

Общата площ на офисите на пазара в момента е малко над 2 240 000 кв. м, като от тях незаети са близо 377 000 кв. м. Едновременно се наблюдава и значителен спад в строителната активност в отговор на свитото търсене от страна на наемателите и сериозния ръст в цените на строителните материали. В по-дългосрочен план това е предпоставка за възстановяване на баланса между търсене и предлагане особено в първокласния сегмент на офис пазара, смятат от Cushman&Wakefield Forton.

Още по темата

Общият обем на завършени офис площи през 2021 г. достига 155 700 кв. м, като последното тримесечие носи едва 12 900 кв.м. При липса на подписани наемни договори в хода на строителството и увеличени експлоатационни разходи част от инвеститорите решават да отложат завършването на проектите си за 2022 г.

В процес на изграждане към момента са 190 355 кв. м, което е най-ниският обем у нас за последните пет години.
Нетното усвояване, което отразява разликата между заети и освободени площи за даден период, остава ниско - 15 976 кв. м през последното тримесечие на 2021 г.

Сред по-значимите наемни сделки за периода се открояват тази на Coca Cola за 9350 кв. м в Garitage Park и подновяването на договора на Huawei в Megapark на 1650 кв. м.
Обемът на наетите офис площи в София през 2021 г. нараства с 43% на годишна база. Общо 153 991 кв. м са усвоените пространства за периода на фона на 107 382 кв. м в пандемичната 2020 г. Въпреки позитивния тренд нивата са все още далеч от 2019 г., когато наети в столицата са 175 832 кв. м, сочи докладът на консултантската компания.

Само през последното тримесечие на 2021 г. са наети или подновени договорите за 46 328 кв. м, но към момента сме все още далеч от стабилизиране на пазара спрямо нивата отпреди пандемията. Основни двигатели на сделките са консолидирането на площи и преместването на наематели, а делът на експанзиите остава сравнително малък.

Компаниите продължават да търсят оптимизация на работните си пространства и същевременно преоформят офисите си в синхрон с новите модели на работа. Нараства интересът към гъвкавите работни пространства, като заетостта на тези площи продължава да се увеличава.

Много компании наемат места в споделени офиси като част от хибридния модел на работа, наложил се през последната година.

Продължава и миграцията на фирми към офиси от по-висок клас. Това поставя под натиск по-старите сгради с по-неблагоприятни локации.

На този фон наемите запазват стабилни през четвъртото тримесечие на 2021 г. Към края на периода те остават 15 евро/кв. м в централните бизнес райони и 12-14 евро/кв. м по протежение на главните булеварди.

Под натиск са цените в по-ниския сегмент офис площи. Нивата на възвращаемост при първокласните активи също се запазват стабилни - 7.5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: офиснаем
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
3
 
2
 
! Отговори
Падаря преди 2 години
До ПрогресАвтономните коли са мит,днес най-модерната автономна кола не може да спира на стоп щото бил леко крив на лево...Изкуствен интелект няма има матиматически логически бинарни команди и ако част от кода е правен в Индия като при Боинг 737 и бъга лъсва и самолета пада,жалко за жертвите заради няколко милиона спестени от програмисти имаше човешки жертви,а компанията загуби стотици милярди...
91
2
 
3
 
! Отговори
Тия дето работят от. преди 2 години
До АнонименАми за 2020 изнесох стока за десетки милиони от България за ЕС,Турция и Арабските държави.Стока 100% българско производство ( без опаковката ) и платихме 2 милиона на държавата ,ти като си на терен кво напраи освен да задяваш магазинерките и да мрънкаш за шефа си...
90
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Бъдещето е на дистанционната работа от в къщи. Така ще се разтоварят много големи градове като Ню Йорк,Париж,Милано и други. 68496
89
0
 
0
 
! Отговори
Прогрес преди 2 години
До До 82 Това се нарича прогрес, и автономните коли и камиони, ще отнемат доста работни места, но какво да се прави, тези хора ще трябва да се преквалифицират, същото е и с много други професии!
88
1
 
7
 
! Отговори
Продължение от 99 преди 2 години
Отгоре на това аз получавам задачите си за седмицата в понеделник и никой не ми търси сметка кога ще ги правя тези задачи, важното е в петък да ги отчета като свършени, мога да работя 2 дни по 10-12 часа и да почивам на третия ден, или да свърша задачите за 3 дни и останалите 2 да не работя, няма значение, шефа не го интересува как и кога работя важното е работата да е свършена, а преди 2016 година, независимо че си си свършил работата не можеш да си тръгнеш защото не ти е свършило раб. време.
87
0
 
3
 
! Отговори
За преди 2 години
До Анонимен 98 А ти какво произвеждаш, наясно ли си че в сайта в който пишеш, може да се поддържа от хора които работят у дома си, да пишат статии, да отстраняват бъгове по системата, аз например пиша софтуер, и дали ще го пиша от офиса или от дома си няма никакво значение, и за разлика от Хоум Офиса заради Ковид, така работя от 2016 година, фирмата пести достатъчно пари от офиси, за да ми поеме интернета, половината от сметката ми за електричество, удобно бюро и стол, както и служебен компютър
86
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работят у дома ? И какво работят,какво произвеждат???
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие сте чакали, кой е казал, че всеки трябва да е хоум офис ? Който може и му харесва да си бачка от дома и тва е
84
1
 
4
 
! Отговори
Ха ха... преди 2 години
До 93. Ти ще искаш и секретарка да ти назначи работодателя за "хоум офиса", че и да ти я сменя на 2, 3 месеца, като ти омръзн!? Абе тук все големи "началници" пишат, все на бюро и с компютър работят!? Как пък не се появи някой зидар, заварчик, шофьор, готвач, шивач или друг с "нестандартна" професия да каже как ще работи" хоум"...
83
0
 
0
 
! Отговори
Ха ха... преди 2 години
До 89. А ние, които обичаме да плуваме, басейни на балконите ли да си направим, щото всички обществени ще са "хоум офис"!? Или да чакаме топлото време, за да практикуваме в морета и реки по 2, 3 месеца в годината! Плуването е много по-полезно от твоето търчане между колите!
82
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък ненавиждам да работя от вкъщи. Имам тази възможност, но мен точно трафика и бързането ме държат жива. Да се оправя сутрин, да се напарфюмирам, да пия кафе с колегите, да обядваме заедно. В къщи, когато работя ме боли глава постоянно и приличам на грозен плъх, по пижама и като кошница в главата.
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Софиянец Кво био сънуваш в Неофит Рилски като сте на 5 км от Девня, долината на химията? Едно от най-замърсените места в БГ
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с работата от вкъщи беше добро. Трябва да им се признае. Хората даже се радват...
79
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не тренирам във фитнес, тичам и правя тренировки на въздух на открит фитнес. Никъде не твърдя, че хоум офиса е приложим за всеки. Просто мен ме устройва, защото пестя време и ресурси, а работата си я върша дори по-качествено от преди.
78
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общото между хоумофисърите е, че настойчиво се опитват да ви убедят, че водят по-пълноценен живот (домашна храна, тренировки, пестят пари, време и т.н.), а истината е, че си остават същите маргинали и ***, каквито бяха и преди.
77
4
 
4
 
! Отговори
До 85 преди 2 години
Ако и фитнеса ти мине "хоум офис" - къде ще тренираш - на балкона ли? Жена ти хубаво готви, но ако производителя на храна мине "хоум офис", сериозно ще го закъсаш, ако нямаш градина и кокошки в двора и стока в обора... Важното е да пестиш, дори от сaпун - няма смисъл да се къпеш толкова често, щом си "хоум"...
76
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
82 е пример за съвремнния роб. Хем роб, хем доволен, че има "свобода".
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки час, който спестявам от пътя го използвам в тренировки. В къщи ям домашно приготвена храна от жена ми, така че бих казал, че съм в много по-добра форма от преди.
74
4
 
2
 
! Отговори
До 82 преди 2 години
Наистина се спестяват много пари, но така страдат много бизнеси и се влиза в порочен кръг.
73
4
 
5
 
! Отговори
Ха ха... преди 2 години
До 82. Абе то и долни гaщи не ти трябват, като не излизаш от къщи? По цял ден без гaщи, пред компа, с чипс и бира, поръчани онлайн и доволно дебел в "хоум офиса";! Прекрасен живот!