Военната ескалация ще спре, целта на Путин е денацификация

Застрашена е енергийната ни сигурност, не военната, смята Тихомир Стойчев
25 фев 2022 20:35, Анисия Иванова
288
Военната ескалация ще спре, целта на Путин е денацификация
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията привидно изненада всички, но дeйствията на Русия не могат да бъдат неочаквани, доколкото тя многократно в предходен период беше притискана, заграждана отвсякъде с разполагането на нови, съвременни средства, които е спорно колко са нападателни и колко са отбранителни. Русия смята тези действия за непосредствена заплаха. Имаше дипломатическа и икономическа война, която се водеше срещу Русия и това видимо принуди руското държавно ръководство и президента Путин да предприемат такива стъпки. Това коментира Тихомир Стойчев, експерт по сигурността, в предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

"Това е крайно решение, няма как трезво мислещ човек в 21 век да смята, че войната може да бъде решение”.

Още по темата

НАТО ще взема решенията си в посока прекратяване на военните действия, защото вече нееднозначно изразиха становище, че в конфликта между Русия и Украйна, след като Украйна не е член на НАТО, те няма как да се намесят.

"Това го казаха в последния момент, трябваше доста по-рано да се води откровен политически диалог с Украйна и да им се каже, че тези условия съществуват неотменимо. Че не е по правилата НАТО да действа там”, допълни Стойчев.

В Украйна бяха пращани контингенти от обучители, беше подпомагана реформата в техните въоръжени сили, беше манипулиран вътрешнополитическият живот в Украйна, защото продължава да е неясно кой, как и с каква цел предизвика Майдана в Украйна.

Военната ескалация ще спре. Крайните цели на Путин са денацификация. Възраждането на неонацизма в Украйна има своята почва. Няма начин конфликтите от миналото през Втората световна война и времето след нея срещу съветската власт да не дават сега своите резултати.

В Русия се наблюдава вътрешна съпротива, появиха се доста центрове, които критикуват Путин за неговите крайни решения. Един от генералите, член на Изборския клуб, който е един от сериозните тинк-танк центрове в Русия, постави въпроса дори за оставката на Путин.

НАТО по някакъв начин се оказа силно доминирана от решенията на Съединените щати. Русия също направи грешка, защото пренесе в един момент състоятелните разговори на ниво двустранни срещи Москва-Вашингтон, а те трябваше да продължат в друга посока.

Русофилството битува в българското самосъзнание преобладаващо. От друга страна има хора, които се очертават еднозначно като ястреби, които подкрепят прозападна политика.

Политическата ни маса днес се намира в твърде хаотично състояние. Имаме една странна коалиция, която излъчи и подкрепя това правителство, тя обаче е твърде крехка. Виждаме вече, че БСП се противопоставя. От друга страна имаме неефективна опозиция, която е креслива дотолкова, доколкото иска да се върне по някакъв начин във властта, посочи Стойчев.

По думите му организираната престъпност в целия бивш соцлагер е много по-консолидирана в своите бързи решения, отколкото политиците и държавниците ни. "У мен се залага убеждението, че ние имаме политически елит във властта в момента, който се държи като борсов спекулант, което в дипломацията и политиката няма как да успее”.

Последиците от санкциите за България са икономически преди всичко, също политически, във военен аспект не виждам опасност. "Застрашена е енергийната ни сигурност, ние под натиск избягвахме да вземем оптимални съвременни решения. Затваряхме реактори преди да са изтекли сроковете на тяхната пригодност, не ги модернизирахме", изброи гостът.

Всички експерти и специалисти казват, че ядрената енергия е съвременна и ни е нужна.

Нашите политици имат от какво да се учат, дори от непосредствените ни съседи. И Гърция, и Турция исторически са доказали уменията на своите политически и дипломатически елити. Ердоган сега се върна от чужбина бързо, за да заяви, че не може да скъса отношенията нито с Русия, нито с Украйна, защото това не е в синхрон с турските национални интереси.

Гледайте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
1
 
1
 
! Отговори
Иван преди 2 години
"Крайните цели на Путин са денацификация" - някой, който повтаря тези слова на Путин задава ли си поне 2 логични въпроса: 1) Какво точно значи "денацификация" и как точно можем да установим, че е "денацифицирал" Украйна 2) не е ли противоречиво, че президентът на Украйна явно едновременно с това, че е евреин, е и нацист?
147
1
 
2
 
! Отговори
Денацификация преди 2 години
Всички украинци са нацисти,целия свят е срещу Путин..са нацисти...Айде стига...
146
8
 
17
 
! Отговори
Данков преди 2 години
Демокрацията изключи информацията от Русия. Вижте историята на конфликта, вижте престъпленията на фашистите в Украйна, вижте, какво правят САЩ и НАТО, вижте, как се води тази военна операция и много ще разберете.
145
5
 
22
 
! Отговори
Рейгън преди 2 години
Елементарни постановки - САЩ излиза от договора за тактически ракети с малък обсег, а после разполага такива в Украйна, като Москва е в обсега. Русия си мрънка, но Европа се прави на ударена, Русия започва да говори само със САЩ, но от там идва винаги един о същи отговор - няма да променим принципа за приемане на всеки желаещ. Всичко това в комбинация с отказ от минските договорености доведе Русия до неизбежна самоотбрана.
144
2
 
9
 
! Отговори
филип ейджи преди 2 години
абе да премахне новия фашизъм!!!
143
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експанзията на НАТО в страните от Източна Европа и в бивши съветски републики обезсмислиха споразуменията за контрол на въоръженията. За военните са важни не намеренията, а възможностите. Изстрелвани по Москва от Украйна, т.н. тактически ядрени оръжия (невлизащи в споразуменията) биха се превърнали в стратегически по своя поразяващ ефект.
142
0
 
2
 
! Отговори
Б.Б. преди 2 години
***!!!
141
21
 
9
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
ae вие нормални ли сте да давате национален ефир 2022 на крайно леви радикали? ква нацификация 21 век? ше умрете от толко еничарлък
140
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дърт комунист, какво да каже!
139
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А лъжите на Путин ,че няма да напада Украйна много бърже ги забравихте. Трябва да знаете че разлика между комунизъм и нацизъм няма .Какво очаквате от агент на КГБ , да е пацифист.
138
6
 
13
 
! Отговори
Ддодо преди 2 години
Не съм русофил нито американофил, но смятам че незнам кой ще спечели от тази война, но ние със сигурност ще загубим,и то много.Тя трябваше да бъде избегната на всяка цена на масата за преговори,но това просто не стана,и това е ужасно.
137
7
 
13
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
ПРЕЗИДЕНТ ЗЕЛЕНСКИ Е ЕВРЕИН. ВИЖ В ГУГЪЛ ПО ТОЗИ ВЪПРОС.ЕВРЕИН-ФАШИСТ... ПИШЕТЕ ДИВОТИИ, ПРОКАРАНИ ОТ ТОЗИ ПСЕВДОЕКСПЕРТ НА СНИМКАТА!!!!!
136
3
 
26
 
! Отговори
Ддодо преди 2 години
Руснаците и украинците са братя и имат общ произход и обща средновековна прародина- Киевска Рус.Западът можеше да отстъпи в преговорите и да заяви ясно и да подпише,че Украйна никога няма да бъде поканена да се присъедини в НАТО, и че алиансът няма повече да се разширява, защото наистина е безсмислено.Путин се ядоса че Западът, не е готов на никакви отстъпки и затова предяви крайни искания, като това- НАТО да се оттегли от държавите,приети след 97ма година.Войната можеше да бъде избегната така.
135
14
 
9
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
КАКВА ДЕНАЦИФИКАЦИЯ,КАКЪВ НЕОНАЦИЗЪМ...??!!! АКО ТОВА Е ТАКА,ЗЕЛЕНСКИ ЩЕ Е ПЪРВИЯТ ЕВРЕИН- НАЦИСТ!!!!! КАКЪВ Е ЗЕЛЕНСКИ-ВЖ. В ГУГЪЛ!!!!!
134
25
 
8
 
! Отговори
Манчо преди 2 години
А ти не си ли Путинов шпионин,Украинците били виновни че искали самостоятелност.Гадно е че у нас има много предатели които поставят Путиновите интереси над нашите Българските.
133
7
 
35
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
"НАТО по някакъв начин се оказаха силно доминирани от решенията на САЩ. Назовавайте нещата с истинските им имена. Nazi-American Treaty Organisation създадена и финансирана с "иззетото' нацистко злато в края на Втората Световна има за цел да смачка болшевизма. Е, болшевиките ги няма. К'ъв го търси?
132
11
 
42
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Майданът беше провокиран и финансиран. Полската Бандера "подаде ръка" , защото видите ли сегашната Западна част на Украйна била преди Войната Полска. Препращам панове, а западната част от днешна Полша не е ли бивша нацистка Германия. Не ставайте прекалено алчни и помнете, че Сталин , колкото и много да не го харесват им спаси задниците.
131
42
 
12
 
! Отговори
3 преди 2 години
Каква денацификация бе, подлого жалка?
130
28
 
88
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинските нацисти се наиграха,американците провериха до къде стига търпението на Русия и сега квичът като заклани прасета.Китай също застана на страната на Русия,Индия не взе страна.И всички европейски гей лидери се притесниха.Но най смешен е нашия поставен от американците премиер,и той налага санкции ***.Русия само трябва да спре да взима обработеното атомно гориво и да ни продава ново и България е фалирала за два месеца.Всички подържащи американските терористи сте и...ти,четете история.
129
73
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като слушам и гледам какво говори и какво прави едва ли тоя ужас ще свърши скоро.Путин не вярвам да е психично здрав.Един разумен президент на Русия щеше да намери мирно решение,а не военно.