Проверки след оплаквания - украинци бягат от лошите ни условия

Собственикът решил да приеме бежанци, защото не работил 2 години
9 апр 2022 19:07, Анисия Иванова
305

Проверяват местата за настаняване на бежанци в Русенско след сигнал за лоши условия в къща за гости в град Мартен. Собственикът ѝ приема 9 души, бягащи от войната, които само след 3 дни искат незабавно да напуснат дома, недоволни от състоянието на къщата.

В къщата за гости се настаняват две семейства с малки деца и жена в неравностойно положение. За настаняването им собственикът на къщата трябвало да получи по 40 лева на човек за вечер като компенсация от държавата.

След 3 дни обаче, бежанците се свързват с местна доброволческа организация и молят незабавно да бъдат преместени. Приемат ги в Кризисния център на Каритас в Русе.

"Оплакаха се, че не са имали достатъчно храна. Също така, че пространството е било тясно, не е било пригодено за хора с увреждания. Като цяло се оплакаха от отношението", каза управителят на "Каритас" – Русе Георги Михов.

Семейството не пожела да застане пред камерата ни. Споделиха, че са много стресирани и изплашени. По думите им в къщата е било студено. Собственикът се е държал много лошо с тях. Той обаче отрича.

"Смятате ли, че ще ми дадат от общината всички видове разрешителни, ако няма условия? Четири стаи с 3 бани, 2 тоалетни, широки спални - нова къща - изолирана с климатик и т.н.", изтъкна собственикът на къщата за гости Пламен Митев.

Мъжът твърди, че семействата са искали да бъдат настанени в по-луксозно място, затова са се оплакали. Той е решил да приеме бежанци, защото не е работил близо 2 години.

"Аз не работех от пандемията насам, платихме патентни данъци, спря ни. Не съм взел една стотинка помощи, карам си на моите пари, на моите мускули", подчерта Митев.

От предоставени на екипа ни кадри от мястото, където в момента са настанени украинците, се вижда, че пространството е по-широко. Кметът на Русе е разпоредил проверка на всички места за настаняване на бежанци.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
7
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
майка и татко цял живот работеха и плащаха данъци и сега са на 78 и 83 г...и двамата с увреждания но се кътерят всеки ден до 3тият етаж и получават по 380 лева пенсия..а на тез изрот-чета им даваме по 40 на ден ... Слава на САЩ ... Слава на капитализма и соцялното равноправие... абе тоя Кличко некой прие ли го и него че не го виждам със шмайзер на последък да се снима в БиБиСи
209
5
 
52
 
! Отговори
КИКИ преди 2 години
Е укрите нали искаха ЕС ето им ЕС в целия блясък ако нямат пари или не са третополови никой не ги ще!
208
15
 
68
 
! Отговори
тя преди 2 години
Аз казах ли ви ,че украинците са кофти народ !
207
6
 
70
 
! Отговори
тя преди 2 години
Настаниха ги по морено в лукс хогели с хранене сутрин, обед ,вечер срещу 40 лева от държавата ! Само спането за една нощувка е 100 лева , еее всички "бежанци " искат тези условия ! Защо при тази огромна територия на Украйна не се настаняват там където няма воени действия , а идват в Европа ?
206
55
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може стая с тоалетната вътре в нея , разположена на 4 крачки от леглото , да я наричате приемливи условия и дори лукс ! Вие в обори ли живеете ? Не искам да си помисля какво ще се случи с психиката ви , ако видите някога истински лукс. Какви туристи са ходили на това място (къща за гости) и са се съгласявали да се настанят там ? Такава стая е мизерия. Тези , които обяснявате , че не е и считате това за нормални условия - мечта за български семейства , наистина в какво живеете ?
205
3
 
31
 
! Отговори
БГ преди 2 години
Ами те и колко българи избягаха от лошите ни условия.
204
34
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези стаи са за ползване ден- два. Няма как да живееш в таван с перде за отделяне на тоалетна от стая, където спиш, готвиш и се храниш. Стръмните стъпала не са подходящи за човек в неравностойно положение.
203
4
 
45
 
! Отговори
Бако преди 2 години
По морето вече е препълнено с украинки без мъже. Ужас!
202
6
 
82
 
! Отговори
От хората преди 2 години
Докато е време трябва да бъдат натирени. Излиза,че са с повече права от гражданите на приемащата ги страна.Срам.
201
8
 
73
 
! Отговори
инсп.Варимезов преди 2 години
Това е само начолото, дами и господа !Ще видите какво ще стане у нас, като дойдат онезивъоръжени бандеровци и главорези . . .мъжете им !Да не мислите, че както ги "каканиже" тази сврака Гьоков, ще започнат да работят на ПРЕХВАЛЕНАТА му минимална заплата от 710 лева !Не, ами ще почнат тогава едни отвличания, кражби и грабежи посред, "бел" ден . . .
200
5
 
83
 
! Отговори
Ани преди 2 години
Така е, като си отворихме хотелите, всички очакват вече точно това, все едно са на курорт, а не бягат от война. Поляци и румънци отвориха зали и салони, а ние хотели,хак ни е, още повече ще се оплакват и на главите ще ни се качат
199
6
 
92
 
! Отговори
Напомняне преди 2 години
Това е началото, ще има и още оплаквания. Тези се имат едва ли не за господари на положението . Като гледам и слушам, как вече много хора от Варна се оплакват от тях, скоро ще има ново разместване. Това не искали, онова им било малко, че стигат и до наглостта, да искат без пари храна от магазините. За справка питайте варненските полицаи!
198
5
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да напускат България. Много българи живеят в мизерия. Щяха да са доволни,ако живеят при подобни условия. Настанете нуждаещи се български семейства. 98198
197
5
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бягат и никога да не се връщат.
196
6
 
21
 
! Отговори
преди 2 години
Леглото до душа...ако мине номера...
195
2
 
79
 
! Отговори
Не пукиста преди 2 години
Реално трябва да се държим като Сърбия . Как става за Сирийци да им правят палаткови лагери а за Украинци в лукс хотели . Нека отидат във Турция или Чехия и да видим как ще ги посрещнат .Аз съм против войната и убийства на хора но това е лудост на претенцийте от хора бягащи от война.
194
11
 
32
 
! Отговори
Укропитеци преди 2 години
До Бат Пешо. Е каква да сме начело с ПРОСТо киро? А и оня с изветрелия мозък бившия пилот Ал Бънди.
193
3
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо тези бежанци да са повече от афганите и сирииците , да освобождават казарми и да ги настаняват я сиктир
192
4
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
човекът има къща за гости на село , покзават и парното и баните , не ги удовлетворява , искат варна бургас да си ходят
191
4
 
83
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Нагли нагли и неблагодарни!!!