Проверки след оплаквания - украинци бягат от лошите ни условия

Собственикът решил да приеме бежанци, защото не работил 2 години
9 апр 2022 19:07, Анисия Иванова
305

Проверяват местата за настаняване на бежанци в Русенско след сигнал за лоши условия в къща за гости в град Мартен. Собственикът ѝ приема 9 души, бягащи от войната, които само след 3 дни искат незабавно да напуснат дома, недоволни от състоянието на къщата.

В къщата за гости се настаняват две семейства с малки деца и жена в неравностойно положение. За настаняването им собственикът на къщата трябвало да получи по 40 лева на човек за вечер като компенсация от държавата.

След 3 дни обаче, бежанците се свързват с местна доброволческа организация и молят незабавно да бъдат преместени. Приемат ги в Кризисния център на Каритас в Русе.

"Оплакаха се, че не са имали достатъчно храна. Също така, че пространството е било тясно, не е било пригодено за хора с увреждания. Като цяло се оплакаха от отношението", каза управителят на "Каритас" – Русе Георги Михов.

Семейството не пожела да застане пред камерата ни. Споделиха, че са много стресирани и изплашени. По думите им в къщата е било студено. Собственикът се е държал много лошо с тях. Той обаче отрича.

"Смятате ли, че ще ми дадат от общината всички видове разрешителни, ако няма условия? Четири стаи с 3 бани, 2 тоалетни, широки спални - нова къща - изолирана с климатик и т.н.", изтъкна собственикът на къщата за гости Пламен Митев.

Мъжът твърди, че семействата са искали да бъдат настанени в по-луксозно място, затова са се оплакали. Той е решил да приеме бежанци, защото не е работил близо 2 години.

"Аз не работех от пандемията насам, платихме патентни данъци, спря ни. Не съм взел една стотинка помощи, карам си на моите пари, на моите мускули", подчерта Митев.

От предоставени на екипа ни кадри от мястото, където в момента са настанени украинците, се вижда, че пространството е по-широко. Кметът на Русе е разпоредил проверка на всички места за настаняване на бежанци.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
6
 
102
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лека полека ще ви стане ясно що за стока са тези и как всички сме в една добре аранжирана масова манипулация. Как една голяма медия не се намери да даде друга гледна точка. Нали уж свобода на словото, обективност дъра бъра....а забраниха официално руските медии. Пропаганда уважаеми това е истината.
149
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 181 Нидерландия е бедна държава не са като нас в България.
148
3
 
105
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги пращат в Харманли, там има бежански център! Кви са тия бежанци дето бродят из страната безконтролно, пък и само мрънкат че не им е достатъчно луксозно? Ми тва е България би, тук е така!
147
3
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не плащаш пари и имаш претенции Малко нагло идва това! Като са персони имаме 5 звездни хотели на добри цени, какво чакат още?
146
92
 
11
 
! Отговори
Христосков преди 2 години
Всеки, който е против НАТО и ЕС е долнопробна, извратена, продажна, комунистическа, съветска сгааан! Да гниете в ада, предатели български!
145
3
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите свършиха. Или да затънем в дългове заради укрите?
144
3
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас много села с гилеми дворове и къщи са безлюдни да им дадат по една крава и земя да я работят и да живеят както живеят и други българи у над какво всичките по морето и на хотел с пет звезди
143
67
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия спални са с големина на леглото! Ужас!
142
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има разлика от опортюнист и бежанец.
141
2
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро ги покани на хотел у нас и сега да си ги вземе дома аман от маанджий казваше баба ми
140
7
 
76
 
! Отговори
Вън Украйнци преди 2 години
Като не им харесва да си отиват . Никой не ги е канил , не може нашата държава да си оправиме ще оправяме други . Стига толкова да се подлагаме на послушните ЕС / от САЩ / . Вън НАТО , Вън ЕС .
139
7
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 7Тия никога не са били в мазета и под обстрел. Те са от Западна Украйна и си мечтаят за живот в западна Европа. Много от тях са приближени на "елита" в Киев. Всъщност бягат от възмездие и подир илюзиите си.
138
7
 
87
 
! Отговори
мак преди 2 години
Кой е виновен? Тези, които им осигуряват абсолютно всичко не защото са бежанци, а защото са украинци и врагове на Русия, т.е. приятели на ес. Не..нор..малната истерия наречена помощ им дава усещане, че са нещо специално и всеки им е длъжен. Управляващите да затворят границите най-сетне и да се кротнат с това обгрижване, че ще ни превземат някой ден, а държавата ще фалира.
137
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "тракиеца"Я внимавай, бе!
136
64
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У България живота е най-добър за русофилите и путинистите!Те се радват че живеят тука даже при сегашната мизерия!
135
4
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 159. Моята гримьорка пък ми разправя че и звъннала украинка да си запази час за вторник щот тръгвала утре от Одеса. Първото което мисли са веждите явно
134
62
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путинисти спете се малко.ДАНС кога ще се активира и ще започне да арестува троловетв на Путин?
133
5
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неблагодарници. Овориха се че могат да се местят когато си поискат да търсят лукса. В Дубай в седем звездния хотел не искат ли
132
7
 
77
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Ккава храна,какъв порцион!?В бежанските центрове по принцип се пълнят канчетата от голям казан с боб,леща,ориз,булгур или качамак!Тука имат храноден първо,второ,трето и с претенции!Бежанец си в съседна държава,плътно до границата във ведомствена база,спортна зала или на палатки!Пак излязохме прекалено гостоприемни и винаги се злоупотребява с гостоприемството ни!Едно време в Граматиково посрещахме пакитата,иракчани и афганистанци с кубинки без да сме мародерствали,да знаят къде се намират!
131
6
 
83
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фризьорката ми каза,че я е страх да ги подстригва и боядисва защото после казвали.нямаме пари ние сме от Украйна и се изнизвали без да платят