Чужденците ги няма по морето на юг, до 30% нагоре ще са цените

Дори не се надяваме на някаква печалба, признават hotelieri
30 юни 2022 12:45, Анисия Иванова
250

От 10 до 30% ще се повишат цените на туристическите пакети, прогнозират от туристическия бранш по Южното Черноморие. За тази година това ще е трето увеличение.

"Цените засега са 15-20% увеличени. Надяваме се за летния сезон някои цени да спрат да растат и да изкараме. Дори не се надяваме на някаква печалба, ние се надяваме да не бъдем на минус", коментира хотелиерът Веселин Налбантов от Слънчев бряг. Той оспорва оптимистичните прогнози за сезона.

"Туризмът няма да бъде добър тази година. И не поради някаква друга причина, а поради факта, че има война. Войната е по-страшна за хората от пандемията."

Налбантов твърди, че "за момента чужденците ги няма".

"Не мисля, че ще има друго увеличение на цените, освен ако не ни изненадат с нови цени на електричество, на вода. Всички сме обявили цени, завишили сме ги малко, но няма как да се справим със ситуацията по друг начин – около 20% е", пояснява Таня Желязкова, собственик на хотел в Лозенец.

"От 1 юли практика е, не само тази година, цените се вдигат. Другото увеличение, което очакваме от плануваните цени, вероятно е заради инфлацията", отбелязва Ваня Андонова от Туристическата камара в Приморско. Според нея ръстът ще е "от 10 до 30% на база миналогодишни цени".

"Няма сериозен хотелиер, който да е предоговарял с туроператори да увеличава цените. Туроператор да реагира, че пакетите са се увеличили, е много странно. Цените са договорени от предходната година. Договорените цени се продават в този размер, в който са подписани. Хотелиерът приема на тези цени всичките си гости", заяви пред БНР Елена Иванова, предсeдател на Съюза на собствениците.

"Не намирам логика да увеличаваме цените за българите спрямо цените, които са договорени за чуждите ни гости, независимо дали са от източни, или от западни пазари", допълни тя.

След две години отсъствие англичаните се върнаха в Слънчев бряг, не в мащаба до 2019 г., но всички пазари са представени в курорта, уточни Елена Иванова. По думите ѝ отливът на руски туристи не е свързан само с войната в Украйна.

"Руски туристи нямаме в последните 3-4 години. Руснаци има единствено и само по апартаментите, на които те са собственици."

90 на сто от хотелите, приютили бежанци, са ги изпратили на 1 юни, поясни Иванова. "Единици са хотелите, които могат да се похвалят, че са назначили украинци. В останалите хотели си работим с българи или с чужденци от други страни, но не и от Украйна.", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
35
 
! Отговори
бг турист преди 1 година
Може и 100% нагоре да ги вдигнете цените и без това няма да дойда :)
57
0
 
50
 
! Отговори
! преди 1 година
Чужденците ги няма, а цените 30% нагоре! Ами допишете си заглавието "..следователно и българите няма да ги има" и да се получи коректна статия.
56
9
 
29
 
! Отговори
Хотелиер преди 1 година
Аз в мойто хотелче на Ахтопол много обичам да ги цакам българите с двойни цени за нощувка. После им слагам 14-15 лв две кюфтета без гарнитура и 8 лв за малка наливна бира.. Те си мислят, че щом е толкова скъпо е лукс и хотела е бутиков :) И ми викат аре батка догодина сме пак при теб. После разказват у Перник, че са били на морския рай... рай, рай ама за мен - с тез цени направо им се плаче
55
3
 
14
 
! Отговори
Катя преди 1 година
Ходя само по нудистки плажове. Нито плащам за хотели, нито за чадъри. С приятели и приятелки си изкарване страхотно за 2 седмици и после само минавам да взема мъжът ми и децата и отиваме семейно на почивка някъде в чужбина.
54
2
 
35
 
! Отговори
Бг черноморие преди 1 година
Един брой палачинка в Несебър - 8лв. Заповядайте!
53
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая година и аз съм в Гърция, ако ми хареса, повече няма да пълна гушите на Таки, Маджо и тем подобни мутри на нашето море.
52
0
 
8
 
! Отговори
Пей преди 1 година
Е нашите Джерита ще са на линия
51
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дигнете още цените и съвсем ще ходим в Гърция.
50
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите политици по всякакъв начин се погрижиха да изгонят руснаците по черноморието. Някакви хора с мислене от преди 50 години се разделят на -фоби и -фили и се пенявят с празни приказки, без да виждат цялата картина. Вместо да гледаме народни интереси, продължаваме упорито да продаваме държавата си и да позволяваме да ни колонизират и унижават и умишлено да ни обедняват.
49
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Епа они сакат за един месец да станат милионери по морето, поне такива са цените. Айди нема нужда.
48
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние не се уважаваме като цяло. Ако уважаваме себе си, щеше да е прекрасно. А, укритие са си там, кой каза че не са на морето? Пълно е с укри и няма да ходя там. Да си ходи Петков с Лена!
47
13
 
14
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Мисля другата седмица да се опъна на плажа на Слънчака за пет дни, по точно пет нощувки, шест дни. Не ме интересува дали има много чужденци или няма, стига да не ми пречат. Повече от 5-6 дни не мога да издържа на едно място. И за август планирам още пет нощувки. Две почивки по пет е много по-добре от една за десет. А юли е най-готиния месец за почивка. Само през юли няма мъртви течения и е топло и през нощта. През август почват мъртвите течения, но тогава ще стоим повече на басейна.
46
2
 
28
 
! Отговори
Мугабе преди 1 година
мутрите изтърваха питомното, за да гонят дивото. царвулите изпъдиха украинките от хотелите, с очакването, че ще дойдат тълпи от запад, за да могат да се наслаждават на войната в Украйна на живо. Обаче мазохисти май няма, и мутрите ще останат хем без пари от ЕС, хем без клиенти.
45
2
 
45
 
! Отговори
вввв преди 1 година
Алчността ще ви затвори,скъпи сънародници-варненци и бургазлии.Искате за 2 мес. ние,обикновените хора,да дойдем,да ви изсипем по една торба пари,само защото сте се родили и живеете по морето.Е няма да стане.
44
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието е малко смешно - значи като няма платци, цените били нагоре! Или някой е сбъркал, като е писал, или нашите пак са отворили зда лапат, ама освен комари друго едва ли ще им влезе в лакомата паст.
43
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Типично по мутренски - дигат цените защото нямало клиенти. Това си е техен проблем.Да не си мислят, че сега пък ще хукнем като вдигнат цените? Да фалират мутрите долни дето бетонираха морето.
42
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам на базата на какво е това самочувствие от тези наши хотелиери, че да искат да вдигат цените с 30%. Бетон, гъчканица, лошо обслужване, мръсотия, паяци и полицаи те дебнат на всеки ъгъл да те глобят, че си паркирал не както трябва, а то място за паркиране няма. В Гърция съм направил резервация на цената от миналата година, на плажа вземаш фрапе шезлонг и чадър са без пари, по таверните усмихнати, храната чудесна.....
41
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купихме си къща в село на 5 км от морето. Вече не ме вълнуват цени ни на хотели, ни на ресторанти.
40
20
 
20
 
! Отговори
Bogito преди 1 година
Аз никога не съм ходил на море в чужбина. Но и по нашите хотели не ходя. Ходя си на плаж и се връщам. Това е привилегията да живееш в Добрич. 25 мин до плажа имам с кола :) Колко заблудени хора има, които ходят в чужбина. Най-хубавите плажове са тук.... на мен плажа ми излиза горивото до плажа и едно кафе там :) Даже и масла не слагам против слънцето. Ходя от 08:30 до 11;30 на плаж и се прибирам :) Балъците ходят на плаж по обяд :)
39
1
 
57
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Страшна логика, няма туристи и цените нагоре