До три седмици цената на бензина пада под 3 лв., при дизела по-сложно

Мярката с 25 ст. отстъпка на литър - популистка, смята Хаджидимитров
7 сеп 2022 10:28, Петя Славова
97

Нов ръст на цените на горивата може да настъпи след като групата на страните от Г-7 са готови да приемат таван на цените на руския петрол. Според проучване на Института за икономически изследвания, намаляването на акцизите за горивата в Германия през това лято не е довело до по-ниски цени в бензиностанциите.

По думите на Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, цените на горивата у нас са се успокоили, особено на бензина, който на много места вече е под 3 лева.

"Очаквам до най-много 3 седмици на доста от местата в големите вериги да видим цени между 3 и 3,10 лв., с отстъпката от държавата ще виждаме цени от 2,80-2,85 лв. Има по-голямо разминаване на цените при дизеловото гориво. Това е поради високата цена на метана", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Гостът на "България сутрин" посочи, че в цяла Европа предимно се използва бензин, а търсенето му лятно време е много по-високо от това на дизела. Затова и международните цени са били много по-високи.

"В рамките на 2-3 седмици бензинът падна с над 300 долара. След време това ще се отрази и на колонките по нашите бензиностанции. Статистическите данни за отминалата година - потреблението на дизела намаля с 40%, на бензина с над 45%. При метана спадът на потреблението е над 80%", подчерта Хаджидимитров.

Според него мярката с 25 ст. отстъпка на литър гориво е била популистка и не е помогнала особено на хората с по-малки финансови възможности.

"Опитвахме да ги убедим, че не е правилно тази отстъпка да се даде. След това мислихме варианти как да се даде по най-лесния начин, за да се осчетоводи от нашите обекти. Нямаше как да се изчисли дали човекът има или няма финансови възможности. До края на годината много хора ще се възползват от тази отстъпка. От НАП правят доста проверки", каза още Хаджидимитров.

Той увери, че всички фирми, които са дали отстъпката, след това са си получили сумите, ако нямат задължения към НАП. А опасността от фалити на бензиностанции е отминала, тъй като "има търпим праг на печалба", който е самодостатъчен за издържане и оставане на пазара.

Гостът е на мнение, че евентуално въвеждане на таван на цените на горивата ще доведе до изкривяване на пазара и няма да бъде работеща мярка.

"Над 6 лева е цената на метана, която е непродаваема. Над 60% от колегите в София спряха да продават метан на колонките, защото неустойките към доставчиците станаха огромни. Този балон ще се спука. На този етап газовите бутилки са решение", посочи Димитър Хаджидимитров.

За финал той увери, че не се прави компромис с качеството на горивата, тъй като глобите са сериозни, а проверките са редовни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Капитан Джак Спароу преди 1 година
А корабите на какво ще минат? На литиево-йонни батерии ли? :-)))))
68
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахъ, ше падне, га паднат на кога топките.Толкова сме прости, че чак и укрите ни се смеят.Щял някой да дойде на власт на бял кон. И като дойде, к'во ши стане, ще му го за белим и това ще да е. Белим не е бил у властта веке 12-сет лазарника ве кауни.И още в сърби. Да *** и простотията българска.
67
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпроса е ,защо изобщо цената му е над 3 лв,а не дали ще пада.Какви са обективните причини цената да не е 2.20 ,каквато беше преди да я вдигнат.Кой я вдигна,как го наложи на всички,кой ръководи картела,как държавата да го унищожи този картел,ако е необходимо държавни бензиностанции да отвори във всеки град.Трябва да се намери решение за противодействие на това налагане на цени от картела
66
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще се национализира Лукойл? Как в цяла Европа ги поставиха под държавен контрол, само в България мълчат като мишки, или в случая комунистите дупе дават, но не пипат руски интереси?
65
0
 
8
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Приказки за наивници. С две думи, чакайте и търпете.
64
0
 
12
 
! Отговори
Овчаря с овцете преди 1 година
Мислиш ли, че ми пука какво точно беемве караш?
63
4
 
14
 
! Отговори
Супер Лойко преди 1 година
Социолозите показаха ФАКТА, че Бойко се завръща на бял кон и бензина се оплаши и почна да пада. А той дори не е дошъл още... като дойде, цената на бензина ще стане 30-40 стотинки за литър. И ще потекат реки от газ, а инфлацията ще падне до -2%
62
22
 
4
 
! Отговори
Супер преди 1 година
Аз карам BMW М8 Competition, мислите ли че ме интересува колко е бензина.
61
5
 
1
 
! Отговори
БОКО е ВЕЛИК преди 1 година
Не е заел власта и събори цената на мазута.Черепа ограби и оня спря да ***,дигна заплатите и пенсиите на милиционерите,нема гладен милиционер .....
60
9
 
13
 
! Отговори
Справедливост преди 1 година
Всички, които плюете, Бойко, защо не си припомните, когато се вдигнаха цените на горивата 50 коли се вдигнаха и смъкнаха веднага цените. Сега са с 30 % по скъпи и мъчите, Асен ви прави на балъци. Договори 3 години Лукойл да купува по евтин руски петрол, а цените на горивата високи. Къде ли отива част от по голямата печалба, как мислите. Са и не е в мен или при вас.
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уралда е лек петрол демек по лесен за преработка и идва от близо а не се кара от Нигерия например или Венасаела.Айде малко да мислим преди да пишем тотални глопости
58
1
 
24
 
! Отговори
Справедливост преди 1 година
Вие медиите подигравате ли се с народа? От 1 месец говорите, че падат цените, което не е вярно. Ние не сме балъци. При цена под 100 долара на барел, цените са паднали с няколко стотинки. Трябва данък свръх печалба, а не таван на цените. Дали ще вдигат цените тогава? И от печалбата да се компенсират потребителите, а не търговците. А сега какво е? С отстъпката големите търговци печелят двойно.
57
1
 
11
 
! Отговори
rm преди 1 година
До Анонимен 54 - човек, тя тази цена се мени с по 3 долара нагоре и надолу по няколко пъти на ден.Онзи ден беше 90$, вчера вечерта 85.60$, през ноща падна на 85$, сега е 87$, до довечера може да е 89$.Това което пишеш няма как да стане, през 1 час бензиноколонката да е като ротативка.
56
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предизборно падат ама номера няма да мине, под 2 лева вече може и да говорим но на изборите ще ви посечем заради това и всичко което уби бизнеса и държавата.
55
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дизеловото гориво и надолу по фракцията по правило се водят отпадъчни продукти, при производството на бензин. Същото е и за газовите фракции. Всичко е спекула, и манипулация. Просто дизеловият двигател е по-икономичен, и ефективен, спрямо подобен бензинов двигател, е няма как да го оставят, да ти е по-евтино горивото, пък било то и отпадъчен продукт. Спекула и мафия, но на световно ниво, това е проблема.
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Грешни сметки, айде стига глупости, тук винаги е било ако цената на петрола падне - веднага се оказва, че Лукойл е поръчал 10 танкера за скъп Уралс и няма как да свалят цената. Ако обаче се качи, още през нощта на всички бензиностанции цената се вдига. Пък ти си говори за фючърси, нищо общо няма пазарната икономика с монопола на "братушките".
53
0
 
27
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 1 година
Дизела, та дизела..... Откога дизелът е скъпото гориво? Дизелът излиза последен от горивата и е най-евтин за производство. След него остава шкартото-котелни горива и ала-бала! Пропан-Бутанът е страничен и остатъчен продукт от филтрацията и производството на бензин и другите горива! Той им идва за без пари!!! Само толкова да знаете, е вече ясно за каква лапаница става в този бранш! А иначе ревът като хималайски мечки!!!!
52
0
 
3
 
! Отговори
До 54-Хахаха преди 1 година
Добре е,че не всички са шушумиги ,като теб!
51
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
''Цената на американския суров петрол се срина до най ниското си ниво от Януари насамкато поевтиня до 85.49 за барел пише Bloomberg."нали сте една и съща медия не следите ли какво пишат колегите отвъд океаната мисълта ми е защо цената в българия все още не е паднала ?какво чакаме ?
50
1
 
12
 
! Отговори
младен преди 1 година
"Нов ръст на цените на горивата може да настъпи след като групата на страните от Г-7 са готови да приемат таван на цените на руския петрол."Баси мамата!!! Ами да не налагат бе. То е ясно че като наложат таван и Русия ще врътне кранчето и цените ще излетят.