Голям скок на търсенето на дърва за зимата

Обявиха стойността на кубичен метър
10 сеп 2022 22:02, Росен Стойчев
37
Голям скок на търсенето на дърва за зимата
Снимка: БГНЕС

Между 100 и 150 лева на кубичен метър и нагоре се търгуват дървата за огрев през тази зима.

Още по темата
И това зависи от региона. По-лошото е, че има места в страната, където списъкът с чакащите домакинства продължава да е твърде дълъг и не се знае дали ще може да бъде изпълнен, съобщи БНТ.

"Територията е почти 240 000 хектара. Цената на дървесината, която продаваме на физически лица варира от 53 до 68-70 лв. на пространствен кубичен метър, но това е цената на държавата в гората на временен склад. Другото притеснение е, че в ретроспекция предходните три години сме подавали между 58-60 хиляди кубика годишно, тази година бяхме предвидили 80 хиляди кубика. Към края на август реализирахме почти 70% от тях", обясни Цветелин Миланов - директор на предпирятие за дървесина в Габрово.

След среща в министерството и разрешение са увеличили количествата дървесина за продажба общо 108 500 кубика, което е два пъти повече.

"Проблемът с високите цени е търговската политикана фирмите. За нерегламенитрана сеч - от началото на годината имаме установен по-малко от половин процент незаконно изсечени дървета", коментира Миланов.

Заради огромното търсене се стига дотам, че дървесината веднага се извозва от горите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
28
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Вън ЕС и НАТО от България!
7
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напролет ще се търсят коне и каруци, защото няма да имаме и бензин. Ако не сме изяли конете през студената и гладна зима, разбира се!
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия статии нагнетяват спекулата! Да ви П.И.К.А.М и на демокрацията. А да! И на европейските ценности.
5
1
 
27
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
абе майтапи! ...ТУК преди година кубик дъб се доставяше /нарезан и нацепен/ за 90 лв СЪС превоза..Преди три месеца цената скочи на 120..От по-малко от месец вече се приемаха заявки на цена 195 лв..Колко е СЕГА ДАЛАВЕРАТА ,не знам..
4
21
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Ох какви мижитурки. Не чогат тези селяни да хванат брадвата и да си насекат дърва, а чакат да им докарат. До тома доведе комунизма. Мързеливи селяни с претенции.
3
5
 
34
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
100 лева за кубик дърва? Това е някаква лудост. Дървата не бива да струват повече от 30 лева на кубик. Откъде идва това 100? Как се получава тази цифра? Та България е пълна с дървета и дърва. Как се получва това 100 лева. Все едно в Русия, руснаците да продават газта на народа си на непосилна за тях цена. Или пък Саудитска арабия да продва скъп бензин на народа си.
2
1
 
7
 
! Отговори
За... преди 1 година
...Бога братя -> купувайте!!!
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си взех на 90, 10 кубика, но си ги нацепих и превозих сам