Отбелязаха 120-години от изграждането на църквата в Шипка

17- те камбани на храма, излети от бронзови гилзи от боевете на Шипка, огласиха Розовата долина
25 сеп 2022 18:18, Красимир Ангелов
14
Отбелязаха 120-години от изграждането на църквата в Шипка
Снимка: БГНЕС

С 33 удара на голямата камбана, колкото са годините на Исус Христос, започна тържествената света литургия по повод 120 години от освещаването на храм "Свето Рождество Христово" в Шипка.

17- те камбани на храма, излети от 31 тона бронзови гилзи, събрани след боевете на Шипка, огласиха Розовата долина.

Четирима митрополити, десетки свещеници и два хора – при Старозагорската света митрополия и Руския свети синод, се включиха заедно в богослужението в историческата църква, под която има крипта, съхранила до днес костите на загиналите воини от двата православни народа.

Сред миряните беше и Патриция Графигнатиева, правнучката на дипломата Граф Николай Игнатиев, подписал Санстефанския мирен договор и участвал в инициативния комитет за съграждането на храма, избрал и негово име. Тя  пристигна от Дания за църковния юбилей.  

"Ще повторя думите на митрополит Методий Кусев, който при освещаването на храма през 1902 г. казва: Този храм е вечен символ на православната ни вяра, надеждата и любовта", посочи в словото си Старозагорският митрополит Киприан. Той припомни за делото на майката на генерал Скобелев, Олга Скобелева и граф. Николай Игнатиев, основали  инициативен комитет, събрал средства от дарения в Русия за съграждането на Божия дом в памет на героите от Шипченската епопея, отворила пътя за свободата на България преди 144 години.

С почетни плакети "Свети Карп“ на Старозагорската митрополия бяха удостоени президентът Румен Радев, президентът Георги Първанов/2002 – 2012/ и Симеон Сакскобургготски, в знак на благодарност за съхраняването на храма. Почетни плакети на Старозагорската митрополия бяха присъдени на проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас, която е и бивш областен управител на Стара Загора, кмета на Казанлък Галина Стоянова за боголюбива дейност за запазването на храма , както и на Елеонора Митрофанова, посланик на Руската федерация в България, съобщава БТА.

С тържествената литургия днес беше поставен финал на тридневната програма, с която Старозагорската света митрополия отбеляза 120 години от освещаването на храм "Свето Рождество Христово".  
 


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Почти всички големи храм-паметници в България са изградени с помощ на Русия и носят имена на руснаци. Църквата е много красива!
9
0
 
0
 
! Отговори
ХоХо преди 2 месеца
До Анонимен 6Нещастен аналнимен, това е ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ !
8
0
 
6
 
! Отговори
Пламен преди 2 месеца
Вечна памет на героите и благодарност към дарителите!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Към автора гилзите са от месинг
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как може такова нещо това е руска църква.Как може да се празнува, трябва да се ухули, нали е руска църквата. Как така, какви са тия работи, всичко руско трябва да се унищожи според настроенията в последно време!Всичко руско и народа и сградите и въздуха в Русия е виновно за това че руското правителство прави безумия затова трябва да се унищожат!Изкуството, поезията, балета, всичко е виновно за това безумие, затова да се унищожи!Трябва да се спази директивата от Европа!
5
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Крайно време беше. Две поредни години ходя там и все в ремонт.
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колю Фичето ако види това архитектурно чудо ще се изcepe на дипломата си.
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вечна им памет на загиналите на Шипка!
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хората с дарения са я построили не са чакали Боку тиквата да им я построи.
1
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бихте ли подкрепили социялен пакет от Кирчо, Кокорчо и Нинова?