Много български домове могат да са енергийно независими

Нужно е ново законодателство, икономически лобита го спират
18 ное 2022 21:21, Анисия Иванова
21
Много български домове могат да са енергийно независими
Снимка: БГНЕС

Застъпническа кампания за енергийна независимост на всяко домакинство започват две неправителствени организации у нас - Общественият център за околна среда и устойчиво развитие и инициативата "Зелени закони". Двете организации ще предложат законови промени за ускоряване на прехода на българската енергетика към микс, в който да преобладават различни възобновяеми енергийни източници.

В момента има всички условия процесът по проектиране и изграждане на инсталации за лично ползване, при добра политика и улеснено законодателство, да се случи в твърде бързи темпове, смята Петко Ковачев от "Зелени закони".

"Ако не на всяка къща, то поне в една значителна част от българските домове", каза той пред БНР.

Сега пречките са най-разнообразни. Законодателството все още не позволява кратък процес на инсталиране на ВЕИ, обясни той.

По думите му тук процесът все още отнема между година и две, докато в западните и някои централноевропейски страни говорим за месеци.

Яснотата, че парламентите напоследък не живеят дълго, е препятствие пред приемането на цялостни нови закони, каквито са нужни в тази посока, заяви още експертът.

При КЕВР има нужда от много сериозни промени, особено засилването на контролните ѝ функции върху търговията с енергия на борсата, каза Петко Ковачев.

"А също така да се прецизират и нейните регулаторни функции. Виждаме, че комисията стана едва ли не държава в държавата. Виждаме скрити зависимости от различни политически и икономически лобита върху дейността на комисията", допълни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е в за да вземат парите на хората, на всеки няколко години пускат поредното нововъведение, чрез което ще спестим 50-100% от сметката за ток и отопление. Спомнете си за енергоспестяващите лампи, после led, после газови котли, такива на пелети.. Аз продължавам да си ползвам един смядовски оборудван с Wi-Fi контакт и термостат.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
500 грама обогатен уран струва около 1500 долара, това количество може да захранва едно домакинство с ток за 25-30 години, затова в момента много компании разработват микро атомни генератори защото са много икономични и на практика безопасни.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди повече от 30 години в зората на демокрацията, съседът сложи перка на покрива на блока, акумулатори в апартамента и като спре тока у тях светеше, но тези от последните етажи се оплакваха от шума.
13
0
 
9
 
! Отговори
енергия преди 1 година
Ние ползваме безплатно космическа енергия от космическия разум. За вас не знаем. Оправяйте се сами и ДГД.
12
4
 
11
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Аз не плащам за вода и електроенергия. С вода се снабдявам от герана който съм го изкопал скришом под къщата. Електроенергията си я произвеждам сам чрез моето устройство за производство на свободна електрическа енергия използуваша енергията на земната гравитация. Освен това през зимата като стане много студено спя с двете си котки - едната от дясно, другата отляво. Котките имат температура 38.5 градуса и ме топлят безплатно. Като са гладни, ги пускам навънка да гонят мишките.
11
7
 
6
 
! Отговори
Terza преди 1 година
В същото време на тецаджийте, дето не могат да си напишат името без грешка, които си трошат парите по казината. Ще им пазят мръсната работа като национално богатсво и да имат по 2-3 апартамента в областните градове. 12 пъти над нормите за замърсяване е въздуха в България, като минем на ел. коли, ще е все едно караме параходи на въглища. За каква екология, каква справедливост говорим?
10
4
 
18
 
! Отговори
Terza преди 1 година
Аз съм млад човек, който не може да си позволи жилище. Нямам шанс в България с тези заплати, да имам нормално подсигуряване на семейството. Нямам шанс да създам бизнес и да се развивам, да си реализирам мечтите. Но от ЕС някак си са решили, че трябва да се притеснявам за енергийната ефективност на жилищата. Значи докато аз трябва да се чувствам като наблюдател, други да си живеят на топло?
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добри намерения, но! Да гониме вятъра! Вместо АЕЦ с евтин ток, вятърни мелници, скъп ток, необходими бурни ветрове, зимата замръзват, убиват птици, изветрят почвите, супер еко! Слънчеви панели, то слънце само лятото, зимата сняг, облаци и мъгли! И двете скъпи удоволствия! Закриваме ТЕЦ, АЕЦ, ВЕЦ, пускаме питомното, ще гоним дивото!, на къде отиваме?!
8
8
 
9
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Ако България не е слънчева държава, не знам какво да кажа за Холандия, Германия и Англия, където слагат панели като луди. Тука за 10 бона и малко регулации от държавата, една къща става независима за поне 20 години.
7
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за какво нашата държава смята да използва излишъкът на електроенергия? Да свали цената за останалите граждани, които нямат обективна възможност да се възползват от "безплатните ВЕИ" - Нее, разбира се. Това ще е повод да "изравним цената" с тази в най-развитите европейски страни. България не е чак толкова слънчева държава. Има периоди от 20 дни без слънце, само дъжд и облаци и през есента, зимата, пролетта. Няма и територия на която да бъдат разположени фотоволтаици.
6
2
 
15
 
! Отговори
Светулката преди 1 година
Държавата пречи за фотоволтаици. Има далавери там . Кък ще бъркате у медо. Може и без енергото.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой понечи да заваря ТЕЦ-овете - имате 250 000 души, дето се хранят покрай тях или са в индустрия, която е значително подпомогната от съществуването им. Пожелавам усепх на всеки плитик на власт, котио се опита да вкара това. А и - армията и полицяита, само ще ви кажа, че половиата са в семейство с хора, които работят по тези места, така че не знам, дали ще ви опазят дълго ...
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Законодателството все още не позволява кратък процес на инсталиране на ВЕИ" - АХАХХА! Някой виждал ли е, какво е адекватен ветрогенератор? С години работих за таква комапния - не правиш ли ОГРОМНИ паркове, при това в особено втровити местностти или най-добре- на 100 метра в морето,просот е нерентабилно. А и друго - Ако съсед си сложи голяма перка, пъво ще старчи 10 метра над къщата, второ ще го набем комшиите, защото това нещо ЩЕ ВИ ИЗПИЛИ НЕВИЧКИТЕ - шиму да си е б е.
3
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е те много български домове и сега са енергийно независими! По селата много нямат ток, топлят се с дърва, за топла вода един бойлер на покрива да се нагрява на слънцето и те ти енергийна независимост по нашенски! Еко, био! Модерна работа!
2
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ли ще ни спират ТЕЦ-овете?После ще ни казват,че сами сме си виновни как не сме си направили домовете енергийно независими...Мошеници!Без война ще ни унищожите!В Украйна заради бомби са без ток,а тук ще сме заради продажни политици!
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ли да си купя един модулен реактор (SMR) за вкъщи?Това е мини атомна централа.Ако избухне нв отговарям...