Соларни панели на блокове, ако съседите са съгласни

Позиция на Росен Христов
24 яну 2023 12:09, Росен Стойчев
65
Соларни панели на блокове, ако съседите са съгласни
Снимка: БГНЕС

Монтирането на соларни панели за производство на ток и на слънчеви инсталации за подгряване на вода, което се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост за гражданите, ще може да се прави и в жилищни блокове, а не само в еднофамилни жилища. Това е написал служебният енергиен министър Росен Христов в писмен отговор на въпрос на депутатката от ДПС Ализан Яхова, съобщи Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Инвестицията "Подкрепа за енергия от възобновяеми енергийни източници за домакинствата" по плана се финансира с 240 млн. лв. и предоставя възможност за монтиране или на слънчеви колектори за подгряване на вода, или на слънчеви инсталации за производство на ток, но само за собствени нужди.

По тази процедура по принцип могат да кандидатстват само физически лица, и то само за тяхно собствено жилище, което да е единствено и на този адрес да няма регистрирана фирма.

Освен това досега това жилище трябва да е отоплявано по неефективен начин - печка, котел или камина с твърди горива, когато се кандидатства за финансиране на слънчева инсталация за подгряване на вода.

Когато се кандидатства за инсталация за производство ток, допълнително условие е в жилището да е консумиран ток поне 6 месеца преди кандидатстването, т.е. жилището да не е току-що построено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: сградирешениепанели
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Поне ще има пари за тока на стълбището мазето и асансьора.Всички знаят как обичат да плащат за тези неща съседите.Че ако останат и за чистачка може да има.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мойте съседи за вълци и мечки! Как да ги питам?
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема да има съгласни! Ясно е като бял ден. Площта е ограничена и няма да стигне за всички. Демек едното нищо.
58
4
 
3
 
! Отговори
Дракон преди 1 година
Целия застой, който го имате в държавата се дължи на факта, че някои хора не могат да се пуснат от полата на Русия. Всички се питат какво точно е направила Русия за България през последните 30 години? Всички помощи и то за милиарди идват от ЕС. Друг е въпросът, че част от парите бяха окрадени, други от мързел или нарочно неусвоени. За това обаче са си виновни само българите. Защо с тези пари останалите бивши соц.държави дръпнаха напред?Бог дава, обаче в кошара не вкарва.
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За индивидуални потребители е идеално. За фабрики и зали става. В блоковете не става.
56
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С този евтин ток и при не много висока консумация сметката да спестиш с тези панели не излиза, да не говорим, че това което го дават като производителност е замерено Юли месец по обяд, а реално тока който се произвежда е в пъти по-малко особено месеците с най-висока консумация Дек-Фев.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 53 "Ограмоти се." - ограмоти се ТИ и го кажи на ЮАР, защото не гледаш за кой е или те викна да помагаш с пропагандата тука "САЩ,САЩ,САЩ"
54
5
 
4
 
! Отговори
ВЛАДО преди 1 година
Преди 1 месец бях във голяма дилема. Дали да внеса 100 kw/h централа от Китай за 200 хил лева или с парите да купя крипто валути.Избрах второто и в момента мога да построя 2 централи по 100 kw/h само че като гледам как всичко живо си харчи спестяванията взимам да се отказвам от идеята и най-добре да инвестирам в по тих бизнес защото парите обичат тишината, когато почне много се шуми, далаверката изчезва !
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До от ЮАР"Отново показвате незнание или даже неграмотност. Япония, Южна Кореа, Тайван са на оня край на света, но са супер-успешни, понеже прилагат и даже патологично копират всичко от Америка."- Не ИД-И-О-Т такъв . Тези страни не КОПИРАТ АМЕРИКА, а да не плащат РЕПАРАЦИИ от войните на Америка. Особенно Япония с 2 АТОМНИ БОМБИ ОТ АМЕРИКА С Любов. АМЕРИКА СЕ ИЗВИНЯВА ОСОБЕНО КАТО СТАХА СМЕШНИ ВЪВ ВИЕТНАМ
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До45. Ограмоти се. Правене на едно производство или услуга е съвсем различно от патент. Това , че пише Китай е че го произвежда. Но с какъв материал и от къде е материала е други. Пример АЕЦ Козлодуй 40 години произвежда енергия , но на ИШЛЕМЕ. А да работиш на ишлеме е работа на Роба. 80% производството в Социалистическа Народна Република България бе на Ишлеме. Текстил, дрехи за износът на Запад, гуми на коли, части и много други стоки.
51
3
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
До Анонимен-48- Отново показвате незнание или даже неграмотност. Япония, Южна Кореа, Тайван са на оня край на света, но са супер-успешни, понеже прилагат и даже патологично копират всичко от Америка. Едно време имаше ГДР и ГФР. В ГФР бяха и са до днес Американците - политически и военно. Всички знаем къде беше ГФР и къде беше ГДР в световните класации. Да не си кривим душите - всеки ще предпочете Мерцедес и БМВ пред Вартбург и Трабант. За Москвичи не си хабим думите. Аз говоря за кой е водещ!
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До от ЮАР"Произведено в Китай, но е ИЗОБРЕТЕНО ИЛИ ОТКРИТО В АМЕРИКА!" - ГЛУПОСТИ НА СЛУГАТА. ДАЖЕ НЕ ЗНАЕШ , ЧЕ В АМЕРИКА НЯМА АМЕРИКАНЦИ, А СБИРЩИНА ОТ СВЕТА. КОЙТО Е НАПРАВИЛ НЕЩО И ОТКРИЛ ВИНАГИ ЩЕ Е ИНДИЙЕЦ ИЛИ КИТАЕЦ НА ТЯХНАТА ТЕРИТОРИЯ!!!
49
2
 
5
 
! Отговори
Fena преди 1 година
До 44. И всяка втора къща в Батак има панели на покривите? Щото е много на далавера? Един не си е сложил фотоволтаици за домашна употреба. Реват за законодателство, но истината е, че това не е чист бизнес - това е смучене на субсидиите и прецакване на ЕРП. Могат да печелят, само ако продават на ЕРП и то на космически цени. Няма цена от 700 лева/мегават никъде по света!
48
2
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
До Анонимен-45-. Произведено в Китай, но е ИЗОБРЕТЕНО ИЛИ ОТКРИТО В АМЕРИКА! Китай прави производство, защото там излиза най-евтино. Но не ги измислят те тия неща. С покачването на стандарта на живот в Китай, производства се изместват вече към по-евтини места. Компютри масово се правят в Китай, но процесорите са Американски. Телефони се правят, но процесорите са Британски! Информирайте се малко къде се измислят нещата и колко акъл и инвестиции трябвата за това! Китай зависи от пазара на Запада.
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До от ЮАР"Слънчевата енергия дали става или не, не е работа на функционално неграмотни." НЕКА ДА СЕ ПОВТОРЯ ЗА ТЕЗИ КОЙТО ДА ЗНАЯТ КОИ СА СЛУГИ НА АМЕРИКА- "НИЕ НЕ СМЕ САЩ И СЕВЕРНА АМЕРИКА. НИЕ СМЕ ЕВРОПА, БАЛКАНИТЕ. БЛАГОДАРЯ ЧЕ СЕ ИЗДАДЕ НА КОЙ СИ СЛУГААААА"
46
2
 
5
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Всичко живо се е втурнало солари да слага,милионери да стават.Всеки втори контейнер на пристанище Бургас е със панели от Китай.Несте ли чували,че когато много маймунки стъпят на клона и клона се чупи. Далаверката със скъпия ток ще умре. В парламента има консенсус да се откажат от 1.2млрд от европа и да удължат живота на тецовете марица. Накрая да ви видя как ще избивате централите когато цената падне до 0.20 ст на киловат час
45
4
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
До Анонимен-41- Слънчевата енергия дали става или не, не е работа на функционално неграмотни. Това с гледане не става. Хората, физици, инженери, тая работа са я не само гледали, но и са измервали, експериментирали, построили са многомилиардни лаборатории, открили са и са изобретили сума ти неща. Днес тия технологии не са нито нови, нито пък има неизвестни. Всичко е рутинно и е в масово производство. Системите работят и са много по-ефикасни от атомните и ТЕЦ-овете. Проспали сте 50 години.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До от ЮАР"почти всички патенти са АМЕРИКАНСКИ" - ХАХХХАХАХААХ ЗАТОВА ПЪК ПИШЕ ПРОИЗВЕДЕНО В КИТАЙ НА ЦЯЛАТА ИМ ПРОДУКЦИЯ. СМЯХ И ШЕГИ ПРАВЕЛ ЛЪЖЕЦА
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Местноста на гр. Батак, Ракитово, Юндола и др , са с най слънчевите дни 297 от 365.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тцтцтц тука почнаха лобизъма Сащ това- Сащ онова. Ами слугите хвалеще Сащ , защо не сте там сигурно защото не можете да лъжете и крадете като Сащ. САЩ НЕ Е ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА И ДА Е КОТРОЛИРА С ****ЕТА