Хлебарка в топлата витрина, БАБХ запечата магазин в Пловдив

Умрели хлебарки са открити и в помещението за приготвяне на храни
31 яну 2023 13:10, Анисия Иванова
209
Хлебарка в топлата витрина, БАБХ запечата магазин в Пловдив
Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се самосезира във връзка с публикация в медиите за наличие на хлебарка в топлата витрина на голям супермаркет в Пловдив. Извършена е проверка от инспекторите от отдел „Контрол на храните и граничен контрол“ при Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Пловдив в супермаркета, както и в обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата.

При проверката в магазина е констатирано, че в топлата витрина, в която се съхраняват готови храни, има наличие на хлебарка. Проблемът е установен и от фирмата. Предприети са извънредни мерки за дезинсекция. Супермаркетът е третиран срещу инсекти на 24, 27 и 29.01.2023 г., съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

При последваща проверка е установено, че предприетите мерки не са напълно ефективни към момента, поради което е изготвено и връчено разпореждане за спиране на дейността по изпичане на място на месни разфасовки и заготовки, и съхранение и реализация на готови храни в супермаркета.

В обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата в момента на проверката е установено, че извън производствените помещения и в помещението за приготвяне на топли храни има наличие на умрели хлебарки. Там също са предприети извънредни мерки за дезинсекция. Обектът е третиран срещу инсекти на 09.01.2023 г., впоследствие и на 24, 27 и 29.01.2023 г. Поради това, че предприетите допълнителни мероприятия също не са били напълно ефективни, е изготвено и връчено разпореждане за спиране на дейността по приготвяне на топли храни и в този обект.

Извършено е основно почистване и дезинфекция както на супермаркета, така и на обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата. Управителите на магазина и на производствения обект са изготвили протоколи за наличие на частични ремонтни дейности. Предприети са мерки за смяна на фирмата, която извършва дезинсекция и дератизация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
18
 
! Отговори
Дайте името преди 1 година
Не може, не е демократично..Това са остарели комунистически способи за справяне с проблема..
118
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте името на обекта
117
0
 
31
 
! Отговори
Sunwise преди 1 година
Чшшшшшш еййй тва са протеини бре. Просто не са обработени...
116
2
 
33
 
! Отговори
123 преди 1 година
В кюфтетата може а на витрината не може. Нали няма цена, значи не се продава.
115
1
 
28
 
! Отговори
никой преди 1 година
ако въпросът опираше до една ***...то в пекарна Самаров на Събота пазар в Пловдив има стотици,плъхове също.БАБХ минават от там но освен пълните чанти които им дават друго неискат да видят.Това е трагичната истина споделена от очевидец.Не ви ли е срам .
114
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали ЕС ги разреши за еденье....
113
0
 
7
 
! Отговори
122 преди 1 година
Пише се "нощва"
112
0
 
27
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Спомнихме си как преди време в пловдивска сладкарница грък беше заснел един плъх, който яде от тавите със сладкарски изделия във витрината...
111
2
 
0
 
! Отговори
119 преди 1 година
нощтва.
110
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам персонала на магазините да измива краката на xлибаркитъ!
109
0
 
17
 
! Отговори
Въъ прост преди 1 година
- Как се нарича на хлебаря жена му?
108
0
 
28
 
! Отговори
Мда преди 1 година
"Не била пакетирана"- отговарят от БАБХ
107
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей назадничав народ- кога ще разберат за новите ценности!
106
1
 
31
 
! Отговори
Карлуково преди 1 година
Какво толкова лошо е станало? Питайте г-жа Фон дер Лайен и Европейската Комисия, които разрешиха в храната да се слагат официално такива животни - те са източник на протеини и не променят карбоновия отпечатък на планетата. Ние в България подкрепяме евроантлантическите ценности и даже се радваме на такива източници на протеини.
105
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на топлата витрина в Кауфланд в Младост 3 *** са стотици! Жената на каса ги настъпва докато те обслужва, за да не ги видиш
104
0
 
14
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
А името на магазина да напишете не може ли. Тази верига предполагам има магазини и в други градове. Защо да не знаем и за не ходим да пазаруваме там.
103
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, какво? Хората следват новата наредба на ЕС, според която могат да се продават продукти от насекоми за храна. Мозе да е била част от менюто - вие питахте ли ги? Сега ще им съсипете бизнеса на хората.
102
0
 
20
 
! Отговори
БДЖ преди 1 година
Свиквайте!!! Утре шъ ни ги сервират - пържени, панирани, пекани, в манджата, в супата... Те така, дами и г-да!
101
1
 
10
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
""защото неграмотници не могат да поддържат хигиена"" ----Ама колегъ, за каква Хигиенъ говориш, бе??? От Евро Парламентъ ни казаха - "Хигиената до минимум!!!! Пестете енергия!" - Ами хората стриктно спазват решението на евродепутатите!
100
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 95Никой няма да те задължи, просто след време всичко ще бъде с брашно от насекоми без дори да знаеш ,