Хлебарка в топлата витрина, БАБХ запечата магазин в Пловдив

Умрели хлебарки са открити и в помещението за приготвяне на храни
31 яну 2023 13:10, Анисия Иванова
209
Хлебарка в топлата витрина, БАБХ запечата магазин в Пловдив
Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се самосезира във връзка с публикация в медиите за наличие на хлебарка в топлата витрина на голям супермаркет в Пловдив. Извършена е проверка от инспекторите от отдел „Контрол на храните и граничен контрол“ при Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Пловдив в супермаркета, както и в обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата.

При проверката в магазина е констатирано, че в топлата витрина, в която се съхраняват готови храни, има наличие на хлебарка. Проблемът е установен и от фирмата. Предприети са извънредни мерки за дезинсекция. Супермаркетът е третиран срещу инсекти на 24, 27 и 29.01.2023 г., съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

При последваща проверка е установено, че предприетите мерки не са напълно ефективни към момента, поради което е изготвено и връчено разпореждане за спиране на дейността по изпичане на място на месни разфасовки и заготовки, и съхранение и реализация на готови храни в супермаркета.

В обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата в момента на проверката е установено, че извън производствените помещения и в помещението за приготвяне на топли храни има наличие на умрели хлебарки. Там също са предприети извънредни мерки за дезинсекция. Обектът е третиран срещу инсекти на 09.01.2023 г., впоследствие и на 24, 27 и 29.01.2023 г. Поради това, че предприетите допълнителни мероприятия също не са били напълно ефективни, е изготвено и връчено разпореждане за спиране на дейността по приготвяне на топли храни и в този обект.

Извършено е основно почистване и дезинфекция както на супермаркета, така и на обекта за производство на кулинарни изделия на фирмата. Управителите на магазина и на производствения обект са изготвили протоколи за наличие на частични ремонтни дейности. Предприети са мерки за смяна на фирмата, която извършва дезинсекция и дератизация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
8
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Не се оплаквайте, то и ние в Испания за Коледа ядохме хляб гурме от специална фурна с екстремни на плъх. И няма къде да се жалваш.
78
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурни ли са, че не ги продават? Цена?
77
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затворили са ги, защото стоката е престояла. Трябва да ги предлагат пресни, живи, щастливи, а не да ни пробутват залежали и неподвижни. Аз щурците, ако не ми пеят в магазина и през целия път към къщи, изобщо не ги купувам. А гурме xлебарките сладурани трябва да могат и да летят към тенджерата.
76
2
 
11
 
! Отговори
Зелен преди 1 година
Насекомите съдържат полезни протеини и са добри за природата. Трябва да ги затварят ако предлагат друго освен xлeбapku.
75
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уважавайте тези насекоми! Те са единствените, които ще оцелеят при ядрената война.
74
1
 
5
 
! Отговори
Зелен преди 1 година
Насекомите съдържат полезни протеини и са добри за природата. Трябва да ги затварят ако предлагат друго освен ***!
73
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако светът и най-вече Запада продължаваме в същия дух, след има няма 10 години ще четем, че БАБХ са затворили магазин, понеже на топлата витрина там се предлагала свинска пържола. Естествено няма да е проблем тогава да се предлага хле_барк_а на грил. Даже ще се води деликатес и разни индивиди ще се състезават да се хвалят кой какви насекоми е ял, докато е бил на море в Гърция, понеже ще се води, че си модерен човек само ако се храниш с насекоми. Ще ги лъжат, че в Холивуд ядат само това и така...
72
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отворете обекта бе! Той просто изпълнява директивите на Европейската комисия!
71
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В близко бъдеще ще се редите на опашка да ги купувате на килограм.
70
1
 
21
 
! Отговори
Шпек Салам от 2лв/кг преди 1 година
ЕС нали разреши насекомите в храните?
69
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БАБХ да отворят регламент ЕС 2023/5 и регламент 2023/58. В сила са от миналата седмица. Честито! Това вече е новата храна! Да благодарим на Урсулка и компания за пореден път
68
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес.бг, в статията си сте написали думата хле_бар_ка. Същата дума я има в заглавието, а като аз я напиша в коментара и я цензурирате. Защо? Това е насекомо. Не е нецензурна дума. Вярно е, че се използва за обида на разни хора, които искат да ядем хле_бар_ки в бъдеще, но това не е мой проблем. Хубаво е щом цензурирате нас, да цензурирате и себе си. Ако аз не мога да пиша нещо в коментарите то и вие не го пишете в статиите. Мерси предварително.
67
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пияница мистик - ТИ ако искаш яж и пясък. Все ми е тая. Аз какво ще ям си е моя работа, а не твоя или на Урсула. ОК?
66
1
 
8
 
! Отговори
До 71 преди 1 година
Официално са разрешени!
65
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо така? Нали след някоя година ще ядем ***, скакалци, гъсеници? Трябва да сме евроатлантици, а не балкански субекти хранещи се само с месо и растения. Бързо да глобят БАБХ и за наказание да ги накарат един месец да ядат ***... хахаха
64
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали според новите регламенти на ЕС от миналата седмица в храните е разрешено да има прах от щурци, червеи и тн Ще са в хляб, чипсове, царевични снаксове, сосове, месни заготовки, шоколадови и тн Вие сега за едни ***. Да не мислите, че няма да мелят *** вместо щурци?! По-добре четете етикетите или най-добре спрете да ядете всякакви евтини ***
63
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изсушени и смлени всякакви гадинки ще има скоро във всички храни. ЕС официално одобри насекомите да бъдат влагани в храните.
62
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кауфланд!
61
1
 
5
 
! Отговори
До ПроСтoТо преди 1 година
Пак не си ги пилo
60
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хлебapкитe са вкунси с майонеза. Днес, сериозно ли сте цензурирали тази дума? Вие сте болни мозъци.