Василев: Търговците ще трябва да намалят цените

Правителството няма право да се бърка на фирмите
10 фев 2023 23:30, Росен Стойчев
89
Василев: Търговците ще трябва да намалят цените
Снимка: БГНЕС

"От служебния премиер не чухме за никакви мерки за овладяване на цените. Едно правителство не може да се бърка в работата на фирмите и да определя тавани на цени. То може да направи само три неща - да намали ДДС за хранителните продукти, да увеличи субсидиите в селското стопанство, но тези неща не могат да се случат без работещ парламент, и третото е КЗК да не позволява да се стига до монополи и картелни споразумения. Не съм чул у нас тази Комисия нещо да е направила".

Това каза пред БНР Валентин Василев, министър на търговията и туризма в правителството на Иван Костов, председател на Българи-германския форум.

Още по темата

"Овладян е индексът на производствените цени. Всичко това постепенно ще дойде и в България. Ние сме такава икономика, че след 2-3 седмици ще дойдат световните тенденции и тук".

Василев посочи, че в големите търговски вериги вече се появяват вносни сирена и кашкавали, които са с по-ниски цени от българските:

"Търговци и производители на тези български продукти няма да издържат дълго време", каза той и добави, че ще трябва да намалят цените:

"Така, както върви световната икономика, и в България постепенно цените ще се нормализират. Пазарът ще наложи нормализиране на цените"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
2
 
! Отговори
П. Г. преди 1 година
Некадърника винаги ламти за повече пари!!! Кадърния вярва в себе си и способностите си!!!
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-много поскъпват стоките произведени в България-защо?Защото производителите лъжат и крадат,защото търговците умножават цената по 2.Решението е безмитен внос,строг контрол и бойкот от страна на потребителите.Иначе рискуваме в един момент хората да започнат да рушат големите вериги с камъни
38
3
 
5
 
! Отговори
Мита преди 1 година
Нали, като вдигнем митата, и на нас ще ни ги вдигнат. В момента България изнася повече, отколкото внася. Сметката е за третокласник. Най големия пазар в света е ЕС, ако България изнася за ЕС с мита, за 5 години ще фалира. Както се е случвало при Тодор Живков три пъти, при Луканов и Виденов по един пътАнонимен
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 36 Постоянно се копира от запада и нищо ново не сме измисля тук. Може и да е вярно че ги е страх да не направят нещо на своя глава, но тук е момента когато един умен човек ще използва аргументи за да убеди шефа в дадена идея че е добра, за това се иска мислене.
36
1
 
11
 
! Отговори
Do балон гиби преди 1 година
Чисто и просто спекула, отглеждана повече от 30 години Яйцата ХХЛ в Одрин са 18 ст., а тук гонят 70ст!!!
35
3
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Високите цени са резултат от намаления оборот, защото търговците така си запазват същата печалба. Намаленият оборот е заради ниските доходи. Казано от накратко, за да паднат цените трябва да се вдигнат доходите.
34
0
 
10
 
! Отговори
До 36 преди 1 година
Не съм сигурна, че не могат да мислят и ги мързи, просто са страхливи и са навързани като свински черва...Затова са поставени там - да слушкат, да козируват и изпълняват заповеди:D
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябват по-високи мита за вносните стоки, за да оцелее българското производство. Иначе унищожаваме българското и вносното веднага поскъпва многократно.
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
трябва да ограничим купуването максимално-само най-необходимото и то когато е на промоция.Какво пречи примерно да се обяви Великден без яйца ?Или 1 месец да караме без сирене и кашкавал?
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Олиото Krem Yo е произведено от българска фирма до Ямбол и се изнася във Франция.С печалбата на превозвача до Франция + печалбата на посредника + печалбата на магазина, то струва 1.20. В същото време у нас същото олио под 5 лв не се намира, дори в Ямбол, на километър разстояние от производителя.Правете сметка колко е РЕАЛНАТА цена на олиото, и колко изкуствено е надута у нас, щом след всичките разходи от България до Франция, струва 2.35 лв. за литър! Вероятно е под 1.80 лв.
30
2
 
3
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
До анонимен......ще те докопам американска *** и тогава ще ти обясня какво е комунист.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има начин как правителството да се справи с цените но ги мързи да мислят. Свикнали са някой да им сервира решението наготово и те просто да го прекопират. Че не може пряко да се определят цени не значи че не може изобщо нищо да направят. Явно са поставени на постовете с връзки а не заради способности.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свръхвисоки цени, Ами така е когато ни управляват демократи. При комунистите цените бяха нормални, ама искахте банани и тоалетна хартия
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакво ДДС не трябва да се маха-само ще започнат да го крадат.Трябва да се махнат вносните мита и такси за всички хранителни стоки,докато не се стабилизират цените.В Турция цените са 2 пъти по-ниски,нека техните стоки да влизат на нашия пазар
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До От Хората - Какво искаш да наоравят властите, бе?
25
2
 
12
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Ако властите си бяха на място,увеличението на цените с тези темпове нямаше да се случи.Стига с тези полумерки.Никакво намаляне на ДДС,строг контрол на раздаваните субсидии на производителите на селскостопански продукти. Нямат срам,реват и като вземат парите,хайде нов джип,апартамент и т.н.Вижте по пазарите колко от предлагането е българско.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 24 - Ще продава, ама дръжки. Аз няма да им продам ни хляб, ни яйца, защото ще ми подбият цената в бъдеще. Няма да намеря свестен и голям производител, дето сам ще се прецака.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дааа беее! Ало! Тук да не ти е северна Корея!!!
22
0
 
4
 
! Отговори
ТЪРГОВЦИТЕ преди 1 година
Ще трябва.............ама немаааааа!
21
3
 
5
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Анонимен 24 И веднага тези държавни хранителни магазини фалират. И кой ще плаща ? Пак ние.Идеята ти не струва.