Василев: Търговците ще трябва да намалят цените

Правителството няма право да се бърка на фирмите
10 фев 2023 23:30, Росен Стойчев
89
Василев: Търговците ще трябва да намалят цените
Снимка: БГНЕС

"От служебния премиер не чухме за никакви мерки за овладяване на цените. Едно правителство не може да се бърка в работата на фирмите и да определя тавани на цени. То може да направи само три неща - да намали ДДС за хранителните продукти, да увеличи субсидиите в селското стопанство, но тези неща не могат да се случат без работещ парламент, и третото е КЗК да не позволява да се стига до монополи и картелни споразумения. Не съм чул у нас тази Комисия нещо да е направила".

Това каза пред БНР Валентин Василев, министър на търговията и туризма в правителството на Иван Костов, председател на Българи-германския форум.

Още по темата

"Овладян е индексът на производствените цени. Всичко това постепенно ще дойде и в България. Ние сме такава икономика, че след 2-3 седмици ще дойдат световните тенденции и тук".

Василев посочи, че в големите търговски вериги вече се появяват вносни сирена и кашкавали, които са с по-ниски цени от българските:

"Търговци и производители на тези български продукти няма да издържат дълго време", каза той и добави, че ще трябва да намалят цените:

"Така, както върви световната икономика, и в България постепенно цените ще се нормализират. Пазарът ще наложи нормализиране на цените"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24, прав си! Нека има социален магазин! Обаче знаеш ли къде ще се прецака тази идея? Българинът няма да влиза в него, защото ще се изложи пред съселяните си :) На тази територия нещата не опират да пълен стомах, а до гъзарията! А тя е водеща за 80% от населението!
19
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Испания яйца 10 цента/бр., олио 1,2 евро, пилешко 2,4 евро... а тука спекула. Държавата много лесно може да прави пазара и да спре спекулата. Отворя се една държавна верига от хранителни магазини и се продават най-необходимите неща- хляб, мляко, яйца, сирене, месо ... на нормални цени и всичко се нарежда, но лобито на големите вериги няма да го позволи .
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааааа тези 30 % ще се нормализират. Колко съм щастлив. Като ни набутат еврото, оше поне 20 %. Идилия, а? Иколко неща от потребителската кошнища ще мога да си купя? С 50 % по-малко.
17
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всичко са виновни Слави и Бойко,които без да мислят за народа и без са готови а управляват свалиха редовно правителство насред зима защото само за тях то било лошо и върнаха ръцете на цяла една Държава.
16
3
 
15
 
! Отговори
Vera преди 1 година
Нима е невъзможно да се направи една потребителска кошница , в която всяки месец да се фиксират цените на стоките от първа необходимост?
15
1
 
21
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Пазара определя цените. Така е, но системата е много инертна.Необходимо е много време . Богатите стават по богати , а бедните по бедни.Спекула.
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Селян щял да става граждан. Домъкна се с квадратната си глава, началник да ми става. Пхах, ***-сельоооо... Марш в цеха на норма!
13
3
 
13
 
! Отговори
Аха преди 1 година
Вие си пишете тук, прекупвачите си вдигат цените там, и 1кочината1 си процъфтява. Българина никога няма да проумее как да си решава проблемите, защото никога не го е правил.
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вече салам не купувам.вътре смлени кожа,хрущяли от копита,нокти,кръв от животни на прах..а го давах на детето сутринта на филийка с масло.убийци,къде е бъргарското месо,защо накарахте хората на село да си изколят прасетата в дворовете,вече и кокошки няма,защо айцата са жълти,почти оранжеви,боя им давате да кълват нали.брашното от украинската земя отровно от бомбите,нашето къде е.
11
1
 
10
 
! Отговори
Да преди 1 година
"Ще трябва...", смешни и, така ли се управлява, с "ще трябва...". От Киро Истината сте по зле. Какъвто е Радев такива са му и управляващите.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лидъл колазаха,че още ще ги увеличат,а можем ли без мляко,пиле хляб,картофи,сирене,св.месо..не можем и те си ги увеличават безгранично.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търговците продължават да вдигат цените и никой не може да ги спре. Чудя се защо толкова време чакаха, няма механизъм против спекулата.
8
7
 
33
 
! Отговори
Ако искат преди 1 година
На търговците до като не им почнеш да им режеш ръцете,няма да намалят цените,а и повечето цени се контролират от ЕС И САЩ кво ни разсейвате с търговците. Още със санкциите на есес цените скочиха много,а уж Русия трябваше да се уплаши и да спре войната,ха ха *** д.ендъри!!!
7
0
 
51
 
! Отговори
До идеалист преди 1 година
Не живеем в капитализъм,дори африкански,а във феодализъм,бивши ДС-та и съвременни феодали дърпат юздите на всичко.Прекрасна плодородна земя,ще ми продават краставици за 5-6 лева,боб от Киргизстан,магданоз от Егпет в една латвийска верига видях.....
6
1
 
42
 
! Отговори
До идеалист преди 1 година
Не,не са само "западните" вериги- те са франчайз в по- голямата си част,фантастико пък е чисто българска,проблемът в картела на олигархо-мутренските български фирми за основни храни, които купуват на безценица отвън някакви вторични субпродукти и ни продават крайния продукт като истиннски на двойна и тройна цена отколкото в Западна Европа-хляб,мляко,млечни произведения,яйцата в Англия се намират и по 12 цента. Така е и за водата,за тока,за парното,горивата.Ние не живеем в капитализъм, дори африк
5
5
 
31
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
За Бога,братя, не купувайте! Спкулантите са западните търговски вериги!
4
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свивайте потреблението,купувайте най-необходимото,търсете варианти от дребни производители и т.н.Накажете,гадовете,които надуват цените и предпочитат да изхвърлят развалящите се продукти,но да не ви намалят цените на основните храни.Ясно е,че има картел, и че най-мастите производители на салами, млечни продукти,яйца и прочие са с политически чадър и им спонсорират предизборните кампании.Не разбраха ли,че българинът е инат човек и лесно няма да им се даде, гадове мръсни!Видяли сме две и двеста
3
3
 
32
 
! Отговори
Териториален преди 1 година
1 кило бут 6лв, една *** яйца 18лв, айде пътя.... Яйца мога да не ям!
2
2
 
22
 
! Отговори
ВальоУУУ! преди 1 година
Що не си на топло при бай Ставри заедно с Лешояд Костоффф! Малко ли откраднахте,пр0дажници!!!
1
2
 
24
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
ШШШШт ще увеличат и месото, тихо. Продължавайте с бойкота на митиращте продукти, които ни продават с цени за истниски, двойно при това от богатите държави, но тихо за месото