Инженер: "Мек" първи етаж е причина за разрушенията в Турция

Най-рискови са нерегламентираните преустройства
17 фев 2023 15:08, Анисия Иванова
68

Едва 7-8% от сградите у нас имат застраховка за земетресение. Над 90% от жилищата не са застраховани. Това показват данните на бранша. В същото време част от сградите са уязвими при силен трус като този в Турция, предупреждават строителни експерти.

"Най-несигурни са сградите, по които са правени нерегламентирани преустройства. Те са най-рискови. Ако има такива преустройства особено по партерните етажи, те са от несигурните сгради", каза строителният инженер Иван Кирмин в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че падат най-много рамковите стоманобетонни сгради, както и тухлените неармирани сгради.

"Има много голямо значение върху каква основа е сградата, каква е почвата отдолу – дали е скала, дали е глина. За да разберем колко е устойчива една сграда, трябва да се направи обследване там, където няма документи за сградата, където са правени преустройства. Ако има документи, може по тях да преценим", обясни инж. Кирмин пред Bulgaria ON AIR.

"В България приоритет в застрахователния сектор има автомобилното застраховане, 2/3 принадлежи на него – "Гражданска отговорност" и Каско, като имущественото застраховане е само 11-12% - тук влиза индустриалният пожар, което означава застраховане на фабрики и производствени предприятия. Само 7-8% от жилищата са застраховани", каза застрахователят Ангел Налбантов.

Според него това се дължи на неиформираността, липсата на застрахователна култура и липсата на доверие в застрахователните компании.

"Една стандартна застраховка имущество покрива и риска земетресение. Застраховките, които са задължителни, са свързани с отговорност или злополука. Ние не застраховаме себе си, а други лица", посочи Налбантов.

По думите му в големите градове процентът на застраховани жилища е по-висок, защото гражданите са наясно срещу какви разходи какво покритие получават, а в селата интерес към застраховка се проявява едва когато някой е направил основен ремонт и е вложил повече средства.

Инж. Кирмин смята, че причина за многото срутени сгради в Турция е т. нар. "мек първи етаж" – партери, преустроени в ресторанти, заведения, магазини. Той добави, че подценяването на материалите и конструктивните решения също са допринесли към разрухата.

Гостът коментира и града чудо – Ерзин, където няма нито една пострадала сграда: "Четох, че кметът не разрешава незаконно строителство. Може би са и по-ниски сградите, самите почви са по-подходящи за строителство в сеизмични райони", посочи специалистът.

Инж. Кирмин подчерта, че сградите у нас са защитени и е категоричен, че новото строителство отговаря на по-нови тенденции в науката и е по-здраво от старото.

Гледайте целия разговор във видеото.


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
29
 
! Отговори
Ха преди 9 месеца
Аз да питам за целта на статията в смисъл дайте да ви застраховаме. Всеки е патил при получаване на застраховки. Но да погледнем иначе. Аз съм закупил нещо със съответното одобрение на държавните институции. До акт 16. И да плащам доживот, защото те или строителя не са си свършили работата!? Разбирам има много вековни сгради, несъответстващи на съвременните норми, но странно, в голямата си част издържат.
15
5
 
11
 
! Отговори
кът моя преди 9 месеца
къв корав беше при бай Тошо, пък ся мек, мек да ви такова и демокрацията
14
3
 
48
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
Ами аз като имах застраховка върху 50 000 лв. застрахователна стойност, и от горния апартамент ме наводниха, знаете ли колко ми плати застрахователя - 126,00 лв.И това ми се случи два пъти под ред.Едната компания беше ДЗИ, а другата Армеец.Става въпрос за Видин.Е питам аз, за какво да правя застраховка?
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нали вече са правени много изследвания? Защо не пуснат една карта на потенциално опасните и на безопасните сгради?
12
6
 
6
 
! Отговори
Турската кратуна преди 9 месеца
Е мека и празна ! *** на Реджеп мекоглавия!
11
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Инж. Кирмин е прибрал едно хонорарче за последната си реплика: "Новото е по-здраво от старото". Да не дава Господ да видим кое е по-здраво, но като гледам как се строи сега и от какви... Малинова, Хладилника, Манастирски и пр. ще са тотал щета.
10
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бих казал,че ако бетонът беше качествен,това нямаше да се случи.И тухлите да се ронеха,колоните щяха да издържат.Днес гледах как падат,все едно няма грам арматура там.
9
3
 
28
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 9 месеца
Като влязат в панделата 20-30 тарикати, които са си премахнали терасите и са вкарали в кухните и нещата ще се оправят. Останалите ударно ще си построят обратно съборените стени.
8
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е ли логично конструкцията на първите етажи да е в пъти по здрава от конструкцията на най горните етажи? Всеки етаж носи тежестта на горните. Обаче замислете се колко сгради са построени така? НИТО ЕДНА! Или са много рядко.Навсякъде строят масово с еднаква дебелина и здравина. От първия до последния етаж колоните, арматурата и стените са с еднаква дебелина. В това никаква инженерна логика. Единствената причина да се прави по този начин е защото така спестяват пари.
7
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От една седмица гледам клипове,те падат като пясъчни кули.Ужас.До тях си остават невредими високи сгради.Явно е некачествено строителството.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В нета турци показват как се рони и бетонът и тухлите на построените сгради в районите където стана земетресението.За жалост вече видях видео качено в нета от турци от един град, където сградата с документация за строежите е била бутната нарочно заедно с документите.Когато са попитали "Защо не извадихте първо документите от сградата?" им отговорили,че всичко го има качено на електронен носител.Сега следва да се разруши и друга сграда в друг град пак с документи. Ердоган унищожава доказателствата
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ердоган направи заявление в което каза, че 98% от падналите сгради са строени преди 1999 г., т. е. преди земетресението в Измит и преди да се приемат новите строги закони за строителството на сгради. Но истината е,че 55% от падналите сгради са нови. Даже нещо повече,ако на една улица една до друга стоят редици нови и стари сгради, то новите са паднали,а старите стоят. Преди няколко години Ердоган се хвалеше как в Хатай неговата партия е узаконила много нови сгради и е осигурила жилища на хората.
4
6
 
21
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
партерните етажи са магазини фриз салони вик стоматология аптеки кухните саразширени към балконите изобщо горим отвсякъде
3
7
 
27
 
! Отговори
Дедо Йов преди 9 месеца
"новото строителство отговаря на по-нови тенденции в науката и е по-здраво от старото" М-да, частния предприемач бързащ да изпере едни пари е много загрижен да се влагат най качествените материали, а и опитни "майстори" сега има в пъти повече отколкото преди 30 тина години................
2
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
meki usa podvodni orajia..
1
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
глупав инженр